Zilele călduroase aduc cu ele înflorirea plantelor și creșterea concentrației de polen din aer, având drept consecință apariția unor simptome respiratorii foarte supărătoare. Reacțiile alergice severe pot influența calitatea vieții de zi cu zi, până la punctul în care pacientul ajunge să nu își mai poată desfășura activitățile obișnuite. Neglijarea alergiilor poate duce la apariția unor complicații nedorite și, de aceea, se recomandă adoptarea unor măsuri active de diagnostic prompt și tratament adecvat.

Alergiile de sezon sunt afecțiuni ce determină apariția unor simptome foarte asemănătoare stărilor de răceală și gripă. Senzația de nas înfundat, secrețiile mucoase nazale abundente, strănutul persistent, lăcrimatul excesiv și senzația de usturime a ochilor sunt semne și simptome care pot fi provocate de o reacție alergică a organismului, ca răspuns la factori din mediul înconjurător.

Cele mai multe alergii de sezon sunt cauzate în principal de polenul buruienilor, cea mai cunoscută plantă de acest tip fiind ambrozia, care înflorește însă vara. Puful de păpădie sau de salcâm, polenul florilor sau al arborilor sunt substanțe puternic alergenice care se află în mod normal în aer. Prin inhalare prin contact cu mucoasa oculară, alergenii din natură pot cauza rinită alergică, conjunctivită alergică sau chiar astm bronșic.

Boala alergică poate fi diagnosticată de medicul alergolog printr-o evaluare minuțioasă a simptomelor, în corelație strânsă cu sursele de expunere, mediul ambiant și istoricul pacientului. În funcție de vârstă și de particularitățile pacientului, se pot efectua și alte investigații specifice: teste cutanate alergologice, teste de provocare, teste patch, teste de spirometrie și analize de laborator.

Numărul mare de alergeni existenți în natură și imposibilitatea de a evita expunerea sezonieră la polenul plantelor se traduce prin recurența ciclică a bolii și a simptomatologiei. Tratamentul alergiilor de sezon are ca scop principal controlul simptomelor la un nivel suportabil. Clasic, pentru a stopa declanșarea mecanismelor alergice și pentru a scădea intensitatea crizelor alergice, se administrează corticosteroizi și medicamente antihistaminice.

Din nevoia unei terapii eficiente, care să controleze pe termen lung mecanismele bolii alergice, specialiștii au dezvoltat o terapie imunologică modernă, denumită imunoterapie alergen-specifică, care reușește să reducă răspunsul imun nedorit, cu beneficii de necontestat în ceea ce privește calitatea vieții pacientului. P

Alergiile de sezon trebuie evaluate într-un cadru multidisciplinar, de medici din mai multe specialități. SANADOR oferă pacienților servicii medicale de încredere, tratamente moderne și promptitudine în gestionarea oricărei probleme supărătoare de sănătate. Pentru a beneficia de diagnosticul corect al alergiilor de sezon, programează-te la SANADOR pentru un consult de alergologie și imunologie clinică!

 

Leave a Reply