Aflat in vizita la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu, presedintele francez Emmanuel Macron Macron a punctat şi angajamentul comun în susţinerea Ucrainei sub toate formele – politică, umanitară, financiară, militară, dar şi pe cele privind asigurarea independenţei energetice şi îmbunătăţirea siguranţei alimentare la nivel global.

“Pentru că şi aici împreună am condamnat hotărât ţara agresoare, aşa cum arată nivelul fără precedent al sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Şi ne continuăm împreună aceleaşi eforturi pentru a ne asigura independenţa energetică, pentru a construi o apărare comună şi pentru a ne îmbunătăţi siguranţa alimentară nu numai a europenilor, ci şi a restului lumii în acest context. Şi, în sfârşit, am abordat împreună cu preşedintele Iohannis propunerea de comunitate politică europeană, pe care dorim să o facem să avanseze care, dincolo de cooperarea bilaterală, are vocaţia să structureze pe plan politic, securitar şi energetic şi al infrastructurilor, să structureze continentul nostru şi, în ansamblu, toate statele care au o geografie comună şi valori comune”, a mai declarat preşedintele francez.

“Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelensky am reafirmat că noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus, nu dorim să îl nimicim – ceea ce s-a spus de către alţii, în alte ocazii. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul”, a afirmat preşedintele francez, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că Franţa a făcut demersuri pentru a împiedica războiul şi pentru a sancţiona Rusia, pe care a “desemnat-o încă din prima zi ca fiind responsabilă” de această “greşeală politică, morală şi istorică”.

Leave a Reply