“Marea Neagră, cu certitudine, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrările de explorare au dat rezultate doar în România. În Turcia, care deține cea mai mare parte din Marea Neagră, explorările nu au avut rezultate”, a spus expertul Alexandru Pătruți, la Forumul Energetic Regional FOREN.

——————-

 

Resursele de gaze descoperite în Marea Neagră de ExxonMobil și Lukoil se ridică la maximum 130 de miliarde de metri cubi și se vor epuiza în 20 de ani, a declarat, miercuri, Alexandru Pătruți, expert în resurse geologice și consilier în cadrul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Potrivit acestuia, până în prezent, cercetările realizate de ExxonMobil-OMV Petrom și Lukoil au pus în evidență zăcăminte de 130 de miliarde de metri cubi la nivel de resurse geologice.

“Dacă am putea exploata această cantitate în totalitate, ceea ce este puțin probabil, iar pentru a o exploata rentabil este nevoie de o producție de 6 miliarde de metri cubi pe an, am avea o producție de până la 20 de ani. Această producție din Marea Neagră se va suprapune peste actuala producție din zăcămintele de pe uscat, de 6 miliarde de metri cubi pe an, care are o descreștere constantă”, a explicat Pătruți.

El a adăugat că explorările din Marea Neagă vor începe numai dacă prețurile gazelor și țițeiului vor crește și dacă sistemul de transport al gazelor va fi conectat la piețele internaționale.

“Cererea în țară a scăzut foarte mult, iar investitorii care vor extrage aceste zăcăminte au nevoie de piață de desfacere și de transportul gazelor de la perimetrele maritime, care sunt destul de departe, la 150-200 de kilometri de țărm. Deci, o să avem de așteptat”, a mai spus consilierul CNR-CME.

Potrivit acestuia, pe termen mediu și lung, viitorul energetic al României depinde de interconectarea sistemelor de gaze și energie electrică, dar și de diversificarea surselor.

Alexandru Pătruți a fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în perioada 2009 — 2012.

Peste 600 de specialiști în energie de cel mai înalt nivel, printre care miniștri, lideri ai industriei energetice, experți și cercetători, reglementatori, personalități din mediul academic și reprezentanți ai organismelor neguvernamentale din țară și străinătate participă la cea de-a 13-a ediție a Forumului Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană (FOREN), organizat de Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, potrivit unui comunicat al organizatorilor, remis AGERPRES.

5 COMMENTS

    • Doamne,
      Sper sa nu se mai gaseasca nimic ca sar praduitorii pe noi. Oricum nu benefeciem de resursele astea noi si ne lichideaza complet si urma asta de libertate. Ati vazut voi popor African sau din tari mici care a beneficiat de resursele sale ?

    • Pai nu-i asa in organizatiile fratesti de tip CAER ? Noroc ca astia mari au intodeauna grija de astia mai marunti d-aia au si facut organizatiile astea de binefacere: CAER si acum UE.

  1. O declaratie care ma contrariaza. ” … viitorul energetic al României depinde de interconectarea sistemelor de gaze și energie electrică, dar și de diversificarea surselor.” si ” … explorările din Marea Neagă vor începe numai dacă prețurile gazelor și țițeiului vor crește și dacă sistemul de transport al gazelor va fi conectat la piețele internaționale.”

  2. problema resurselor minerale ale romaniei e destul de volatila.aceste resurse sunt de mai multe tipuri principala problema fiind daca sunt sau nu exploatabile. ne aducem aminte de recentul scandal artificilal legat de rezervele de gaze de sist si scandalul, la ordin, al diverselor ong-uri sorosiste. degeaba au incercat unii experti sa explice ca se faceau doar niste explorari care sa confirme sau nu existenta gazelor de sist, degeaba incercau sa explice ca si daca se confirma existenta acestor resurse trebuia sa se stabileasca daca ele sunt sau nu exploatabile si cat de eficient dpdv economic ar fi aceasta exploatare, toate nu au contat in fata valului de “experti” din mass media care invadau studiourile tv si in general mass media si ne explicau cu lux de amanunte ce prapad paste tara asta daca ne apucam de exploatat gaze de sist. iar atunci cand compania a anunta ca rezultatele nu confirma asteptarile si existenta unei cantitati de gaze de sist care merita sa fie exploatata toti “expertii” astia au arata ca s-au facut de cacao si nu si-au cerut scuze pentru scandalul provocat. orice expert geolog va poate spune ca la institul de geologie exista o evidenta a resurselor minerale probabile de pe intreg teritoriul tarii( daca o mai exista evidenta asta tinuta pe vremea lui ceausescu si nu a fost data strainilor care ne exploateaza rezervele patrutiu stie mai bine cf internetului ) dar ca ele sunt si exploatabile e o alta poveste.

Leave a Reply