Există viață și după alegerile prezidențiale și în marile partide se anunță schimbări interesante începând de luni, scrie stiripesurse.ro
Partidul Național Liberal
În PNL nu se pune problema câștigătorului din Turul II. Singura discuție a liberalilor este despre cât de mare o să fie scorul lui Klaus Iohannis.
Dacă o să câștige Iohannis cu un scor de peste 70%, așa cum își dorește PNL, atunci liberalii vor încerca să formeze o mare alianță de dreapta pentru alegerile locale, astfel încât să întoarcă actualul raport al primarilor de 2:1 în favoarea PSD la 2:1 în favoarea PNL. O asemenea manevră va deschide ușa pentru câștigarea alegerilor parlamentare și o guvernare condusă de PNL până în 2024.
Marele adversar pentru PNL o să devină, începând de luni, USR-ul.
Tot de luni, la PNL se deschide tema viitorului candidat la prezidențiale din 2024.
Dacă o să câștige Klaus Iohannis cu mai puțin de 70%, atunci se complică lucrurile pentru liberali, pentru că la entuziasmul actual din partid, o să fie o victorie percepută cât un mic eșec. Tema trimiterii PSD în istorie va continua astfel și la viitoarele runde de alegeri.
Liberalii nu și-au făcut un plan B pentru situația în care Klaus Iohannis pierde în Turul II. Totuși, liderul PNL Ludovic Orban nu va pierde conducerea partidului, pentru că este premier. Orban e singurul ‘intangibil’ din PNL în cazul unui eșec la prezidențiale cât timp ocupă șefia Palatului Victoria.
De asemenea, pe termen scurt, cu PNL la Guvern și cu PSD la Cotroceni, numirea procurorilor-șefi (DNA, DIICOT, Procurorul General) o să fie un subiect delicat.
Partidul Social Democrat
La PSD opinia majoritară este că o mobilizare exemplară la urne din partea electoratului stângii, combinată cu absenteismul unor alegători de dreapta dezamăgiți de primul mandat al lui Klaus Iohannis, ar putea să răstoarne toate pronosticurile din sondaje și Viorica Dăncilă să devină președinte.
Primul lucru pe care îl va face Viorica Dăncilă, potrivit spuselor ei, este să inițieze un referendum pentru renunțarea la imunitatea prezidențială. Dacă Viorica Dăncilă ajunge la Cotroceni, atunci PSD se poate gândi să revină la guvernare printr-o moțiune de cenzură.
Indiferent dacă Viorica Dăncilă o să câștige sau o piardă alegerile prezidențiale, în PSD se va pune problema unei noi conduceri a partidului.
Dacă e victorie pentru PSD în turul II, atunci este obligatoriu să vină în Kiseleff un nou lider, pentru că Dăncilă nu o să mai aibă voie să fie membru de partid. În PSD sunt mai multe centre de influență (Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu) care emit pretenții în partid și care ar putea deveni jucători-cheie și posibili candidați la șefia PSD.
Dacă Dăncilă pierde, atunci în PSD urmează o perioadă tulbure pentru că sunt mai multe scenarii luate în calcul în partid. Dacă pierde în turul II dar la un scor mai bun decât la europarlamentare, Viorica Dăncilă ia în calcul să încerce să continue la șefia PSD spunând că de când a preluat conducerea partidului, PSD a crescut. Pe de altă parte, tradiția la PSD (Năstase, Geoană, Ponta) este că pierzătorul la prezidențiale rămâne și fără partid.
Există voci în PSD care vorbesc și de o posibilă mare surpriză: să vină la șefia partidului un lider care acum nu este membru de partid, dar varianta are slabe șanse la ora actuală.
Indiferent de rezultat, în PSD se pregătesc câteva fuziuni post-turul II.
De asemenea, după alegerile prezidențiale se va tranșa și subiectul unei alianțe cu Pro România. Unii lideri PSD se gândesc la o alianță de centru-stânga pentru alegerile locale astfel încât să împiedice dreapta să își adjudece administrația publică locală prin canibalizarea voturilor între PSD și Pro România.
În PSD se estimează că la un scor strâns Dăncilă – Iohannis, chiar dacă pierde PSD, social-democrații își pot reveni și ar avea prima șansă să formeze viitorul guvern din 2020, scrie stiripesurse.ro
Acelasi scenariu PDL…
De alfel, nu mai mira….In interiorul PNL, conduc tot pedelistii…
Acelasi deznodamant peste vreo 5 ani..
Daca nu vor iesi disperati in strada….mai devreme….
PNL nu mai există de foarte mult timp. Stânga și dreapta nu există nici ele. Chiar nu contează cine câștigă un set de alegeri sau un altul, unicul perdant în toată această ecuație, rămâne constant de aproape 30 de ani, poporul român 🙂 .
Ca bine zici !
Poate sunt in poza, dar la varf in conducere langa Orban nu sunt pdlisti in afara de Turcan, care oricum a fost o oportunista pe langa Stolojan, Basescu si acum Iohannis, nu o pdlista!
PNL e mult mai putin PDL decat e PSD un PRM acum!