Ce spun titani ai geopoliticii precum Mikhail GorbaciovHenry KissingerRichard N. Haass și Javier Solana despre criza coronavirusului?

Henry Kissinger

Secretar de Stat în timpul lui Richard Nixon și Gerald Ford

Liderii se confruntă cu criza pe în mare măsură națională, însă efectele virusului care dizolvă societăți nu cunosc granițele. În timp ce atacul asupra sănătății umane va fi – sperăm – temporar, tulburările politice și economice pe care le-a dezlănțuit ar putea dura generații întregi. Nici o țară, nici măcar SUA, nu poate depăși virusul într-un efort pur național. Pentru soluționarea necesităților momentului strategia trebuie însoțită în cele din urmă de o viziune și un program global de colaborare. Dacă nu ne putem ocupa de ambele în tandem, ne vom confrunta cu cele mai rele consecințe din fiecare.

SUA este obligată să depună eforturi majore în trei domenii. În primul rând, reducerea rezistenței globale la boli infecțioase. Trebuie să dezvoltăm noi tehnici și tehnologii pentru controlul infecțiilor și vaccinuri pentru toata populația. Orașele, statele și regiunile trebuie să se pregătească în mod constant pentru a-și proteja oamenii de pandemii prin stocare, planificare cooperativă și explorare a științei.

În al doilea rând, SUA trebuie să ajute la vindecarea rănilor din economia mondială. Liderii globali au învățat lecții importante din criza financiară din 2008. Criza economică actuală este mai complexă: contracția dezlănțuită de coronavirus este, în viteza și la scara globală, mai acută decât orice s-a cunoscut vreodată în istorie. Și măsurile de sănătate publică necesare, cum ar fi distanțarea socială și închiderea școlilor și a întreprinderilor, contribuie la durerea economică. De asemenea, programele ar trebui să caute să îmbunătățească efectele haosului iminent asupra populațiilor mai vulnerabile din lume.

În al treilea rând, protejați principiile ordinii mondiale liberale. Legenda fondatoare a guvernării moderne este un oraș zidit protejat de conducători puternici, uneori despotici, alteori binevoitori, dar întotdeauna suficient de puternic pentru a proteja poporul de un inamic extern. Gânditorii iluminiști au reformulat acest concept, argumentând că scopul statului legitim este de a asigura nevoile fundamentale ale oamenilor: securitate, ordine, bunăstare economică și justiție. Indivizii nu pot asigura aceste lucruri singuri. Trebuie să susținem viziunea iluministă, nu să ne întoarcem la o concepție de stat zidit individualist.

Restul opiniilor pe www.truestoryproject.ro 

 

2 COMMENTS

Leave a Reply