Ce urmărește #Putin cu exercițiul nuclear lângă #Ucraina

Exerciţiile nucleare desfăşurate de #Rusia sunt încercări ale Kremlinului de a influenţa procesul de luare a deciziilor în Occident şi au legătură în special cu discuţiile referitoare la permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare a conflictului din Ucraina, scrie news.ro.

Imagine

Kremlinul continuă să îşi sincronizeze ameninţările nucleare pentru a coincide cu discuţiile politice majore din Occident, ca parte a unei campanii psihologice a Kremlinului pentru a influenţa factorii de decizie occidentali, scrie ISW.

Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că Districtul Militar de Sud a început prima etapă a unor exerciţii cu arme nucleare tactice anunţate anterior. De asemenea, forţele aerospaţiale ruseşti vor efectua exerciţii cu rachete balistice Iskander şi rachete supersonice Kinjal.

Ministerul rus al Apărării anunţase pregătirile pentru aceste exerciţii la 6 mai.

Un important blogger militar apropiat Kremlinului, Rybar, a legat în mod explicit exerciţiile ruseşti cu arme nucleare tactice de eforturile Kremlinului de a influenţa procesul decizional occidental – vizând în special discuţiile recente despre restricţiile pentru utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident pentru a lovi ţinte militare din Rusia. „Administraţia preşedintelui Joe Biden şi Pentagonul continuă să trateze cu răceală noile propuneri venite din partea Ucrainei (de a permite utilizarea armelor occidentale în atacuri pe teritoriul Rusiei – n.r.) – se pare că decizia lui Vladimir Putin de a organiza exerciţii de utilizare a armelor nucleare tactice a avut efect”, a scris Rybar pe canalul său de Telegram.

Acest comentariu, scrie ISW,  confirmă evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului potrivit căreia exerciţiile cu arme nucleare tactice ale Rusiei fac parte dintr-o campanie de „control reflexiv” a Kremlinului, care foloseşte adesea sabotajul nuclear pentru a influenţa factorii de decizie occidentali.

„Controlul reflexiv” este un element-cheie al setului de instrumente de război hibrid al Rusiei – este o tactică care se bazează pe influenţarea deciziilor unui adversar prin retorică şi operaţiuni de informare ţintite, în aşa fel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acţiuni care sunt avantajoase pentru Rusia, explică ISW.

La începutul acestei săptămâni, într-un interviu pentru New York Times (NYT), preşedintele Volodimir Zelenski a reiterat că Rusia se bucură în prezent de anvantajul că forţele ruseşti pot iniţia nestingherit de pe teritoriul rusesc atacuri cu rachete şi bombe împotriva Ucrainei şi pot lansa operaţiuni ofensive cu forţele adunate în zona frontierei, aşa cum este cazul ofensivei ruseşti limitate în curs de desfăşurare în nordul regiunii Harkov.

ISW continuă să evalueze că politicile SUA şi ale Occidentului care limitează capacitatea Ucrainei de a lovi ţinte militare în Rusia compromit grav capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva operaţiunilor ofensive ruseşti actuale din nordul regiunii Harkov sau din orice zonă de-a lungul frontierei internaţionale în care forţele ruseşti ar putea alege să desfăşoare operaţiuni ofensive în viitor, conchide ISW, citat de news.ro.

Leave a Reply