Acum 19 ani.

29 martie 2004. Aeroportul Otopeni. Ne suim la bordul aeronavei lung-curier Boeing 707 a companiei Romavia. Delegatia oficialilor e mare, a jurnalistilor si mai mare.

Dupa un zbor lung Bucuresti-Washington, ne pregatim de un moment asteptat timp de 14 ani, de la caderea comunismului. Emotii mari, satisfactie imensa.

Mergem la Casa Alba, unde are loc ceremonia semnarii si depunerii documentelor de ratificare a Tratatului de la Washington. Sunt sute de oameni pe peluza, fiecare asteptand in felul sau ceremonia.

Apare presedintele american George W. Bush. Rosteste un discurs istoric, in prezenta celor 7 premieri ai tarilor ce adera la NATO. Adrian Nastase e serios, asezat imediat langa Bush. Sperau amandoi sa castige alegerile prezidentiale. Nastase a ramas cu speranta, Bush a obtinut al 2 lea mandat.

A doua zi, pe 30 martie, are loc receptia oferita de Administratia SUA in onoarea aderarii la NATO a celor noi 7 membri : Romania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania.

In salut pe seful Pentagonului, legendarul Donald Rumsfeld.. Imi raspunde amabil. Ma intreaba de unde sunt. Ii raspund cu una din replicile sale preferate : “New Europe, Secretary Rumsfeld. Romania”.

Raspunde : “Oh, yes, New Europe”. Zambeste larg, o face foarte rar.

Facem o fotografie impreuna.

Bem un pahar de vin rosu. Euforia momentului e inegalabila. Simteam valoarea istorica a revenirii Romaniei definitiv in spatiul libertatii, democratiei, securitatii. Cu teritoriul si populatia protejate de cea mai importanta garantie din lume : statutul de membru NATO.

A doua zburam spre Bruxelles. Pe 2 aprilie 2004 avea loc ceremonia ridicarii drapelului romanesc la Cartierului General al NATO.

Cand se intoneaza imnul de stat si vad drapelul ridicat, imi dau lacrimile si incerc sa ma feresc de privirile curioase. Intr-o secunda, il vad pe Mircea Geoana facand acelasi gest. Doi barbati cu lacrimi de bucurie in ochi, ferindu-se sa nu-i vada lumea cat sunt de emotivi.

A fost cel mai spectaculos efort facut de Romania dupa decembrie 1989. Pentru aderarea la #NATO simt nevoia sa multumesc sutelor de entuziasti militari, diplomati, politicieni, ofiteri de intelligence, reprezentanti ONG, jurnalisti. Toti merita recunostinta pentru atingerea unui obiectiv strategic, ce ne-a unit pentru a da tot ce a fost mai bun in noi.

#Noi suntem NATO #WeAreNATO

Cateva din reperele importante ale aderarii noastre :

  • Ianuarie 1994 – Romania e primul stat din Europa de Est ce semneaza aderarea la Parteneriatul pentru Pace (PfP)
  • Noiembrie 2002 – dupa 5 cicluri MAP (Membership Action Plan), Romania e invitata la Summit-un NATO de la Praga sa inceapa negocierile de aderare
  • Martie-Aprilie 2004, Romania adera la NATO
  • Martie 2008 – primul Summit NATO desfasurat pe teritorul Romaniei
  • Martie-Aprilie 2019 – Romania aniverseaza 15 ani de la aderarea la NATO

Azi, steagul nostru flutura intre cele 30 ale statelor aliate, la noul sediu al Cartierului General de la Bruxelles :

Leave a Reply