Ministerul Afacerilor Externe a găzduit vineri ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilitătii antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu. La eveniment au participat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm; directorul Agenţiei, pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring; asistentul Secretarului General al NATO, Patrick Auroy.
“Facilitatea antirachetă de la Deveselu are toate componentele necesare pentru a-și îndeplini misiunea, dobândind astfel capabilitatea tehnică de activare. În perspectivă, facilitatea antirachetă de la baza militară Deveselu va fi integrată în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice până la summitul aliat de anul viitor din Polonia. (…) Pentru România, sistemul antirachetă va întări securitatea națională, atât direct prin protecția pe care o asigură teritoriului național, cât și indirect, sistemul având un important rol de descurajare”, a declarant ministrul de externe Lazar Comănescu.
Șeful diplomației române a arătat că participarea României la acest proiect reflectă și nivelul superior al relației pe care Bucureștiul o are cu Washingtonul.
“Din perspectiva țării noastre, participarea la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă un angajament strategic susținut de întregul spectru politic și de majoritatea populației. Totodată, acesta reflectă nivelul superior al relației bilaterale cu SUA, la aniversarea a 135 de relații bilaterale, și consolidează, în același timp, profilul României în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Ne bucurăm astfel de o excelentă materializare a dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic româno-american pe care o dorim extinsă și în celelalte domenii, cu precădere în cel economic”, a afirmat ministrul.
“Doresc să insist asupra caracterului exclusiv defensiv al apărării antirachetă. Comunicatele finale ale reuniunilor la vârf ale NATO, cât și declarațiile SUA și ale României subliniază cu claritate faptul că apărarea antirachetă este defensivă și vizează amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic. Aș dori să reiterez cu toată forța și foarte clar: sistemul antirachetă nu este împotriva Federației Ruse. Dezvoltarea sistemului s-a făcut transparent și predictibil, iar utilizarea sa se va face exclusiv în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU și dreptului internațional”, a precizat Lazăr Comănescu.
În intervenţia sa, ministrul apararii Mihnea Motoc a caracterizat sistemul antirachetă de la Deveselu drept „cel mai important proiect strategic româno-american”, subliniind faptul că facilitatea, a cărei capabilitate tehnică a fost declarată astăzi, „contribuie concret la securitatea României, dar şi a SUA”. „În context NATO, găzduirea de către România a unor elemente de apărare antirachetă reprezintă o solidă confirmare a profilului activ pe care ni l-am asumat încă de la aderarea la Alianţă”, a spus ministrul.
Ministrul apărării naţionale a arătat că programul Abordării Europene Adaptive în Etape (European Phased Adaptive Approach / EPAA) este conform cu angajamentele comune privind arhitectura antirachetă cuprinzătoare a NATO, iar sistemul defensiv de la Deveselu reprezintă, astfel, o contribuţie importantă la dezvoltarea capacităţilor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu.
Subliniind faptul că România şi-a onorat la termen toate angajamentele asumate în cadrul acestui proiect, ministrul Motoc a arătat că „baza militară de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai moderne unităţi din administrarea M.Ap.N., în care am investit aproximativ 11,2 milioane de dolari SUA”.
În acest context, ministrul apărării naţionale a apreciat modul impecabil în care s-a derulat dialogul româno-american în aplicarea Acordului bilateral din acest domeniu, precum şi cooperarea interinstituţională, la nivel naţional, în îndeplinirea obiectivelor asumate, desfăşurată într-o manieră comparabilă „cu tipul de efort conjugat care a precedat şi permis aderarea noastră la Alianţă”.
La finalul ceremoniei a fost citită Declarația comună româno-americană de marcare a capabilității tehnice a facilității Aegis Ashore, despre care ministrul Comănescu a spus că reprezintă “o confirmare a validității Parteneriatului strategic dintre România și SUA, a angajamentului SUA pentru securitatea României și a Europei și a unei legături transatlantice indestructibile”.