Romania isi negociaza foarte prost interesele strategice, in special in domeniul resurselor minerale. Dupa cedarea resurselor petroliere la privatizarea companiei Petrom (necesara si benefica economiei), ne pregatim pentru a da 94% din rezervele de aur, argint si metale rare, industria extractiva si prelucratoare fiind deja falimentata.
Patrimoniul istoric si cultural e si el in pericol permanent. In Rosia Montana, sunt numeroase biserici vechi si valoroase, dovezi ale existentei seculare pe acele meleaguri. Ne permitem sa distrugem credinta si traditia istorica pentru bani? Potrivit site-ului www.vizitatirosiamontana.wordpress.com cinci biserici declarate monument istoric se înalţă în Roşia Montană: ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică, unitariană şi reformată. Iata lista bisericilor care vor disparea in cazul aprobarii exploatarii :
– Biserica Ortodoxă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, amplasată în cartierul Orlea, a fost construită în anul 1781, fiind ctitoria lui Mihail Gritta, personalitate locală importantă. Uşile împărăteşti sunt datate în 1780 şi reprezintă sunt cel mai important element mobiliar
– Biserica Greco-Catolică, denumită Pogorârea Sfântului Duh, este amplasată tot în cartierul Orlea, în zona de sud a satului Roşia Montană. A fost ridicată la 1741, iar numele ei este legat de personalitatea protopopului greco-catolic Simeon Balint, tribun în oastea lui Avram Iancu şi prefect în timpul Revoluţiei de la 1848. Turnul ei este cel mai înalt din Munţii Apuseni (foto)
– Biserica Romano-Catolică. Ea a fost zidită în secolul XVIII şi reconstruită în 1866. Este amplasată pe dealul ce domină Piaţa Veche şi formează un grup unitar cu Biserica Unitariană şi cea Reformată. Printre valorile mobiliare deţinute de această biserică este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, considerată a fi un dar al împărătesei Maria Tereza. Biserica este înconjurată de cimitir, care păstrează însemne şi construcţii funerare datate la mijlocul secolului XIX, aparţinând unor familii importante din Roşia Montană, de confesiuni şi etnii diferite