Exceptionala analiza lui Mircea Geoana din Adevarul :
Centenarul Neputinţei
Datele Comisiei Naţionale de Prognoză privind indicii de dezvoltare regională au căzut ca un verdict zdrobitor: în cei 10 ani de integrare europeană, decalajele de dezvoltare între regiunile României s-au adâncit! Fonduri europene, politici de coeziune, investiţii private, programe de guvernare, strategii de dezvoltare, aşa-zise proiecte de ţară – toate sunt o demonstraţie a neputinţei de a depăşi o prăpastie a bunăstării între noi şi Occident şi de a oferi o şansă de trai decent pentru milioane de români. Această neputinţă cronică are cauze multiple. Există o cultură generalizată a slabei guvernări, a alocării discreţionare de resurse şi a corupţiei din jurul banului public. Dar şi o ideologie păguboasă de laissez faire, a mitului prin care piaţa le aşează pe toate, iar politicile publice şi intervenţionismul economic al statului sunt desuete. Darwinismul economic şi social încă este mantră pentru mulţi intelectuali, profesionişti şi oameni de afaceri. Nu în ultimul rând, a existat şi încă persistă iluzia că integrarea şi banii europeni reprezintă o reţetă automată de succes, un accelerator absolut de dezvoltare, un substitut pentru o politică naţională de succes.
Decalajele de dezvoltare nu sunt doar între regiunile ţării, ci şi în interiorul regiunilor de dezvoltare. Pe lângă Bucureşti-Ilfov, în alte 11 centre urbane se produce peste 75% din PIB, cu doar 28% din totalul populaţiei. Oraşele de rang doi şi cele mici şi mijlocii o duc mai greu decât mediul rural din jurul marilor aglomerări urbane. Decalajele Între Cluj şi Sălaj, Bistriţa şi Maramureş sau între Timişoara şi Mehedinţi sunt la fel de mari ca cele din estul şi sudul României. În 100 de ani, nu am reuşit să construim o autostradă care să treacă Carpaţii! Într-un studiu PWC realizat printre şefii de companii la nivel global, în Europa Centrală şi în România, ţara noastră este singura în care absenţa infrastructurilor este pe primul loc ca preocupare pentru mediul de afaceri, înaintea problemelor crescânde de limitare a forţei de muncă, a dificultăţilor de a motiva şi reţine talentul sau a riscurilor geopolitice. Încercări de a aborda problema decalajelor de dezvoltare au existat şi continuă să existe. Comisarul Corina Creţu a creat un instrument dedicat regiunilor mai puţin dezvoltate, Lagging Regions, pe care Polonia l-a folosit copios, iar noi, evident, aproape de loc. Ministrul Dezvoltării Regionale a promis introducerea bugetării multinuale, se vorbeşte despre rolul noii Bănci de Dezvoltare în mobilizarea de resurse acolo unde costul de intrare pentru capitalul privat este încă prea ridicat, Ministerul de Finanţe are cadru legal pentru prioritizarea investiţiilor publice, legea Parteneriatului Public-Privat încă se află în chinurile facerii, Banca Mondială insistă pentru introducerea de indicatori de performanţă în construcţia şi execuţia bugetară, recomandările de ţară din cadrul Semestrului Economic European abundă în recomandări în aceeaşi direcţie.
De unde toată această impotenţă colectivă? Din deprofesionalizarea politicului şi politizarea excesivă a administraţiei? Din teama funcţionarului public de a mai semna vreo hârtie pentru a nu fi înhăţat de DNA? Din lipsa de curaj şi viziune a liderilor noştri? Din lipsa de coeziune şi încredere din societate? Din cinismul şi pragmatismul Europei, tot mai puţin solidară şi absorbită de propriile probleme? Câte un pic din fiecare, probabil. Însă, dacă ar exista UN lucru pe care ar trebui să îl facem cu toţii în anul Centenarului, acesta ar trebui să fie în jurul unui legământ solemn, colectiv, realist şi pragmatic pentru reducerea decalajelor de dezvoltare ale ţării. Aici ar avea loc atât propunerile partidelor şi ceea se lucrează la Cotroceni pe zona educaţiei sau a demografiei, cât şi contribuţiile valoroase din zona privată, academică şi profesională. Dacă, însă, ai noştri lideri vor continua să vadă doar interesul politic imediat, iar noi toţi vom stărui în gâlceava sterilă şi partizană, sperând că astrele şi zeii geopoliticii vor avea în continuare grijă de destinul nostru naţional, vom putea denumi anul 2018 drept Centenarul Neputinţei.
Partidul lui se află la putere de un an jumate…. de ce nu a luat atitudine la congres? Le este frica de condamnat la toti din pesede. Doar putere absolută cauta. Ce drumuri ce spitale ce scoli ce bunăstare…Ce centenar
La acest Centenar au “contribuit” si pdl-istii pe care-i iubesti. Poate-ti amintesti, au inchis spitale, au taiat salarii, pensii si nici la drumuri nu s-au inghesuit. Poate nu stiai, nu mai este membru al partidului “lui”.
O analiza devastatoare, adevarata si dureroasa a d-lui Geoana.
Parca nici n-am celebra Centenarul, nu se vede nimic, ura, dezbinare de jur imprejur, poate in anumite sate sau comune sa se mai simta spiritul sarbatorii centenare.
statul e actor inevitabil in economie prin nivelul taxelor si impozitelor. radu tudor sa-mi dea un domeniu in care statul performeaza in romania ? unul !
statul intervine in mod comunist unde nu trebuie si nu se ocupa cu adevarat de ce e nevoie : descentraliare, infrastructura mare din transport, educatie, sanatate , mediu si debirocratizare. Atat trebuie sa faca !
in oradea , super bolo, le-a tras infrastructura investitorilor la poarta fabricii.
ce face psd alde e teleormanism balcanic de dinainte de 89.
Esti cam tanar si-mi dau seama de asta din usurinta cu care vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti. Ce stii de “modul comunist”, infrastructura mare”, “debirocratizare” si altele. In privinta lui “super bolo” n-ar fi rau sa vorbesti cu cativa oradeni, sa-ti spuna parerea despre “primarul beton”.
Bre Geoana,dar unde ai fost tu in cei 28 ani de la “revolutie” de tragi concluzii? Nu cumva au fost in politica si in guverne?! Parca asa imi amintesc! In plus,nu voiai sa dai casa statului,te-ai obisnuit sa primesti pomana din buget ca demnitar fara demnitate si onoare?! Sunt cetateni care nu au acoperis deasupra capului,nu au un colt de paine pentru copii si tu,nesimtitul din tine,ocupai cu forta casa de la RAPPS! Ce scarbe! Nu ti-e putina scarba de tine?
Centenar? La ce? In baza a ce sa sarbatorim,sa ne bucuram? Poate doar scaunarii imbuibati de aroganta,mincinosii si lacomii care nu se ma satura,fabricantii de acte cu continut fals si escrocii “pe aceeasi mana cu notarii,avocatii si mare parte din judecatori”!
Cum mama dreacu sa mearga bine treaba in aceasta tara,pe acest tinut romanesc daca nu exista legea raspunderii pentru absolut toti scaunarii de la mare la mic?! Fiecare face cum si ce vrea,pune in practica ce i se scoala dimineata sau a visat noaptea/posibil un cosmar care urmeaza sa-l puna in practica pe cei multi! Daca noaptea viseaza oamenii atarnati la grinda casei sau cazematei,deandata si executa,stie ca nu poate fi tras la raspundere si nu intra la bulau…examen psihiatric il salveaza si noci legea raspunderii nu exista! In Romania s-a implementat “reforma” numita HAOS si functioneaza cu brio! Ma gandeam la o idee corecta si anume: peripeaundatii in politica au distrus intreprinderi,CAP-uri,armata si acum,care guvern sau persoana fizica vitalizeaza cu brio o institutie din cele distruse/daramate/vandute, e marele reformator,o inscrie pe numele lui in istoria gandului si imaginatiei! Sa inteleg ca trebuia distrusa romanica pentru a o lua de la zero,dar nu atatia ani,cu atatea suflete distruse si nu in asa hal!
Dezvoltarea regionala nu a fost realizata dupa necesitate, ci dupa prietenii de partid.
Aici DNA are mult de munca.
Daca la carma tarii 70% au fost aredeleni si fondurile s au dus in Transilvania.
Cand boc era sef, fondurile plecau la Cluj.
Cand Udrea era sefa peste meleoane, banii ajungeau la primarii pentru sosele in porumb, parcuri in paduri si stadioane in panta.
Off topic: Candideaza Isarescu ? Nu mi vine sa cred ca a respins oferta Otp bank !
La ce să candideze actorul principal al colonizării țării? Ar fi de râsul curcilor să mimeze patriotismul! Nici nu-l cred în stare! Este mult prea deștept dar un actor extrem de slab.
A fost inspirat ilici cand l-a catalogat pe acest domn. Aceasta analiza este in tonul macovei bruxelesa. Decat sa vorbeasca de impotenta si neputinta colectiva mai bine ar spune despre cea personala. Este unic in lume ca realizare:,,s-a culcat presedinte si s-a sculat asa cum i-a spus iliescu”(sau a uitat repede dupa ce a perpelit Romania cu flacara violet basesciana?) Sau poate este suparat pe romani ca au acceptat fara referendum toate actiunile partidului din care a facut parte: de indatorare si indobitocire colectiva in schimbul primirii pe spinare de bastoane ciomege si lacrimogene unse cu saracie lucie si marcate cu cruci. Poate vorbeste despre o alta aniversare ce va marca centenarul 1921-2021(toti ministri au planuri pana in acel an) Poate nu stie ca de aniversarea centenarului din 2018 se ocupa prietenii si fostii lui colegi de ciuguleala. In cinstea acestui eveniment guvernantii au pregatit multe lansari in premiera romaneasca si mondiala: prima femeie premier din Romania, lansarea primelor perechi de vicepresedinti regionali de partid, lansarea la congres a conceptului de Prima Doamna de Partid prin invitarea in loja a amantei presedintelui de partid(autoales la congres prin aplauze la difuzor) …….. Acest domn are numele trecut in lunga lista a continuatorilor peceristi autocompromisi politic. ,,vom putea denumi anul 2018 drept Centenarul Neputinţei” lui geoana.