Studiul a fost realizat de Societatea Italiană de Medicină de Mediu (Sima), de cercetători de la Universitatea din Bari, din Bologna și Trieste, și de la Universitatea Federico II din Napoli.

Studiul relevă un posibil „indicator” precoce pentru o viitoare epidemie COVID-19.

La aproximativ o lună de la publicarea unui document de poziție privind „Evaluarea relației potențiale dintre poluarea cu particule de aer și răspândirea epidemiei COVID-19”, Societatea Italiană de Medicină pentru Mediu anunță că noul coronavirus SARS-Cov-2 a fost găsit în particule.

SARS-Cov-2 găsit în particule fine și acest lucru ar putea crește persistența virusului în atmosferă.

„Acest prim test deschide posibilitatea testării prezenței virusului pe particulele atmosferice din orașele noastre în lunile următoare ca indicator pentru a putea detecta din timp apariția coronavirusului și a adopta măsuri preventive adecvate înainte de începerea unei noi epidemii” a declarat profesorul Alessandro Miani, președintele SIMA.

„Primele dovezi referitoare la prezența coronavirusului pe particule provine din analizele efectuate pe 34 de probe PM10 în aerul ambiant al siturilor industriale din provincia Bergamo, colectate cu două probe de aer diferite pentru o perioadă continuă de trei săptămâni începând din data de 21 februarie până pe 13 martie”, a explicat Leonardo Setti, coordonatorul grupului de cercetare științifică.

Ce au descoperit cercetătorii italieni în privința COVID-19

Putem confirma că am demonstrat în mod rezonabil prezența ARN viral al SARS-Cov-2 în particulele atmosferice prin detectarea prezenței genelor specifice, utilizate ca markeri moleculari ai virusului în două analize genetice paralele, a declarat Leonardo Setti.

Cercetările au arătat acum că picăturile de salivă potențial infectate pot atinge distanțe de până la 7 sau chiar 10 m, de aceea este necesară folosirea măștilor ca măsură de protecție în toate mediile.

Vor fi efectuate studii suplimentare pentru confirmarea acestor prime teste în legătură cu posibilitatea de a considera PM ca un purtător de nuclee care conțin picături virale, cercetări care vor trebui să cuprindă evaluarea fiabilității și mai ales a virulenței SARS-Cov-2, în materie de particule.

Prezența virusului în praful atmosferic reprezintă o informație valoroasă având în vedere că activitățile sociale urmează să fie redeschise, ceea ce confirmă încă o dată necesitatea folosirii măștilor de către întreaga populație.

 

Leave a Reply