Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Naţiunilor Unite pentru “integritatea teritorială a Ucrainei” în cadrul “graniţelor sale recunoscute”, transmite miercuri AFP.

“Permiteţi-mi să repet că Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat Rosemary DiCarlo la începutul acestei întâlniri.

Cu toate acestea, nu există nicio şansă ca în Consiliul de Securitate, în care Rusia are drept de veto, să se ajungă la o poziţie comună.

Statele Unite “vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina”, a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă “o cutie a Pandorei imposibil de închis”.

“Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate”, a adăugat ea.”Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea “integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor” după referendumurile de anexare din Ucraina.”China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina”, iar “poziţia noastră” este “clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor”, a spus Zhang Jun.

China este uneori acuzat de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP, preluata de Agerpres.

Leave a Reply