Decizia boardului BNR de a continua ciclul de întărire a po­li­ticii monetare prin­tr-o no­uă majorare a do­bânzii-cheie, până la 2,25%, se va vedea în do­bân­zile româ­nilor la credite, însă creşterea va fi „margi­na­lă“, nu de amploare, după cum a arătat Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR.

„Cred că Robor la trei luni, cel care influenţează ratele dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită pe­rioa­dă de timp majorarea dobân­zii-cheie şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi mar­ginal. Spun marginal, pentru că ma­jorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%“, a declarat ieri Isăres­cu la briefingul de presă de după cea de-a doua şedinţă de politică monetară din acest an.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un de­ceniu. Ieri, boardul băn­cii centrale a decis să ma­joreze din nou do­bânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creş­te­rea ope­ra­tă în ianuarie.

„Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să ju­gu­leze inflaţia. Ne batem cu inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm. Noi urmărim să temperăm inflaţia şi majorările de dobânzi“.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie la 3,32%, plasându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, dar peste nivelul prognozat.

În lupta cu inflaţia, BNR mai are şi alte bă­tălii. „Nu ştim ce se va întâmpla în Europa. Cei care spun că dobânda ar trebui să fie mai sus, că trebuia să începem mai devreme cu majo­ra­rea dobânzii, ar trebui să se uite la realitate. În zona euro dobânda este zero şi inflaţia de circa 2%. Polonia, Ungaria au declarat că nu majo­rea­ză dobânda, cu toate că au inflaţie ridicată. Poate dau dânşii un semnal mai bun şi consideră că inflaţia în Europa – de care vom depinde şi noi – este scăzută, şi ne va influenţa pozitiv.”, scrie zf.ro

13 COMMENTS

  • Nu mi-e simpatic “oracolulu” dar cred ca daca nu era la butoanele banutilor, la lipsa de productie crasa din Romania, o luam rau de tot la vale.
   N-ar fi fost rea si o asemenea experienta, poate asa le veneau mintile acasa decidentilor autohtoni.

   • Fiecare cu opinia lui. Eu îl percep ca vinovatul principal al colonizării României. Este înaintea lui Traian Băsescu.

 1. Mamaliga cu mujdei, / La “Strasburg” te uiti cand vrei. / Iar, o doamna cu cercei / Ar dori un ceai de tei. / Si o cheama M_k_v_i. / Are un palton poros, / Oare, inca nu S-o ros ? / Frunza verde de cicoare, / De la ea, vin, cu ardoare, / Mandatele de-ascultare. / De 16 ori mai mult, mai frate, / Cat FBI poate “strabate” ! / Uite-asa va spun, copii: / Avem doua Romanii. / Una e-n desfasurare, / Una sta in ascultare. / Una iese mult in Strada, / Mai ceva ca la parada, / Una sta mai mult in casa, / Neavand ceva pe masa. / Asta, ca mai mult “pe sest”, / Se trimit bani catre Vest.

  • Mamaliga cu mujdei, / La “Strasburg” te uiti cand vrei. / Iar, o doamna cu cercei / Ar dori un ceai de tei. / Si o cheama M_k_v_i. / Are un palton poros, / Oare, inca nu S-o ros ? / Frunza verde de cicoare, / De la ea, vin, cu ardoare, / Mandatele de-ascultare. / De 16 ori mai mult, mai frate, / Cat FBI poate “strabate” ! / Si mai are inca-un moft, / S-ocoleasca Microsoft. / Uite-asa va spun, copii: / Avem doua Romanii. / Una e-n desfasurare, / Una sta in ascultare. / Una iese mult in Strada, / Mai ceva ca la parada, / Una sta mai mult in casa, / Neavand ceva pe masa. / Asta, ca mai mult “pe sest”, / Se trimit bani catre Vest.

 2. Miliardarul George Soros a donat peste 400.000 de lire din veniturile sale către un grup numi ”Best for Britain”, al cărui scop este să convingă membrii parlamentului să inverseze rezultatul Brexitului.
  George Soros a donat 400.000 de lire sterline unui grup de campanie pro-UE, numit Best for Britain, prin intermediul Fundatiei pentru o Societate Deschisa, scrie The Sun.
  Lansarea unei campanii publicitare la nivel național în această lună are ca scop subminarea doamnei May și să forțeze un al doilea referendum.
  Aceasta vizează deputații pentru a-i convinge să voteze împotriva acordului final de Brexit și să declanșeze un alt vot sau chiar alegeri generale.
  Un document de strategie scurs de la o întâlnire a grupului spune că trebuie să “trezească țara și să afirme că Brexit nu este o afacere încheiată. Că nu e prea târziu să oprești procesul.

 3. Aparu si “cuveaua” vorbitoare care prevesteste reintoarcerea perioadei basiste cu taieri pentru ingrasarea buzunarelor escrocilor! Cati cetateni romani din tara mai trebuie sa dispara nea Isarescu?

 4. Cifrele nu arata prea bine… dar noi suntem mandri ca suntem romani. Suntem cei mai frumosi, cei mai bravi, cei mai grozavi dintre toate natiile. Doar altii din afara, “dusmanii externi”, ne vor raul si nu ne lasa sa ne dezvoltam…Sa nu vina alde Soros, Bruxelles, statul paralel, binomul, trinomul si alte polinoame sa ne dea noua lectii, ca noi le stim pe toate mai bine decat oricine.

  • Cum crezi tu, Ovidiule, că ne putem dezvolta? Doar voința, nu este suficientă. Mai ai nevoie de resurse și pârghii. Și cum acestea sunt la străini, poate îi rogi tu frumos să ne dezvolte!

Leave a Reply