Ministerul Afacerilor Externe a precizat sâmbătă că va solicita explicații părții ruse cu privire la cetățenii români aflați pe lista cu responsabili din state ale UE care ar fi fost declarați indezirabili în Rusia. Este vorba de Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, ambasador desemnat pe lângă UNESCO, Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Tiberiu Liviu Chondon, şeful Statului Major al Forţelor Navale şi Gheorghe Haţegan, director general adjunct al companiei de stat, Transgaz.

“Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, cu privire la existența acestei liste, primite de la Delegația UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus. MAE român va solicita explicații părții ruse cu privire la listarea cetățenilor români”, a afirmat MAE, ca răspuns la o solicitare a AGERPRES.

AFP a informat vineri seară că, după ce trei deputați olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiți să își anuleze călătoria întrucât MAE rus le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunțat că a primit din partea Moscovei o listă cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declarați indezirabili în Rusia, printre ei regăsindu-se și liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

6 COMMENTS

  1. pentru guvernul de la Moscova inca niste propuneri de indezirabili: Nicolae Titulescu, PetreTutea, Corneliu Zelea Codreanu,Ion Gavrila Ogoranu

  2. E o provocare!România a găzduit trupe NATO și soldați americani.Rușilor nu le-a convenit asta și acum și diplomatic și prin orice altă formă,caută să provoace

  3. Nu stiu ce anume au facut sau ce n-au facut cei 5, de au “deranjat” “conducatorii nostri dragi de la moskva”, dar mie imi pute a manevra kgbista. Cred de fapt ca cei 5 au un plan bine definit de urmat, ce nu necesita deplasarea la centru.
    In concluzie la situatia actuala a Romaniei, fara o revolutie adevarata in care sistemul sa fie mutat in totalitate la puscarie, pentru multi ani si sa-i inlocuim cu oameni valorosi si cu dragoste de tara si de oameni, o sa tot mai comentam p-aci inca cativa zeci de ani, asta daca nu cumva o sa dispara Romania pentru totdeauna de pe harta.
    Nu uitati ca in Transilvania nu se mai vorbeste romaneste, iar toate elementele romanesti au fost distruse, cu ajutorul kgbistilor ce ne-au condus timp de 25 de ani.

  4. Am mai spus-o si o mai spun: atât UE cat si Rusia trebuie sa puna capăt acestui conflict diplomatic, Rusia trebuie sa renunțe la orgolii, UE trebuie sa fie mai putin dependență de SUA. De ce sa nu profitam de potentialul uriaș al Rusiei? Rușii ar trebui sa lase ucraienii in pace si daca cineva calca linia roșie atunci rușii sa apese pe butonul roșu fara nicun avertisment, mi-aș dori ca firmele din Romania sa aibă acces pe piață rusa, care e destul de mare. Cunosc in administrator de magazin online de haine si care mi-a spus ca “ce tare ar fi ca produsele cele cometcializeaza sa fie vândute si in Rusia”. Trebuie la un moment dat ca Europa sa profite de potențialul Rusiei. UE trebuie sa mai înțeleagă ca Ucraina este legata strâns de Rusia, n-ai ce sa faci, asta este realitatea. E ca si cum ai nega istoria comuna a Rep. Moldova cu Romania.

  5. nu cred ca trebuie sa fim surprinsi. asta e replica pentru masurile similare luate de americani si ue. intrebarea e pentru ce dar mai ales de ce lipseste baseala dupa lista. stim foarte bine ca atunci cand se raspunde cu masuri similare nu prea conteaza daca respectivii de pe lista au facut ceva. isteria asta ca vezi doamne cum e posibil sa avem si noi cateva persoane non grata pentru rusi ar trebui canalizata spre lucruri serioase. intrebarea e pana unde se merge cu tampenia asta care nenoroceste economia ue si ne afecteaza si pe noi. sa declari practic un razboi economic rusiei dar tu, mare putere sau mai mica, sa faci intelegeri pe la spate arata ce la mijoc cad fraierii, cum suntem noi, care respecta deciziile luate la varful ue. pe nemti, sau unguri ii daore fix in cot, ei au interesele lor si fac un joc dublu. francezii au picat ca prostii la mijloc si acum pierd contracte de miliarde de euro pe seceta asta de bani. americanii isi revin usor pe spatele prostilor din ue. concluzia e ca cei smecheri se desscurca mereu pe spatele prostilor.

Leave a Reply