La Cartierul General al Fortelor Aliate din Europa, Generalul american Christopher Cavoli va prelua luni 4 iulie functia de SACEUR – Comandant Suprem al Forţelor Aliate în Europa. 

Nominalizarea sa a fost aprobată de Consiliul Nord-Atlantic şi îi va succeda Generalului Tod D. Wolters.

Fiu al unui ofiţer italiano-american, Christopher Cavoli s-a născut în plin Război Rece la Würzburg, în Germania de Vest, şi a crescut în baze militare.

Vorbitor de limbă rusă, el este în armată din 1987 şi comandă din 2020 forţele americane în Europa şi în Africa, al căror cartier general este la Wiesbaden, în Germania.

Căsătorit, tată a doi copii, el este absolvent al universităţii Princeton. El a avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în mai multe rânduri în Afganistan. De asemenea, a comandat Armata Americană în Europa între ianuarie 2018 şi octombrie 2020, înainte de a prelua comanda combinată Europa – Africa.

Şeful militar al NATO este prin traditie un general american, întrucât Europa îl desemnează pe Secretarul General al Alianţei, în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit din cauza războiului din Ucraina.

Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO. Adjunctul său este un ofiţer european.

Fostul preşedinte american al SUA Dwight D. Eisenhower a fost primul care şi-a asumat această comandă, până în 1952.

SACEUR este responsabil de comandamentul general al operaţiunilor militare ale NATO şi conduce planificarea militară a operaţiunilor.

https://www.c-span.org/video/?520453-1/nato-commander-confirmation-hearing

Vineri, generalul Cavoli a preluat functia de sef al Comandamentului Fortelor Americane din Europa (USEUCOM)

 

1 COMMENT

Leave a Reply