Un diplomat ceh a fost desemnat vineri în fruntea Agenţiei de Europene de Apărare (EDA), organism însărcinat cu dezvoltarea capacităţilor militare ale UE, a anunţat agenţia într-un comunicat, relatează AFP.

Jiri Sedivy, în vârstă de 56 de ani, a activat o lungă perioadă în cadrul NATO, fiind asistent al secretarului general pentru politica de apărare între 2007 şi 2010 şi apoi reprezentant permanent al Republicii Cehe între 2012 şi 2019.

De asemenea, Jiri Sedivy a mai fost ministru al apărării şi secretar de stat pentru afaceri europene.

El îi urmează în funcţie spaniolului Jorge Domecq şi îşi va prelua funcţia de director general în aprilie, precizează comunicatul.

EDA a fost creată în 2004 pentru a ajuta statele membre să-şi adapteze mijloacele militare la noile ameninţări. Singura ţară care nu este implicată este Danemarca, stat care a refuzat în 1992 să participe la politica de apărare.

Agenţia este prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell, asistat de un director general.

EDA va fi interfaţa noii Direcţii Generale pentru Apărare create în cadrul Comisiei Europene.

Agenţia cu sediul la Bruxelles are menirea de a ajuta statele membre să-şi amelioreze capacităţile de apărare şi să obţină finanţări de la noul Fond european pentru apărare, gestionat de Comisia Europeană şi care va avea o alocare stabilită prin acordul asupra bugetului multianual al UE.

Proiectele europene de apărare şi crearea Fondului european pentru apărare sunt criticate de SUA şi NATO. Washingtonul denunţă condiţiile de eligibilitate pentru finanţările de la Fondul european pentru apărare şi îi acuză pe europeni că vor să excludă firmele americane. Acelaşi reproş este adresat de aliaţii din cadrul NATO care nu sunt membri UE, scrie Agerpres

Leave a Reply