Preşedintele Jor Biden urmează să îl nominalizeze pe şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Charles “CQ” Brown Jr. pentru funcţia de preşedinte al Statului Major Întrunit, deţinută în prezent de generalul Mark Milley, relatează The Washington Post, citat de news.ro.

Charles “CQ” Brown Jr. este un pilot de vânătoare experimentat şi a comandat trupele americane din Orientul Mijlociu şi Pacific. Ca şef al Statului Major Interame, dacă va fi confirmat de Senat, el va fi următorul consilier militar principal al preşedintelui.

Mandatul generalului Mark A. Milley, care se încheie, a coincis cu o perioadă tumultoasă din istorie, una care a inclus atacul de la Capitoliul SUA, evacuarea problematică din Afganistan şi efortul condus de americani de a antrena şi înarma Ucraina în lupta cu forţele ruseşti. Generalul Milley s-a confruntat frecvent – şi uneori chiar în mod public – cu cel care l-a ales pentru această funcţie: preşedintele Donald Trump.

Joe Biden s-a oprit asupra lui Charles Brown, după ce a stat de vorbă şi cu generalul David H. Berger, comandantul Corpului Puşcaşilor Marini. Berger şi-a anunţat recent colegii că intenţionează să se retragă, a declarat un oficial militar de rang înalt familiarizat cu această chestiune.

Viitorul şef al Statului Major Interame va trebui să ţină legătura cu liderii militari de rang înalt din Ucraina şi cu aliaţii SUA, va trebui să pregătească armata Statelor Unite pentru un potenţial conflict cu China şi nu în ultimul rând va trebui să conducă armata în tradiţia sa nepartizană, în contextul unor confruntări tot mai dure pe scena politică americană, pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale din 2024.

Încrederea americanilor în armată s-a prăbuşit în ultimii ani, potrivit mai multor sondaje, ceea ce a atras îngrijorarea secretarului apărării, Lloyd Austin, şi a altor înalţi oficiali din domeniul apărării.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Charles Q. Brown Jr., este preocupat în schimb de viteza cu care China a reuşit să dezvolte capacităţi tehnologice perturbatoare. “Acest lucru devine o preocupare, deoarece perturbă tipul de ordine internaţională bazată pe reguli, care a menţinut de fapt lumea într-o stare de bine, de securitate, destul de stabilă pe parcursul ultimilor 70 de ani”, a declarat el.

Bown a devenit primul afro-american care a fost numit în fruntea unei ramuri a serviciilor militare americane.

Dacă va fi confirmat în funcţia de şef al Statului Major Interame, el va deveni al doilea afro-american care va ocupa funcţia militară de rangul cel mai înalt din SUA, călcând pe urmele generalului Colin Powell, care a urcat în această funcţie în 1989, după ce a fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Ronald Reagan. Ar fi pentru prima dată, însă, când cele două posturi de conducere ale Pentagonului sunt ocupate de afro-americani.

Brown a ocupat anterior funcţia de ofiţer superior al Forţelor Aeriene americane în Pacific, iar înainte de aceasta a fost la comanda forţelor americane din Orientul Mijlociu în calitate de comandant adjunct al Comandamentului Central al SUA şi comandant al Comandamentului Central al Forţelor Aeriene.

Fiu al unui colonel în rezervă, Brown şi-a împărţit copilăria între California, Virginia, Oklahoma, Germania şi Texas şi a urmat cursurile Universităţii Texas Tech cu o bursă a Corpului de pregătire a ofiţerilor de rezervă.

Leave a Reply