Unul din cei mai importanti miliardari ai Romaniei, Nicolae Dumitru zis Niro a facut o declaratie absolut exploziva in fata procurorilor. Ea se refera la acte grave de coruptie si chiar un indiciu privind executarea unuia din cele mai spectaculoase asasinate din ultimii 25 de ani : colonelul MI Salitra, unul din patronii complexului Europa.

Nicu Dumitru este depozitarul unor informatii spectaculoase despre multi politicieni din toate partidele. A gasit aceasta cale de a iesi din arest la inchisoare, scriind lucruri bomba despre Alex Bittner, unul din cei mai controversati si neatinsi miliardari ai Romaniei. Arestul la domiciliu o sa-i permita lui Nicu Dumitru sa-si negocieze singur soarta pe mai departe. Foarte multi se tem de multe lucruri pe care le poate spune, daca vrea, Nicu Dumitru.

Iata articolul din Lumea justitiei :

Procurorii DNA au intrat in posesia unor indicii privind posibila comitere a unui asasinat. Afaceristul Dumitru Nicolae, zis “Niro”, a dat detalii despre o moarte suspecta petrecuta in Bucuresti, in urma cu 20 de ani. Este vorba despre accidentul de masina in care si-a pierdut viata colonelul Constantin Salitra, fost sef al Directiei Pasapoarte si Straini din Ministerul de Interne si apoi cel care a pus bazele complexului comercial “Europa”. Complex cu care a avut legaturi Dumitru Nicolae, dar si un alt personaj controversat, Nicu Gheara. Iar declaratia data de “Niro” vizeaza un alt personaj extrem de influent si de puternic: Alexandru Bittner.

Dupa cateva luni de arest, “Niro” a decis sa colaboreze cu procurorii DNA. Astfel, acesta a oferit detalii despre afacerea “Microsoft”, referindu-se la momente din timpul Guvernului Nastase. In acest context, Dumitru Nicolae si-a amintit despre intalnirile pe care le-a avut cu Alexandru Bittner, un om de afaceri apropiat, asa cum se stie, de fostul premier Adrian Nastase. Dezvaluirile lui Dumitru Nicolae se regasesc in declaratia cuprinsa de procurorii DNA in referatul cu propunere de inlocuire a masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, din data de 21 ianuarie 2015, in ceea ce-l priveste pe “Niro”.

Dumitru Nicolae: “Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discutii ce am avut-o cu el, mi-a dat de inteles in mod explicit ca este foarte puternic… Mi-a solicitat sa-i dau sume de bani pe care… E vorba de sume mici de bani, de circa 10.000-20.000 dolari… Experienta mea cu Bittner a fost una destul de dura”

Vorbind despre relatia sa cu Alexandru Bittner, “Niro” a explicat ca s-a intalnit cu acesta in anul 2003, dupa ce acesta ar fi incercat sa ii preia afacerile. Dumitru Nicolae sustine ca s-a intalnit cu Alexandru Bittner la un restaurant din Parcul Herastrau. Cu acea ocazie, spune “Niro”, Bittner i-ar fi dat de inteles ca este un om foarte puternic, iar in acest sens i-a adus doua argumente. Primul argument, a declarat Dumitru Nicolae, privea moartea colonelului Constantin Salitra, fostul sau partener de afaceri, alaturi de care a fondat complexul “Europa”. Astfel, “Niro” i-ar fi adus aminte de accidentul in urma caruia Salitra si-a pierdut viata, in 1995, iar Bittner ar fi afirmat ca el inchiriase la acel moment TIR-ul implicat in accident.

Practic, din marturia lui “Niro” rezulta ca moartea lui Constantin Salitra nu ar fi fost chair un accident si ca totul ar fi fost premeditat. Ceea ce ar insemna ca am avea de-a face cu indicii despre un asasinat.

Iata declaratia lui Dumitru Nicolae “Niro” data la DNA:

In ceea ce priveste relatia mea cu Bittner Alexandru, as dori sa precizez un aspect legat de faptul ca acesta, incepand cu anul 2002, a incercat prin presiuni sa-mi preia afacerea, respectiv comertul cu China, care face obiectul activitatii Niro SA. Repet, in anul 2002, am perceput mai clar aceste presiuni, care erau in forma unor controale repetate ale autoritatilor asupra afacerilor personale.

Daca nu ma insel, in anul 2003, cand dupa circa 1 an jumatate – 2 ani de controale repetate am inteles ca e vorba de presiuni exercitate de Bittner Alexandru, motiv pentru care m-am intalnit cu acesta la un restaurant din parcul Herastrau pentru a discuta problemele. Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discutii ce am avut-o cu el, mi-a dat de inteles in mod explicit ca este foarte puternic. Mi-a adus doua argumente pe care mi le aduc aminte, respectiv, un prim argument era legat de faptul ca un fost asociat de-al meu, Salitra Constantin, ar fi murit intr-un accident in ianuarie 1995, tirul implicat in accidentul acela fiind inchiriat la acel moment de catre Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul ca datorita influentei lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oras chinezesc pe o parcela de teren ce apartinea de parcul IOR. In fapt, argumentele lui Bittner Alexandru erau foarte puternice pentru mine pentru ca ambele momente la care facea referire m-au afectat foarte mult.

In fapt, doresc sa precizez ca semnasem la un anumit moment Memorandumul cu Primaria mun. Bucuresti pentru dezvoltarea acelui oras chinezesc. Repet ca, din acea discutie, coroborata cu informatiile pe care le aveam personal, din mediul de afaceri, nu numai ca Bittner Alexandru dadea de inteles ca este un om foarte puternic si are influenta asupra familiei Nastase (intelegand prin aceasta atat asupra premierului Adrian Nastase, cat si asupra sotiei acestuia, Dana Nastase), dar eram convins ca are aceasta putere de a influenta Guvernul.

Acest demers al lui Bittner Alexandru nu a fost dus la bun sfarsit si pentru faptul ca pentru a-l mai domoli in raporturile cu mine, am fost de acord ca la diferite cereri ale lui de a-i da sume de bani sa raspund pozitiv. Apreciez ca in anul 2003 de cel putin 6-7 ori, Bittner Alexandru mi-a solicitat sa-i dau sume de bani pe care, bineinteles, nu se punea problema sa le primesc inapoi. In opinia mea, e vorba de sume mici de bani, de circa 10.000-20.000 dolari pe care Bittner Alexandru mi le-a cerut si pe care eu am acceptat sa i le dau cash de obicei in urma unor intalniri pe care le aveam la un restaurant din parcul Herastrau, respectiv, la biroul acestuia situat in str. Ion Ionescu de la Brad.

Repet, experienta mea cu Bittner Alexandru a fost una destul de dura fiind nevoit sa-i dau acele sume de bani“.

Niro” despre Salitra: “Ma considera ca un fiu… Prima afacere adevarata am facut-o atunci cand m-am asociat cu colonelul Salitra si s-a construit ‘Europa’. Eu aveam 30%, iar el 70%… Dupa retragerea mea a intrat in complexul ‘Europa’ Nicu Gheara, cel despre care s-a spus ca a tocmit, ulterior, ucigasi profesionisti ca sa ma lichideze”

Constantin Salitra a fost asociatul lui Dumitru Nicolae, cei doi punand bazele complexului comercial “Europa”. Relatia acestora a fost una extrem de apropiata, dupa cum a sustinut Dumitru Nicolae.

Prezentam in continuare declaratiile date de “Niro”, in 2007, intr-un interviu acordat publicatiei Romania Libera, in care Dumitru Nicolae vorbeste despre trecutul sau cu Constantin Salitra:

In 1989, am fost pe strazi din prima pana in ultima zi. L-am vazut pe Dan Iosif, care era unul dintre cei mai agitati de acolo. Chiar am stat sub balcon atunci cand au plecat sotii Ceausescu. asta a fost momentul in care am crezut ca pot face ceva. Imediat dupa Revolutie, colonelul Salitra a deschis magazinul Europa (undeva langa Gara de Nord) si m-a luat sa coordonez activitatea economica. Ma considera ca un fiu, dar nu dorea sa ma faca actionar si nici sa-mi dea salariu. Imi dadea doar bani cat sa mananc eu si ai mei. (…)

Prima afacere adevarata am facut-o atunci cand m-am asociat cu colonelul Salitra si s-a construit Europa. Eu aveam 30%, iar el 70%. Dupa moartea lui Salitra, in 1995, terenul a ramas al meu, este al meu si acum, dar magazinele le-am inchiriat pe intreaga durata de viata a constructiei unor chinezi. Nu vreau sa intru in conflict cu ceilalti administratori ai spatiilor de acolo. Este extrem de dificil sa administrezi la comun, iar eu am preferat sa ma retrag. Dupa retragerea mea a intrat in complexul Europa Nicu Gheara, cel despre care s-a spus ca a tocmit, ulterior, ucigasi profesionisti ca sa ma lichideze”.

3 COMMENTS

  1. România a avut „buget de shopping” pentru Armată, dar a neglijat industria de apărare. „Dacă apare această listă se face coadă la DNA”

  2. Titlul,,Ciocnirea titanilor : Niro versus Bittner. Moartea lui Salitra”, l-aş pune,,ciocnirea excrocilor”, sau, ,,herghelia de excroci”, cu scuzele de rigoare, dar e realitate! Mă întreb, toţi spun, declară în scris şi oral orice, dar, pagubele şi despăgubirile, banii furaţi, cum rămîne cu ei? CINE-I VA ÎNAPOIA? DE LA CINE RECUPEREAZĂ PREJUDICIUL URIAŞ???

Leave a Reply