A,m prezentat, luni, la Punctul de întâlnire, o informație revoltătoare: Casa Națională de Asigurări de Sănătate percepe taxă clawback pentru Favipiravir, un medicament adus în țară la preț de producție, fără a obține profit.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate îți bate joc de cei care vor să facă un efort în lupta împotriva pandemiei. Sunt absolut șocat de această informație: CNAS impune taxa clawback pe medicamente destinate luptei împotriva COVID.

Și e cu atât mai revoltător acest gest al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu cât văd că în alte state europene inclusiv plata TVA-ului este anulată pentru medicamente și echipamente destinate luptei împotriva pandemiei.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producator de medicamente din România, spune că medicamentul vizat este Favipiravir, un medicament adus în țară la preț de producție, fără a obține profit.
“Suntem descumpăniți de această situație și mai ales de faptul că nu avem informații clare: o să plătim sau nu clawback.

Deocamdată, toate informațiile pe care le avem arată că vom plăti 20% taxă clawback pentru medicamente pe care le-am adus în lupta COVID cu zero profit comercial, deci le aducem la cost de fabricație printr-un distribuitor care le vinde spitalelor fără niciun fel de adaos sau cu adaosuri insignifiante.

Vorbim aici de circa 3.000.000 de tablete ale unui medicament pe care l-am adus în protocolul terapeutic, Favipiravirul, și vorbim și de livrările pe care ne pregătim să le facem de Ivermectină. Deci, nu știm acum cum să ne facem calculele, deocamdată avem o pierdere dacă plătim clawback de câteva milioane de lei bune, iar dacă aducem și Ivermectină ne facem calculele ca pacienții să nu sufere de absența produsului, în același timp măcar să nu avem pierdere, dacă nu avem câștig”, a spus Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, la Punctul de întânire.

 

Leave a Reply