Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene, scrie news.ro.

”De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei şi, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei ţări sunt deja obligate parţial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spaţiului Schengen, fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrală a spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile. Un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură – printr-o protecţie consolidată a frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere şi facilitând contactele între oameni şi afaceri – şi mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare sparţiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicatul CE.

Conform comunicatului, România are un management puternic şi de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor şi controale sistematice la frontieră, precum şi cooperare poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane sunt două priorităţi ale României. Sistemul de informaţii Schengen este bine pus la punct.

În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecţia internaţională respectând principiul nereturnării (n.r. – principiu fundamental al dreptului internaţional care interzice unei ţări care primeşte solicitanţi de azil să îi returneze într-o ţară în care aceştia ar putea fi în pericol de persecuţie pe baza „rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau politic, opiniei”.

Sub preşedinţia cehă, în 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la spaţiul Schengen fără controale la frontierele interne, se mai arată în document.

Leave a Reply