marc rich

Controversatul miliardar Marc Rich a murit în urma unui accident vascular cerebral într-un spital din Elveţia, la vârsta de 78 de ani.

Marc Rich era cunoscut pentru inventarea pieţei spot cu petrol şi pentru faptul ca a fost urmărit de guvernul SUA timp de 17 ani pentru frauda.

Marc Rich a facut afaceri cu petrol si in Romania. El era partener cu figuri importante ale business-ului romanesc implicate in afaceri cu petrol. Una din companiile romanesti care a derulat afaceri de sute de milioane de dolari cu Marc Rich a fost PetrolImportExport SA si Rompetrol SA.

Omul de afaceri, amator de cravate extravagante şi trabucuri cubaneze, şi-a câştigat renumele în anii ’60-’70 în SUA, punând bazele pieţei tranzacţiilor spot cu petrol, în pofida opoziţiei marilor grupuri petroliere. Mai târziu, în anii ’80, Rich a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi infractori economici din istoria Statelor Unite, fiind acuzat de numeroase încălcări ale legii şi urmărit de guvern timp de 17 ani.

Rich a fugit din SUA în Elveţia în 1983, cu numai câteva ore înainte ca autorităţile să declanşeze urmărirea penală împotriva sa pentru peste 50 de capete de acuzare, vizând infracţiuni de fraudă, înşelătorie, afaceri cu Iranul în perioada de embargo economic şi evaziune fiscală de peste 48 milioane de dolari. Acuzaţiile sunt legate de o serie de tranzacţii cu petrol care au zguduit industria la începutul anilor ’80.

După ce a fugit din Statele Unite, Marc Rich a fondat în Elveţia compania de trading cu petrol şi alte resurse minerale care a devenit mai târziu gigantul Glencore Xstrata, cel mai mare trader din lume la ora actuală.  Marc Rich şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi a fost graţiat de preşedintele Bill Clinton în 2001, în ultima zi a mandatului la Casa Albă.
Clinton a considerat că astfel de cazuri ar trebui rezolvate în tribunale civile şi a invocat mai multe solicitări de clemenţă venite din partea unor oficiali israelieni, inclusiv Ehud Barak, premierul de la acea dată, potrivit Financial Times.
Opozanţii lui Clinton au adus în discuţie donaţiile generoase oferite de Denise Eisenberg, soţia de atunci a lui Rich, către Partidul Democrat din SUA şi către Biblioteca înfiinţată de preşedinte, care îi poartă numele.
Averea lui Rich a fost estimată anul trecut de Forbes la 2,5 miliarde de dolari. Rich va fi înmormântat joi la Tel Aviv.
Marc Rich s-a născut în 1934 la Anvers, Belgia, şi şi-a început cariera la în anii ’70, la traderul de metale Philipp Brothers.
În perioada 1973-1974, în timpul embargoului petrolier impus de statele arabe, Rich a reuşit să evite restricţiile şi a cumpărat petrol ieftin din Iran, pe care l-a vândut la un preţ aproape dublu companiilor americane aflate în criză de materie primă. Rich a lucrat drept intermediar pentru petrolul iranian timp de peste 15 ani atât înainte, cât şi după Revoluţia Islamică din 1979.
Rich şi-a divesificat afacerile în anii ’80. În 1981, el a preluat studiourile 20th Century Fox împreună cu industriaşul Marvin Davis. După fuga în Elveţia, Davis a vândut acţiunile lui Rich magnatului media Rupert Murdoch, pentru 250 milioane de dolari. Rich a divorţat de Denise Eisenberg în 1996, după o căsnicie de 30 de ani, şi are două fiice, Ilona Schachter-Rich şi Danielle Kilstock Rich. Marc Rich a înfiinţat mai multe fundaţii şi a beneficiat de onoruri pentru implicarea în activităţi caritabile, inclusiv doctorate onorifice de la universităţile Bar-Ilan, Ben-Gurion şi Tel Aviv.

10 COMMENTS

 1. Radule, bun articol. Dar pe mine ma doare mai mult faptul ca NIMENI NU L-A TRAS DE MANECA PE PONTA SA-I SPUNA :’ NENICULE NU SE POATE PE 26 ZI DE DOLIU NATIONAL. BRE, AZI E ZIUA DRAPELULUI SI NU SE’IMBUCA’ TREABA . AZI ,MAINE NU VOM MAI SARBATORI NIMIC IAR SIMBOLURILE VOR DISPAREA. NOROC CU VOI CA ‘VA MAI ZDROBITI’ SA TINETI STEAGUL SUS. Sa nu fiu inteles gresit. Toata compasiunea pentru familiile greu incercate si pentru cei ramasi in viata dar se putea decreta zi de doliu in ZIUA INMORMANTARILOR.

 2. Domnule Radu Tudor,,rog sa fiu iertat ,dar am o intrebare catre dvs:
  Nu credeti ca poate (nu stiu) era mult mai importanta evidentierea gestului Sfintiei Sale Ioan Saljan,de la Harghita,de a imparti steaguri tricolore cetatenilor,ca raspuns la atitudinea ofuscata a ungurului de la partidul “ăla”,care zice ca gestul Sfintiei Sale,ii irita pe ungurii minoritari? Care unguri minoritari in Har-Cov, cand se stie bine ca acolo, ROMANII sunt MINORITARI ?!?!?!!!!,!
  V-am pus aceasta intrebare in mod respectuos,ca sa nu il rog eu direct pe dl.nemeth szolt (ca nu stiu bine cum se scrie), sa se duca si sa se mai cazeze odata pentru totdeauna,in hotelul de unde a iesit prima data in ziua nasterii sale. Va multumesc si imi cer scuze daca il mai bag odata in P …a M..-ii

 3. Decizia CC este monumentala – sincer eu ma prapadesc de ras pentru ca ne-o meritam lasandu-l pe Bas la Cotroceni.

  Acum eu zic asa – daca astia din USL sunt sanatosi la cap [politic vorbind] ar fi cazul sa lasa modificarile actuale ale Constitutiei si sa propuna o modificare simpla a Constitutiei: desfiintarea CC si mutarea atributiilor la Curtea Suprema sau varianta 2 schimbarea imediata a componentei CC cu 18 nu 9 membrii – 9 numiti ca si pana acum dar dintre profesori universitari de drept si 9 judecatori de la Curtea Suprema.

  Practic un referendum asupra CC si sa vedem atunci … a eventual la pachet cu o noua suspendare a basului suprem [motive se gasesc]. Si uite asa putem scapa de 2 belele la pachet.

 4. Pana acuma nu stiam cine-i cel care a murit ca acum aud de dansul prima oara. Da multi au mai jecmanit tara asta din 90 incoace. Imbatranesc si dansii o sa avem subiecte din astea din ce in ce mai des.

 5. miliardarii astia mai si mor ??? interesant . daca asta a avut ocazia sa se “realizeze” cu embargoul petrolului si a facut in atata vreme doar 2,5 miliarde de unde dracu ai nostrii ” baieti destepti ” au mai mult ???

 6. Ia tras in teapa USL-ul pe alegatori bravo lui daca a avut pe cine,dar Romanul nu se trezeste tinetio tot asa…

Leave a Reply