Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un “paşaport de vaccinare” împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum, transmite dpa.

Într-un interviu acordat duminică programului olandez de televiziune Buitenhof, Michel a declarat că dezbaterea este “foarte pertinentă”, dar decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut marţi crearea unui paşaport special care să ateste vaccinarea purtătorului. El a trimis o scrisoare în acest sens Comisiei Europene.

Potrivit lui Michel, există un acord de principiu privind un astfel de document, dar încă nu este momentul: mai întâi “trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni”. El a explicat pentru Buitenhof că dacă va fi introdus prea devreme, paşaportul ar putea “produce o frustrare uriaşă în Europa” şi în alte părţi ale lumii.

Preşedintele Consiliului European a apreciat însă, ca răspuns la o întrebare, că “nu exclude” ca pe viitor deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi. “Subiectul ste sensibil în multe ţări europene”, a recunoscut Michel citat de g4media.ro


Comisia Europeană s-a declarat favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie “reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat mai multor media portugheze înainte de vizita sa la Lisabona, de vineri, relatează AFP.

“Este un imperativ medical să avem un certificat de vaccinare. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec (Kyriakos Mitsotakis – n.r.) pentru obţinerea unui certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat ea.

“Dacă asta oferă prioritate sau acces la anumite bunuri, aceasta este o decizie politică şi juridică ce trebuie discutată la nivel european”, a adăugat ea, în contextul în care Cei 27 vor organiza joia viitoare un nou summit dedicat coordonării în contextul crizei sanitare.

Şeful guvernului grec a făcut apel marţi la Uniunea Europeană să adopte un certificat “standardizat” de vaccinare pentru a da o mână de ajutor industriei turismului, foarte afectată de pandemia de coronavirus.

“Este urgent să elaborăm un acord comun asupra creării unui certificat de vaccinare care să fie acceptat de toate ţările membre”, a scris Mitsotakis în scrisoarea adresată şefei executivului comunitar, subliniind că “un certificat standardizat va fi dovada că o persoană a fost vaccinată cu succes”, scrie Agerpres.

Ieri, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu este de acord cu aceasta initiativa.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certficate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis, citat de digi24.ro


Secretarul de stat Raed Arafat şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, au explicat la Punctul de întâlnire, de ce introducerea unui certificat de vaccinare care să permită mobilitatea titularului nu ar fi o măsură oportună în contextul pandemic actual.

Pe lângă discriminarea implicită între vaccinaţi şi nevaccinaţi, există şi riscul real al apariţiei falsurilor.

Raed Arafat: Orice criză creează o piaţă iar cea a certificatelor false va fi foarte prosperă

“Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană.

15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (situaţia curentă a numărului de vaccinări, n.r.) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care, nu că refuză să se vaccineze, dar nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor.

Raed Arafat: Dacă firma aviatică va spune “urcaţi în avion doar vaccinat”, asta va crea o problemă foarte mare

Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu – şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).

România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună “nu urcaţi în avion decât vaccinat” însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi, cred, una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte”, a spus Raed Arafat.

Alexandru Rafila: Trebuie evitate cu orice preţ discriminarea şi stigmatizarea

“În mod evident, discriminarea şi stigmatizarea, care reprezintă una dintre problemele acestei pandemii, trebuie evitate cu orice preţ. Gândiţi-vă că, cel puţin la început, până ce lumea s-a ‘obişnuit’ cu această boală, de multe ori cei care trecuseră prin infecţie erau priviţi ciudat de către ceilalţi şi chiar discriminaţi la locul de muncă.

Dacă ai un acces universal la vaccinare poţi să pui această problemă (a impunerii certificatelor) însă cât timp vaccinul este în cantitate limitată sau foarte limitată, nu se pune o astfel de problemă.

Am văzut o situaţie interesantă în Israel. Acolo, statul negociază două tipuri de situaţii: persoanele vaccinate care se urcă la bordul unui zbor internaţional să nu mai aibă nevoie de test iar cei nevaccinaţi să prezinte un test negativ.

O astfel de abordare nu ar fi discriminatorie, ci ar evita testele inutile la persoanele vaccinate. Atenţie, autorităţile israeliene s-au gândit să le dea un astfel de certificat şi celor care au trecut prin boală şi nu au făcut vaccinul, pentru că şi aceste persoane sunt protejate între 3 şi 6 luni”, a arătat profesorul Rafila citat de antena3.ro

1 COMMENT

Leave a Reply