Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.

Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor.
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie.
”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la Direcţiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a explicat că se va ţine cont de „evaluare a riscului” de la caz la caz.

„În primul rând se va lua în considerare densitatea mulţimii, va fi luată în vedere natura acestui eveniment şi natura contacţilor pentru că este o diferenţă între tipurile dacă este vorba de copii, adolescenţi, adulţi şamd. De asemenea, dacă cei care participă sunt înregistraţi sau nu, dacă avem  de a face cu participanţi în număr semnificativ a căror provenienţă nu o cunoaştem. Vom lua în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment şi riscul să vină din zone care sunt afectate” a spus Horaţiu Moldovan.

Autorităţile au anunţat, duminică, al 15-lea caz de infectare cu coronavirus, la o femeie din judeţul Mureş. Al 14-lea caz, anunţat cu puţin timp înainte, a fost confirmat la o femeie din Bucureşti. Cinci pacienţi cu coronavirus din România s-au vindecat, fiind externaţi. Duminică, la ora 17.00, 11 persoane erau în carantină şi 12.877 erau izolate la domiciliu. Până acum s-au prelevat peste 900 de teste

5 COMMENTS

 1. deci suntem in stare de urgenta, de facto… conform punctului f) din legea pe care ne putem pisa cu totii, incepind cu primul nostru cirmaci, democratic si european.

  Pina la dictatura militara, mai e doar un pas, anume dictatura medicala; e de bine, Franta e in stare de urgenta “temporara” de cinci ani… si ce?

  pentru curiosi si pentru idealistii statului de drept, iata OUG1/1999, care mi se pare ca indica ca ideile lui Arafat, bune sau rele, sunt cam nelegale, atita vreme cit neamtul nu dadu decretul salvator pentru alegeri pe sestache…

  “Art. 20. –
  Pentru aplicarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, precum și a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile civile și militare au următoarele atribuții și răspunderi:

  a) să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;

  b) să dispună depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea și ridicarea lor; la încetarea măsurii excepționale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;

  c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;

  d) să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie;

  e) să efectueze razii;

  f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marsurilor;

  g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică;

  h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;

  i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;

  j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;”

 2. Violeta Vijulie are febra de la ceea ce domnia sa numeste “gripa”?! Ce-i cu diarea verbala contra Dr.Arafat?! Doamne fereste!
  Aceasta doamna arata cat de refractara si inculta este. Plus vulgara. Doamne fereste!

 3. China tocmai si a reluat exporturile de….
  Iar UE le accepta.
  UE limiteaza accesul italienilor dar ia de la capra vecinului din Asia.

 4. Containerele cu marfuri din China sunt “vanturate” in calatoria lor catre Europa.
  Coronavirusul supravietuieste in picaturi de apa, care se evapora.
  Virusii nu supravietuiesc calatoriei. Am citit ca ar supravietui maxim 12 zile pe o suprafata umeda.

Leave a Reply