Un articol interesant pe www.fin.ro zice asa. Potrivit specialistilor financiari, de la declansarea crizei in 2008 pina azi, costurile pentru cei trei ani de turbulente se ridica la 11.900 miliarde dolari. Suma se apropie vertiginos de valoarea anuala a Produsului Intern Brut al SUA. Adaug la informatia asta interesanta si declaratia ministrului polonez de finante, care afirma ca este posibil un razboi in urmatorii 10 ani in Europa, din cauza efectelor grave ale crizei ce continua. Sunt scenarii de speriat europeanul slab de inger sau exista posibilitatea reala a izbucnirii unui conflict in Europa? Care tara UE si mai ales NATO ar putea fi la originea unui conflict militar?

15 COMMENTS

 1. N-as putea nominaliza o tara de origine a unui conflict armat,
  insa cert e ca daca ar izbucni un razboi, statutul de membru NATO
  n-ar impiedica in nici un fel acest lucru, dintr-un motiv simplu:
  cauza fiind una de natura economica, si nu legata de o decizie politica,
  cel mai probabil am vorbi de un focar aparut sub forma de razboi civil,
  care poate degenera in orice.
  Delimitarea claselor sociale e tot mai accentuata
  si mai inductoare de polarizare usor de scapat de sub control.
  Ca atare, cred ca as cauta sursa unui conflict militar
  in randul tarilor cu discrepante sociale foarte pregnante.
  (A se lua in calcul chiar si statele cu protectie sociala ridicata,
  dar care se confrunta cu valuri de imigranti
  a caror protectie sociala se asigura pe spatele autohtonilor.
  Acest statut al imigrantilor perceput ca fiind un privilegiu
  poate genera un altfel de discrepanta, chiar mai periculoasa,
  pentru ca un conflict aparut pe tema imigrantilor
  ar fi cel mai usor de scapat din haturi la nivel international
  si s-ar extinde cu mare usurinta in toata Europa, poate chiar mai departe.)

 2. Cand curge sangele pe strada e vreme de investitii.Cica asa zice un proveb evreiesc.Amerlocii din conducerea politica a USA sant capabili de orice .Razboiul aduce pierderi dar si castig atat in timpul razboiului cat si dupa.Pai actualele razboaie .,Irak,Afganistan,LIBIA de ce au inceput .De grija unora pt implementarea democratiei’Ciuciu.
  1.Castig de resurse.
  2Castig prin firmele care vor exploata resursele si vor reconstrui respectiva tara.
  3Castigarea unei pozitii politico-strategica.

  SI CE ESTE CEL MAI IMPORTANT.DOLARUL CARE A AJUNS O MARFA TREBUIE EXPORTAT PT CA ASA SA POATA SI FUNCTIONA TIPARNITA .Fara ca sa produca efectul inflationist in interiorul USA. .Distrugem,si construim cu firmele noastre si banii nostrii.Mai raman si indatorate tariile respective.Asa ca un conflict mondial ar fi posibil.Mai rarim populatia si apoi incepem reconstructia.Asa ar aparea locuri de munca muuuuulte.Si alte chestii.

  • ai dreptate în procent de doar 100%…
   pe omenire, numa’ să trăiască măria sa paraiul!…
   că restul, noi, consumabilii, nu mai contăm…
   bate-i, Doamne, şi ne ajută!

 3. Domnule Radu Tudor se pare ca azi a aparut “subiectul” vizitei lui basescu in SUA! A iesit ambasadorul Gitenstein si a spus ca basescu s-a dus acolo ca sa asigure statul american ca le cumparam vechiturile de F-16! El zice ca sunt avioane noi (nu SH), dar chiar si asa modelul F-16 este un model din anul 1974 si chiar daca este modernizat, ca si constructie, e depasit! Deci trecem de la actualul Mig-21 (care a aparut in 1955), la F-16 (avion care a aparut in 1974) asta in timp ce europenii ne ofera spre achizitie doua modele noi de avioane (Rafale – produs in Franta, an de introducere in serviciu: 2000 si EuroFighter – produs de UK+Germania+Italia+Spania, an de intrare in serviciu 2003)! Ambele avioane europene sunt net superioare avionului F-16 si la capitolul armament, si la capitolul contramasuri si capabilitati de razboi electronic, si la capitolul greutate maxima de armament, si la capitolul raza de actiune, si la nivelul de detectabilitate radar redusa etc., dar se pare ca asistam la un nou episod din serialul: “basescu isi vinde tara pt. ai satisface pe americani si acestia in schimb il sustin la conducerea tarii”!

 4. @sunny: conteaza mult mai mult sistemele de supraveghere ale spatiului aerian decat platformele de lupta. Daca tinta este descoperita la timp si urmarita fara scapare, nu conteaza daca racheta pleaca de la sol sau de la 20.000m altitudine

 5. ERWIN ALBU A INTRAT IN GREVA FOAMEI:REFUZ SA TRAIESC DUPA MODELUL “MIORITEI”SI AL PROVERBULUI”CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE”!
  by octavpelin

  Erwin Albu a intrat în greva foamei, pentru redeschiderea Spitalului din Codlea

  Greva foamei pentru Spitalul Codlea începând de astăzi. Autorităţile îşi bat joc de codleni, spitalul fiind în continuare închis.

  Începând de astăzi, 16 septembrie, forma mea de protest împotriva batjocurii autorităţilor va lua alte forme. Am decis să intru în greva foamei pentru că drepturile noastre, ale codlenilor, nu sunt, până azi, absolut deloc respectate. După atâtea luni de proteste, autorităţile încă nu reuşesc (nu vor) să redeschidă spitalul nostru, nesocotind nu doar nevoile comunităţii noastre, dar până şi o decizie judecătorească executorie.
  Voi intra în greva foamei până la redeschiderea Spitalului Municipal Codlea.

  Noi ce drepturi mai avem în ţara noastră?
  Ce pot să mai scriu? Am tot scris, am venit cu soluţii, am făcut propuneri, am organizat manifestaţii, proteste, dezbateri, am primit amenzi. Am luat atitudine, n-am stat cu mâinile în sân. Mi-am dat şi demisia de onoare din Consiliul Local observând duplicitatea municipalităţii, când se încerca privatizarea spitalului, deşi ne aflam în plin proces împotriva Guvernului pentru redeschidere.
  Închiderea spitalului s-a făcut mişeleşte. Autorităţile mimează interes şi implicare, dar spitalul este tot închis. Cel de-al doilea termen preconizat al redeschiderii a trecut. Spitalul nu s-a redeschis. Nimeni nu-şi asumă vreo responsabilitate. Ba mai mult, primarul nostru refuză să mai autorizeze adunări publice organizate de subsemnatul, jandarmii aruncă cu amenzi de sute de milioane, ameninţările cu dosare penale se adeveresc şi Consiliul Local ne interzice să participăm la şedinţe publice. Din luna februarie, de când s-a declanşat haosul transformării şi apoi închiderii spitalelor, am simţit bătaia de joc pe propria-mi piele. Am fost luat în derâdere de colegi din administraţia locală, am fost considerat un nebun şi visător. Îmi pare rău că s-au adeverit întocmai toate semnalele trase de către mine. Şi îmi pare rău că în ţara noastră să ceri să ţi se respecte drepturile este neînţeles şi luat în derâdere.
  Refuz să trăiesc după modelul “Mioriţei” şi al proverbului caracteristic “Capul plecat, sabia nu-l taie”.
  Le mulţumesc din inimă celor care mi-au fost alături la manifestările de salvare a spitalului. Codlenii au demonstrat că sunt o comunitate vie. Autorităţilor le cer doar să îşi facă datoria. Şi să ne respecte.

 6. STATUL BASIST – MODERNIZAT A CASTRAT SOCIETATEA CIVILA

  NIMENI NU MAI PROTESTEAZA SI DE ACEEA POLITICIENII FAC CE VOR MUSCHII LOR

  – AM FUGIT DE DRACU'(NASTASE) SI AM DAT DE TACSU'(BASE)

 7. Daca privim in urma si mergem pe logica, vedem ca dupa o criza economica apare si un razboi, atunci eu care nu-s analist pot spune ca ma tem, da,ca istoria sa nu se repete.Tu esti specialistul aici.

  Cat despre speranta,asta se poate pierde usor daca cei pe care contezi cel mai mult isi schimba atitudinea,-(crezi ca isi schimba atitudinea),- optiunile, si intr-un fel sau altul iti inseala asteptarile. Asta cu atat mai mult cu cat, asa cum spuneam, si altora le pasa daca totul e OK,daca cei mentionati pot continua ceea ce fac fara sa fie afectati direct de presiunile de care vorbeai intr-un alt articol.
  Voi ati mai ramas acolo sa prezentati tot ceea ce se intampla la noi asa cum ati facut-o de fiecare data, astfel incat niciun cadou electoral sa nu mai influienteze votul la viitoarele alegeri.”Batalia pe imagine” cred ca va avea un rol decisiv in castigarea alegerilor din2012, de catre adversarii actualei puteri.
  Cele bune.

 8. 1. Grecia are incă probleme cu Turcia. Si e putin falimentară. Dar nu cred că va veni pericolul de acolo.
  2. SUA are probleme cu Iranul. În aceeasi regiune, dar mai la nord, există nişte gaze şi un proiect Nabucco, pe care UE ar cam vrea să îl facă, de ceva vreme, iar Rusia nu şi nu, că proiectul lor South Stream e mai frumos.
  3. Ar cam fi Turcia (stat membru NATO) de unde s-ar putea lansa un frumos atac împotriva Iranulu, iar Rusia nu va rămâne indiferentă. Iranul nu prea mai are aliaţi în Orientul Mijlociu, pentru că nu prea mai sunt guverne pe acolo.
  4. Dacă Turcia aderă în următorii 10 ani la UE, ceea ce e perfect posibil având în vedere foamea de bani a Uniunii şi atractivitatea economică a Turciei, ai un răspuns.

  Amplasarea scuturilor antirachetă în România şi Polonia e de bine în orice scenariu, iar în orice scenariu Rusia pierde războiul. Pentru că miza nu e (numai) Iranul, miza e şi lada de comori a Rusiei pe care nu se ştie dacă o va putea apăra.

 9. Uite că tocmai scrie si STRATFOR despre asta cu Turcia si Iranul (The Turkish-Iranian Competition in Northern Iraq
  September 16, 2011 1218 GMT
  Turkey may step up its military operations against Kurdish militant hideouts in northern Iraq, a move that is raising concerns in Tehran about Ankara’s long-term intentions in Kurdistan.)http://www.stratfor.com/analysis/20110915-turkish-iranian-competition-northern-iraq

 10. in europa razboiul poate fi doar civil. gen serbia. cine sunt tarile vizate? (serbia e exclusa , sarbii nu pot face 2 greseli in asa de scurt timp) slovacia si romania sunt capul de afis. si ungurii sunt cei care vor pune paie pe foc.

 11. Cipri.Turcia are crestere economica. de peste 9 la suta.
  Nu va intra in UE.Doar nu sant asa idioti sa isi dea suveranitatea economica.
  Iranul cat de repede va obtine arma nucleara.Si atunci nimeni nu-i mai poate invada.Iranul ramane singurul os din gatul ,,Americaniilor,, cu tichie..
  Scuturiile din Romania si Polonia doar nu crezi ca le pun Americanii ca numai pot de binele tau.Decat sa cada ceva la ei mai bine la tine.
  Rusia a fost si va ramane o forta militara.Cine naiba are curajul sa atace o tara plina de ogive nucleare ?

 12. Pai in tarile in care SUA si Rusia nu si-au impartit influenta.Lucrurile s-au pus in miscare de cativa ani.SUA doreste un “new world order” al ei, idem si Rusia.In interioriul UE nu o sa existe un razboi,dar UE o sa fie in razboi cu alte state, bineinteles ca dupa un an,doi…o sa apara SUA ca ingerul salvator.Scenariul acesta a existat si in trecut si se repeta ciclic, ca si crizele economico-sociale de altfel.Interesanta este reactiei Chinei la acesta problema.Referitor la F-16, lucrurile sunt simple, SUA nu vor sa duca avioanele in cimitirul din desertul Mojave ci vor sa le vanda la “fier vechi” in Romania.Oricum Romania nu are nevoie de avione de nici un fel din moment ce fortele terestre si navale sunt aproape la pamant.

 13. Criza este generata de un nenorocit de joc Caritas interbancar de mii de miliarde, declansat de la nivel foarte inalt si astfel am ajuns ca din 2007 sa nu mai fie bani in pietele financiare. Bancile nu mai au bani de dat pentru credite, iar economiile depunatorilor sint duse pe asa zis investitii si inginerii financiare cu 100 % cistig anual.

  “Criza este generata de hapsineala bancherilor ”

  Vreti o solutie anticriza ?

  Hai sa vedem ce s-ar intimpla daca absolut toata lumea si-ar retrage economiile din banci la saltea. Peste noapte.

  Pe parte de credite, toata lumea cu putere de plata sa intirzie platile 1 luna.

  Asa ceva este imposibil pentru ca sintem dezbinati si pe asta mizeaza capii acestei lumi.

  Efectul > Toate bancile vor fi silite sa scoata la “retur” banii depusi. Vor fi falimente,procese interbancare, tensiuni , stres. Mai mult toate guvernele vor trebui sa ia imediat masuri si vor fi silite sa administreze CORECT capitalul cocetatenilor lor. Acest capital nu va mai sta la cheremul ” bancherilor hapsini”.

  Din pacate, nu sintem in stare sa ne adunam cu mic cu mare si sa ne croim o soarta mai buna.

 14. Razboiul este singura solutie pt terminarea crizei.Asa a fost mereu asa va fii si acum.Nu va mai faceti iluzii,pregatiti-va! Scapa cine poate!

Leave a Reply