Credea că este sănătoasă „tun”. Ce a descoperit în urma unei consultații
Rodica, în vârstă de 62 de ani, nu s-a așteptat să primească un diagnostic sever, în urma unui episod de vertij. Se considera o persoană sănătoasă „tun” și bănuia că amețeala cu care s-a confruntat la un moment dat era provocată de o problemă la urechea internă. Nu a fost însă așa.
Medicul care a consultat-o inițial i-a recomandat consultații de neurologie și cardiologie, iar investigațiile făcute au arătat că pacienta avea depuneri de colesterol pe arterele coronare. Diagnosticul primit: boală coronariană. Această afecțiune reduce fluxul de sânge către inimă din cauza îngustării arterelor coronare. Există mai mulți factori care pot duce la această boală, printre care fumatul, hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol, diabetul zaharat, obezitatea sau stilul de viață sedentar.
Un flux sanguin care ajunge cu dificultate la inimă sau privarea cordului de sânge oxigenat se poate manifesta prin angină pectorală, iar în lipsa tratamentului potrivit poate duce la complicații severe, inclusiv la un atac de cord.
La recomandarea medicului care pusese diagnosticul inițial, Rodica s-a programat pentru efectuarea unei coronarografii la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR. Deși pacienta era convinsă că nu are nicio problemă cardiacă, investigațiile efectuate la Spitalul Clinic SANADOR i-au demonstrat că avea nevoie de tratament urgent.
În cazul ei, deși nu existau semne și simptome specifice, ischemia cardiacă era într-un stadiu avansat, iar singurul tratament eficient era o procedură pe arterele coronare, numită angioplastie. Dr. Rodica Niculescu a realizat acest tratament în mai multe etape: întâi a fost realizată angioplastia cu stent a coronarei drepte, apoi, la următoarea intervenție, au fost montate două stenturi pe trunchiul comun al arterei coronare stângi și artera descendentă anterioară stângă, respectiv pe artera circumflexă.
„Doamna doctor Rodica Niculescu a vorbit cu mine pe toată durata procedurii, mi-a explicat ca să înțeleg ce se întâmplă, modul în care m-a tratat și a vorbit m-a ajutat să trec peste șocul acestei vești că sunt bolnavă și am nevoie de stenturi”, povestește pacienta, care s-a recuperat foarte repede după ambele intervenții.
Angioplastia coronariană este o intervenție minim invazivă, endovasculară, ce restabilește circulația normală a sângelui prin arterele coronare. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate tipurile de tratament pentru afecțiunile cardiovasculare, cu rezultate excelente. Procedurile endovasculare sunt realizate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. P