Comisia Europeană a anunţat miercuri că a declanşat o procedură fără precedent împotriva Poloniei, care poate conduce la privarea ţării de drepturile de vot în cadrul Uniunii Europene, din cauza refuzului Varşoviei de a modifica reforme judiciare controversate, relatează AFP.
Executivul european ”a conchis astăzi (miercuri) că există un risc clar al unei încălcări grave a statului de drept în Polonia”, a anunţat acesta într-un comunicat, precizând că a declanşat, în consecinţă, Articolul 7 al Tratatului UE, care nu a mai fost utilizat vreodată, scrie news.ro
”Cu inima grea, am activat Articolul 7”, a declarat în faţa presei vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans.
”Însă faptele nu ne dau de ales, nu avem altă opţiune”, a adăugat el.
Această măsură poate conduce, la capătul unei proceduri complexe şi care nu a mai fost utilizată vreodată, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului European, instanţa care regrupează cele 28 de state membre, în cazul unei ”încălcări grave” a statului de drept.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca “exista un risc evident de activare a articolului 7 in cazul Romaniei, ca in cazul Poloniei, daca legile Justitiei vor fi adoptate cu modificarile de acum”. “Daca cineva isi imagineaza ca nu vor exista urmari (dupa adoptarea legilor justitiei – nr.) e pur si simplu cazut din luna”, a mai spus presedintele la o intalnire la Cotroceni cu ziaristii. Pe de alta parte, Iohannis a adaugat ca “nu exista iminenta intrarii Romaniei in Schengen”.
Intrebat daca referendumul e ultimul as din maneca, Iohannis a raspuns potrivit Hotnews: “Nu e ultimul as pe care il am”.
Presedintele i-a reprosat ministrului Justitiei ca nu s-a consultat cu el inainte de a anunta public modificarile la legile justitiei, spunand ca “Tudorel Toader ma evita”. “Nu vi s-ar fi parut normal, inainte sa declanseze tot circul asta, sa se anunte la mine, ca simplu presedinte ce sunt?”, a spus Iohannis.