Patriarhul Daniel reacţionează în contextul scandalurilor în care a fost implicată Biserica în ultima perioadă.

Iată comunicatul Patriarhiei Române, cu mesajul Înalt Prea Sfinţitului Daniel:

“În zilele de 27 şi 28 iulie 2017, a avut loc la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul României. Au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoți şi episcopi.

În acest sens, s-a constatat că atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor.

În această privinţă a fost prezentată şi legislaţia bisericească în domeniul respectiv din unele Biserici Ortodoxe surori.

Propunerile Comisiei pentru statut şi regulamente de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în zilele de 17 şi 18 august 2017, date pentru care a fost deja convocat şi Sinodul Permanent.

Preocupată de tulburarea şi întristarea produse în Biserică de acuzaţiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala creştină, Comisia pentru statut şi regulamente, în baza Sfintelor Canoane şi a practicii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, a evidenţiat următoarele principii călăuzitoare:

 • Disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi
 • Sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului
 • Îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească.

Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină.

Întrucât peste câteva zile începe perioada postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), când fiecare creştin ortodox se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la propriile sale păcate sau greşeli, cerând, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se împărtăşi mai des cu Sfânta Euharistie, este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni.

Să ne rugăm Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, Păstorul şi Păzitorul sufletelor noastre (I Petru 2, 25), să lumineze şi să ajute cu rugăciunile ei pe toţi slujitorii Bisericii lui Hristos şi pe toţi credincioşii ei, pentru a spori în viaţă curată şi sfântă, în faptele iubirii milostive faţă de cei aflaţi în nevoi şi în necazuri, spre a dobândi pace, bucurie şi binecuvântare de la Dumnezeu, în familie, în parohie şi în societate.”

 

Proaspat exclus din preoţie din cauza ca ar fi incercat sa racoleze minori pentru relatii sexuale, Cristian Pomohaci e invitat special la un festival al ciobanilor din Mărginimea Sibiului, transmite Agerpres. La eveniment sunt asteptati lideri politici precum ), Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, şi deputatul Daniel Constantin.

10 COMMENTS

 1. Toti acesti politicieni rasuflati/reşapaţi,unii dintre ei si renegati,se iluzioneaza ca au spatele asigurat… Sa-si traga (in partea din fata,desigur!) un #REZIST,pentru evitarea confuziilor… Caci la ce te-ai putea astepta de la o absolventa a universitatii Lomonosov daca nu la un comportamnet politic deviant??

  • Asta se intimpla cind toti tractoristii umbla liberi pe internet si isi dau cu presupusul. Papagale, Univ. Lomonosov e pe locul 108 in lume. Stiu ca nu-ti spune nimic, dar te ajut, ca mi-e mila de prosti: Boston University e pe locul 89, Sorbonna pe locul 221 iar universitatile din Romania sint la SI ALTELE, adica dincolo de locul 700, unde nu se mai fac clasamente.
   raluca curcan e unul dintre politicienii care imi fac greata, dar fii sigur ca acelasi comportament deviant l-ar fi avut si daca n-ar fi fost IN VIZITA la Lomonosov. Capisci?
   P.S. Ca marea majoritate a universitatilor particulare din Romania sint DOAR fabrici de diplome, cred ca stie toata lumea. Marci banu’, gata absolventu’!! Nu m-ar mira sa ai si tu vreo 5-6 diplome 🙂

 2. Si uite asa se face campanie negativa teoreticei opozitie a psdului. PNL nu e inca in opozitie , dar folosinduse de un eveniment , in care sunt convins ca orban nici macar nu stie cine e invitat sa cante , radu tudor loveste in oricine nu e din psd.

  • Dupa ce ca nu stii romaneste, mai spui si prostii!
   1) Radu Tudor iubeste PSD-ul ca sarea in ochi! Numai eu (dar nu numai eu) il acuz o data la 2 zile ca ii critica mai mult decit ar fi cazul (nu ca n-ar fi, de multe ori, cazul)
   2) PNL-istii sint atit de prosti, incit nu mai au nevoie de dusmani; isi dau singuri cu tesla in partile moi. Sa dai vina pe altii pentru asta nu e decit INCA o dovada de prostie! Noapte buna! Si calde multumiri antonescului care a deschis drumul fuziunii, contra naturii, cu PDL! De-aia aveti voi izmenele MARO, din cauza lui Radu Tudor?

 3. Dragnea cand iese cu asa ceva ? In loc de “tuturor credinciosilor” sa treaca “tuturor romanilor”

 4. “cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină.”
  deci ne pare rau pentru acuzatii, nu pentru fapte…
  “anumite abateri”! limbaj de lemn!
  daca baietii astia nu isi fac ordine in ograda, daca nu iau masuri dure, increderea (si asa firava) in popi va scadea si mai tare, ceea ce nu e deloc bine. Ar fi bine sa se gindeasca si la polite platite de altii, pentru unele demersuri mai putin placute (gen referendum pentru familie).

 5. Așteptăm scuze,iertare si de la ceilalți conducătorl ai bisericilor surori , ce nu duc lipsa de asemenea abateri ,le țin sub preș. Despre liberali și Pmohaci demonstrează ca nu și-au găsit încă calea, nici liderul potrivit, nu știu nici politica. Prin retragerea unor lideri (Antonescu, ,Blaga, Videanu etc ,a ajuns partidul pe mâna diletantilor.Noroc ca -i ajuta Ponta sa faca opoziție .

  • Fetito, antonescu nu prin retragerea sa (foarte dubioasa, de altfel!) a lasat partidul pe mina diletantilor, ci chiar prin actiunile sale, care au impins PNL la pierderea identitatii sale istorice si mezalianta, CONTRA NATURII, cu pdl. Nu te mai minti singura, tot ce a mai ramas liberal in tara asta e la ALDE!

 6. Big Bang-ul de acum 13,7 miliarde de ani este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Acest model este susținut de explicațiile cele mai complete și corecte din punct de vedere științific.
  ,,Astfel, conform teoriei generale a relativitãţii , spaţiul şi timpul sânt mãrimi dinamice: atunci când un corp se mişcã, sau o forţã acţioneazã, aceasta afecteazã curbarea spaţiului şi timpului — şi la rîndul sãu structura spaţiu-timpului afecteazã modul în care corpurile se mişcã şi forţele acţioneazã. Spaţiul şi timpul nu numai cã afecteazã, dar sânt afectate de orice se întâmplã în Univers. Exact aşa cum nu se poate vorbi despre evenimente din Univers fãrã noţiuni de spaţiu şi timp, tot aşa în relativitatea generalizatã nu are sens sã se vorbeascã despre spaţiu şi timp în afara universului. ‘’ – Stephen W Hawking
  Întrebare: Creatorul, care se presupune că a creat Universul, de unde şi când a creat Universul, dacă spaţiul şi timpul nu au existat în afara Universului ?
  Răspunsul a fost dat de savanţi, pare dezamăgitor, şi se subînţelege.
  Asfel, era spaţială la intersecţie cu epoca medievală au încremenit timpul în Casa Domnului…Crucile de aur şi inimile de lemn, comportamentele deviante şi unii îmbuibaţi în sutană în goană după tot mai mulţi bani, pângăresc smerenia.

 7. Raman la parerea ca s-a facut mare tapaj pe seama “derapajelor” preacucernicilor parinti.
  IPS Daniel trebuia sa trateze ceva mai discret toate aceste zbateri din cadrul BOR, nu sa se intrebuinteze in vederea unor explicatii. Presa din pacate de cele mai multe ori pune paie pe foc nejustificat unor aspecte mai mult sau mai putin majore din cadrul BOR si a altor institutii si aspecte sensibile, exacerbandu-le insa, esenta faptelor grave din societatea romaneasca este trecuta cu vederea. Stricaciunea, este in fiecare institutie, este in oameni, traitori in pacat pe acest Pamant, care nu mai au frica Domnului, este “everywhere” cum ar spune reprezentantul Unchiului care astazi domina viata cotidiana romaneasca in mod de cele mai multe ori negativ.

Leave a Reply