Plenul Parlamentului a avizat favorabil, luni, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind iniţierea unui referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

În acest sens, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional cu consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit art. 90 şi 74 alin. 2, din Constituţia României, problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. În hotărâre se face referire la Decizia Curţii Constituţionale a României 70/1999 potrivit căreia preşedintele nu poate iniţia un referendum cu caracter legislativ, precum şi la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Veneţia prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat anterior un aviz pozitiv în unanimitate a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis pe 24 ianuarie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţa că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Parlamentul a avut termen 20 de zile pentru a da un aviz acestei solicitări. Avizul este consultativ, scrie Agerpres.

20 COMMENTS

 1. Off-topic:

  In Romania vom avea “justitie independenta” si legea va fi aceeasi pentru toti numai atunci cand Basescu Sticle va fi bagat in puscarie si cand lui Iohannis Ghinion “Malai Mare” i se va ridica imunitatea de care beneficiaza ca presedinte.

  Pana atunci in Romania nu se poate discuta despre altceva, decat despre smecherie ordinara si o golanie generalizata de tara! Restul e cancan. Paaaa

  P.S. Cioloș = Soroș

  • Clar nu particip la circul jegohanisului!
   Sa-i fie rusine!
   Sunt copii ce mor de foame si de cancer si el arunca banii pe referenduri inutile.
   De ce nu un referendum de demitere, pentru ca ne-ar scapa naibi de pacostea asta.
   Ce ghinion pe tara sa o tinem din presedite hotz in presedinte hotz.
   NU PARTICIPATI LA REFERENDUM!

  • Si daca poporul voteaza la referendum IMPOTRIVA LUPTEI ANTICORUPTIE, ce facem? desfiintam DNAul??O trimtem pe Codruta la pensie? cine mai aresteaza parlamentarii preventiv???? Lovitura mare la sistem…

 2. Iohannis Ghinion “Malai Mare” isi face campanie prezidentiala mascata pe banii din bugetul statului, ca despre asta e vorba! Mai e si altceva?!

  P.S. Restul e cancan.

 3. si ce intreaba la referendumul contra coruptiei… daca mai poate juca Carmen tenis la Miami daca va fi cercetata…. daca mai poate lua chirie pe o casa care nu mai e a lui… daca poate recuza la nesfarsit judecatori pe motiv ca el crede ca sunt partiali (cand el urla la toate CSM-urila jos labele de pe impartialitatea justitiei”… sau ce ar putea intreba astfel incat sa fie bine si sa nu fie rau?
  e un referendum de genul “nu e asa ca apa e uda?”
  logic ca toata lumea vrea sa continuam lupta anti-coruptie. Se vede treaba ca Iohannis are acelasi sfatuitor care-l sfatuia si pe Base cand a facut referendumul ca sa se imputineze Parlamentul. Asta imi spune mie ca probabil si la o urmatoare demitere a lui Iohannis, tot soarta celor 7.2 milioane de votanti de atunci o vom avea.
  QED

 4. Si cum va fi fromulata intrebarea? “Vreti sa traiti bine”.
  Tot aud de acest referendum si de tema lui, dar cum sa aprobi ceva atat de evaziv si ambiguu?? Ce vrea de fapt? Ce ne va intreba??

 5. Cum pot sa aprobe un referendum la care nici maca nu se stie intrebarea?!?
  Daca intreaba pur si simplu dac vreti ca legislatie sa fie intarita pentru a combate coruptia.
  Dar dac in loc se intreaba daca legislatie in vigoare trebuie sa respecte prevederile constitionale? Probabil amindoua ar avea un raspuns positive similar dar in momentul actual se bat cap in cap.

 6. Ce tema are referendumul ca n am priceput? pe johan cand il suspenda?

  daca intreaba daca vreau lupta impotriva coruptiei si spun da , legitimez abuzurile DNA, daca spun nu iar nu e in regula. Sa l suspende si pe iohan si sa spuna clar ce votam ca altfel votez cu nu.

 7. ghiorlanis hotul de case din sibiu e tare suparat ca nu mai are atatia bani cat vrea el sa cheltuie. falsificatorul de acte prin care a ciordit casele din sibiu e suparat ca oamenii lui din servicii nu mai au atatia bani la dispozitie ca sa-i urmareasca si sa le faca dosare dusmnilor politici. sa nu uitam ca astia din serviciu nu raspund in fata nimanui pentru modul in care isi cheltuiesc banii din buget. primarul ciolanis care ia dat presedintelui forumului germanior ciolanis o avere imobiliare apreciata de un fost ministru al finantelor la cca 18 miliarde de euro e suparat pe viata in general. si atunci ia basit mintea sa faca si el un referendum dupa exemplul ilustrului lui predecesor betivanul chior. poate ca pupincuristii lui basisto-penelisto-johannisti nu prea stiu ca rezultatele referendumului, in cazul in care devine valid, sunt doar consultative, parlamentul fiind cel care decide! probabil ca la mintea lui bolnava considera ca si asa avem prea multi bani la buget si nu prea ce avem ce face cu ei, nu trebuie bani pentru pensii, cresteri slariale, elevi, studenti, copii, dezvoltare economica. terbuie bani pentru un referendum care sa ce? ghinion! ghinion pentru prostii care au votat un astfel de penal si care sunt atat de trepanati incat nu vor sa vada ce au facut.

 8. … Romaniei este un Parlament extrem de slab, poate cel mai slab pe care l-a avut Romania vreodata.

 9. zeci de milioane de euro risipite pentru prostiile grofului … de frica, nici macar unu nu s-a gasit sa-i spuna prostului ca asa ceva e inutil?
  sa zicem ca nu se valideaza; ce am rezolvat?
  sa zicem ca se valideaza cu da; ce facem?
  sa zicem ca se valideaza cu nu; ce facem?
  da cind te pui cu mintile odihnite… neamtu moare de grija bugetului da risipeste 50 de milionae de euro aiurea… macar de ar fi facut un spital ca lumea cu bani astia… tot de prosti la conducere avem parte!

 10. Off Topic : Deja devine jegoasa manevra acestora si antrenarea spalatilor pe creier de a boicota pe cei ce dau publicitate la anumite posturi TV. Pai s-au gandit “desteptii” astia daca se uneste pulblicul celor 3 tv si incep ei sa boicoteze televiziunile -gen Realitatea TV sau Digi ? dar si presa tip Hotnews, Ziare com, Adevarul etc….?.

  Dar de ce Realitatea TV in insolventa nu isi plateste darile la stat? Companiile si firmele care dau reclama la Realitatea nu se fac de ras cu reclama lor afisata la un post insolvent?. Adica realizeaza astia ca isi dau putin cu firma si reclama in cap?. Nu?. Pacat. Isi vor da seama.

  Ce ar fi sa facem liste si noi cu companiile care dau publicitate la Realitatea, Digi… si GHINION! boicot total!
  Ar fi bine ca societatile sa isi vada de treaba lor cu ads si sa NU intre in jocul asta politic care nu e al lor!.
  Ii anunt ca vor pierde. Antena3, RTV si B1 in ordinea asta au cea mai mare audienta. Punct.

  Asadar din porcaria asta, Soros nu lipseste din peisaj. Cerem Guvernului ca toate ONG-urile sa isi prezinte sursele de finantarile.TOATE!
  “SOROS VREA ÎNCHIDEREA PRESEI CARE-L CRITICĂ. Mugur Ciuvică: “Încă un ONG din România, finanțat în exclusivitate de Soroș, a lansat un apel pentru suprimarea posturilor Antena 3, RTV și B1 TV”
  Încă un ONG din România, finanțat în exclusivitate de Soroș, numit “Frontline Club”, a lansat un apel pentru suprimarea posturilor Antena 3, RTV și B1 TV.
  Apelul lansat de ONG-ul românesc Frontline Club Bucharest este cu atât mai sinistru cu cât ONG-ul este finanțat prin Programul pentru jurnalism independent al Open Society Foundations (Fundația Soroș). Programul fundației Soroș are ca scop principal tocmai susținerea „libertății de exprimare” și a „diversității opiniilor”.

  Deci la acest Frontline Buc.- este Raluca Feher si autoare a atacurilor.
  Cine e Frontline care desigur s-a aflat aici asa pur “intamplator” in 1989 ca sa documenteze Revolutia. Pffff!
  Mai ce de “pretini” avem, pacat insa ca real si faptic se dovedesc niste lepre si dusmani.

  Over the last seven months, the London based Frontline Club has served as de facto U.K “headquarters” for Wikileaks. The Frontline Club is an initiative of Henry Vaughan Lockhart Smith, a former British Grenadier Guards captain. According to NATO, Vaughan Smith became an “independant video journalist […] who always hated war, but remained […] soldier-friendly”. (Across the Wire, New media: Weapons of mass communication, NATO Review, February 2008)

  Frontline este o initiativa a Henry Vaughan Lockhart Smith- fost capitan. Conform NATO Smith a devenit jurnalist independent…….

  “Vaughan Smith writes for the NATO Review. (See NATO Web TV Channel and NATO Nations )
  His relationship to NATO goes back to 1998 when he worked as a video journalist in Kosovo”
  Smith scrie pentru NATO. Relatia cu NATO a inceput 1998 cand el a lucrat ca jurnalist in Kosovo.
  “The Frontline Club “has received financing for its events from the Open Society Institute” -Frontline Club a primit finantari pentru evenimente lor de la Open Society Institute -Soros.

  Ohooo, te instruiesti si faci stagiul militar la NATO si apoi activezi ca ONGist -jurnalist, frumosssss. E si NATO condus de Soros? Poate isi da seama careva, CHIAR DIN NATO! da? ca ne-am saturat de capusele sorosiste care vor sa deturneze alegerile, sa dea jos guverne, sa impuna ei reguli contra vointei poporului.

  “Activismul şi cultura protestului la tinerii din România ” – Proiect finantat de ONG-ul lui Soros “Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe” – de unde reiese faptul ca TINTA acestui ONG ‘sponsorizat la greu’ sunt tinerii
  Proiect finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe
  The Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (the “CEE Trust”) was established in 2000 by a group of US foundations –

  the Atlantic Philanthropies,
  the Charles Stewart Mott Foundation,
  the Ford Foundation,
  the German Marshall Fund of the United States,
  the Open Society Institute (n.red. ONG-ul lui Soros – vezi mai jos), and
  the Rockefeller Brothers Fund – as an initiative to support civil society in seven countries (Bulgaria, the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania, Slovakia, and Slovenia).

  The founders committed $60.5 million towards the target budget of $75 million, with the remaining part to be raised over the lifetime of the CEE Trust.

  Frontline =Raluca Feher, Vaughan Smith -care a primit finantare de la Open Society Institute, (Soros) care a finantat : Trust for Civil Society adica =Activismul si cultura protestului la tinerii din Romania.

  Daaaa, si protestul asta al tinerilor e asa de “spontan” wow! si “nefinantat”. Siktir!

  Asa cum boicotarea televiziunilor Antena 3, RTV, B1 nu e actiune coordonata sub mana lui Soros si alte organizatii. Nuuuuu, poate doar fraierii sa creada asta! Frontline, Open Society -Soros …Siktir!

 11. P.S. pentru org. lui Soros (TOATE) si cei ce pupa poala lui Soros, considerand sa isi retraga reclama, am sa tin non -stop tv pe canal Antena 3, si in reluare!. NON-STOP!. Open Channel Antena 3 -Open Mind! vs Open Society Institute! Hai pa!

 12. Înțeleg ca Parlamentul are un rol consultativ in problema referendumului, deci n-avea nici un rost sa-i refuze aprobarea. La cat e de prost, Johannis va avea ce-i trebuie, o paranghelie “ateniana”la care va ieși sa voteze “milionul” de protestatari al lui Badiță Intelectualu’ (ca asta inseamna numărul cu cartea izbită peste față-o instalație despre soarta intelectualului, care degeaba are carte intr-o lume de analfabeți, gen). Well, prostia cu cheltuiala se tine.

Leave a Reply