Monday, February 24, 2025
-6.6 C
Bucharest

Cui se datoreaza mersul mai bun al economiei romanesti?

Al cui e meritul ca avem o crestere economica mai mare in 2015 decat cea estimata? Al USL? Al Guvernului Ponta? Dar previziunile bune pentru 2016 si 2017? Le datoram tehnocratilor adusi de Klaus Iohannis? Sau economia romaneasca merge bine si fara politicieni si guvern, gratie muncii de zi cu zi a privatilor care produc 4 milioane de salariati si platesc 90% din taxele si impozitele ce genereaza bugetul de stat? Au fost masuri benefice pentru firme si pentru personae fizice. Exista insa un domeniu al corigentei pentru toate guvernele dupa Decembrie 1989, fara exceptie : infrastructura rutiera si cea feroviara. Hotia, prostia si incompetenta sunt mai puternice in acest domeniu decat orice crestere economica !

——————————————————-

Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind avansul economiei românești în 2015 până la 3,6%, față de 3% cât estima în luna iunie a anului trecut, potrivit raportului bianual ‘Global Economic Prospects’ publicat de instituția financiară internațională.

De asemenea, Banca Mondială și-a îmbunătățit și prognozele pentru acest an, economia românească urmând să înregistreze un avans de 3,9%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât estimările din luna iunie a anului trecut. De asemenea, prognozele pentru 2017 au fost și ele îmbunătățite cu 0,6 puncte procentuale, până la 4,1%.

Pe de altă parte, Banca Mondială estimează că regiunea Europa și Asia Centrală, care include și România, a înregistrat în 2015 o încetinire a ritmului de creștere până la 2,1%, de la 2,3% în 2014. Cu toate acestea ritmul de creștere ar urma să accelereze la 3% în 2016, ajutat de stabilizarea prețului petrolului, o contracție mai mică a economiei rusești și revenirea din Ucraina grație programului de stabilizare convenit cu FMI.

Instituția financiară internațională susține că o accelerare a ritmului de creștere va depinde de sprijinirea relansării investițiilor, care rămân la un nivel inferior celor de dinaintea crizei. În multe țări investițiile publice sunt constrânse de spațiul fiscal limitat iar investițiile private sunt afectate de faptul că firmele se străduiesc să-și rezolve problema datoriilor. În statele membre UE (Bulgaria și România) investițiile sunt sprijinite de fondurile structurale europene însă capacitatea de absorbție rămâne o problemă.

‘Deși au fost înregistrate progrese în unele țări, nivelul ridicat al creditelor bancare neperformante rămâne o sursă de îngrijorare pentru stabilitatea financiară în Albania, Bulgaria, România și Serbia’, apreciază Banca Mondială. De asemenea, Banca Mondială avertizează că un eventual declin cu un punct procentual al creșterii în Turcia ar reduce creșterea înregistrată de Bulgaria și România cu 0,5 respectiv 0,2 puncte procentuale în următorii doi ani.

Pe ansamblu, Banca Mondială estimează că avansul economiei mondiale va fi de 2,9% în acest an, în loc de un avans de 3,3% cât preconiza în luna iunie 2015, fiind afectat de performanțele slabe ale marilor economii emergente. În plus, creșterea economiei mondiale în 2015 a fost mai mică decât estimările, iar activitatea economică a fost afectată de scăderea prețurilor la materii prime, schimburile comerciale și fluxurile de capital modeste precum și episoadele de volatilitate financiară.

Hot this week

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

Macron : Rusia e un uriaș pericol pentru Europa. Manipulează alegerile, cum e cazul României

Președintele francez Emmanuel Macron a avut un schimb de...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Topics

De ce are nevoie Europa să se apere, fără SUA, în faţa Rusiei

Apărarea Europei fără SUA: primele estimări a ceea ce...

SUA cumpără masiv aur

SUA CUMPĂRĂ MASIV AUR Exporturile de aur ale Elveției au...

Ciolacu : Greblă să plece din fruntea AEP

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă că cel mai...

Catastrofa PNRR în România : 87% din apeluri, neimplementate

Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află, vineri, la Bruxelles, pentru...

Musk pune drujba pe democrația SUA

Miliardarul Elon Musk a fluturat o drujbă și a...

Ce urmează după diagnosticul de cancer

Ce urmează după diagnosticul de cancer   În cazul unei boli...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img