Cursa electorală din Statele Unite este mai strânsă decât par să indice sondajele de opinie la nivel naţional, arată sondaje Reuters/Ipsos în state cheie, conform unor rezultate anunţate săptămâna aceasta.

Sondajele efectuate online în şase state la începutul lui septembrie arată că preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, şi contracandidatul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, sunt la egalitate în opţiunile alegătorilor care intenţionează să voteze în Florida şi Carolina de Nord. Biden conduce cu 1% în Arizona, cu 3% în Pennsylvania şi cu 5% în Wisconsin şi Michigan. Având în vedere populaţia şi posibilitatea răsturnărilor de situaţie, statele respective sunt critice pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie; diferenţele între cei doi candidaţi sunt mai mici sau egale cu marja de eroare a sondajelor.

La scară naţională, sondajul Reuters/Ipsos de luni şi marţi îl creditează pe Biden cu 8% mai multe voturi decât pe Trump.

Luând în calcul aceste cifre, alegerile din 2020 ar putea avea un rezultat la fel de indecis ca şi cele din 2016, când democraţii au obţinut majoritatea voturilor alegătorilor de pe întreg teritoriul SUA, dar – conform sistemului american indirect, în care fiecare stat alege de fapt un număr prestabilit de electori – republicanii au întrunit majoritatea în Colegiul Electoral naţional, iar Trump a ajuns astfel la Casa Albă, învingând-o pe Hillary Clinton.

Acum, Biden conduce în votul popular, dar Trump are şanse aproape la fel de mari de victorie în statele cheie, ceea ce i-ar aduce din nou suficiente voturi în Colegiu.

Sondajele de anul acesta au mai arătat şi schimbări importante de opinie în rândul alegătorilor. Din cel mai mare grup de alegători din SUA – albii fără studii superioare, care sunt majoritar republicani – o parte s-au reorientat dinspre Trump înspre Biden. În statele unde rezultatele se mai pot schimba, actualul preşedinte nu a fost la fel de afectat ca la nivel naţional de aprecierile negative ale modului în care a gestionat epidemia de coronavirus. În aceleaşi state, Trump ar putea fi perceput ca mai capabil să conducă economia, scrie Agerpres.

 

2 COMMENTS

 1. ”Spre binele acelor ţări din care aceşti oameni fug astăzi de război, ei trebuie să fie cât mai aproape de frontierele lor pentru a avea cel mai mare posibil entuziasm şi motivare de a reveni acolo şi de a le construi”, a declarat Andrzej Duda …
  El a denunţat propunerea recentă a executivului comunitar, afirmând că Polonia se opune obligării sale să primească migranţi.
  ”Niciun dictat al Uniunii Europene, cred eu, nu trebuie să ne oblige. Nu trebuie să fim niciodată de acord cu acest lucru”, a spus şeful statului polonez.

  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/09/26/presedintele-poloniei-afirma-ca-migrantii-ar-trebui-sa-ramana-cat-mai-aproape-posibil-de-tarile-lor–579609

  Aflam si care e pretul daca acceptam inlocuirea populatiei tarii noastre: 10,000 euro per cap de african sau arab. De la coada caprei africane, direct in mijlocul oraselor romanesti, pt.tot neamul lor strain de tara asta si de Europa.

  De ce “serviciile” “noastre” globaliste impiedica presa romaneasca — aia care a mai ramas — sa dezbata acest nou abuz de putere al UE la adresa statelor membre ???

 2. deci e de bine, cistiga Trump:
  “… sondajul Reuters/Ipsos de luni şi marţi îl creditează pe Biden cu 8% mai multe voturi decât pe Trump.“

  in 2016 (ha ha ha: … “un rezultat la fel de indecis ca şi cele din 2016”…. da, foarte indecise au fost, doar 304 vs 227) Hillary avea 10% inaintea lui Trump, tot “conform somdajelor”.
  Ah, am uitat,atunci au furat rusii voturile, acuma tot ei le vor fura, nu? Sau chinezii, iranienii, coreenii…?

Leave a Reply