Mai sunt cateva zile si trecem in 2015. Din punct de vedere politic, anul 2014 a fost unul plin de evenimente si schimbari.

image

2014 a inceput cu iesirea PNL de la guvernare si ruperea USL.

A continuat cu alegerile europarlamentare. Mircea Diaconu devine omul politic al anului, castigand ca independent o batalie politica si judiciara, devenind europarlamentar.

A urmat alianta PNL cu PDL si trecerea in tabara PPE a liberalilor.

Crin Antonescu a renuntat la candidatura prezidentiala, fiind inlocuit de Klaus Iohannis.

Victor Ponta a hotarat sa candideze la prezidentiale.

Klaus Iohannis castiga in mod categoric alegerile prezidentiale in fata lui Ponta.

Guvernul si majoritatea parlamentara se mentin.

Traian Basescu pleaca din functia de presedinte dupa 10 ani de mandat.

Cum evaluati 2014? Pentru voi personal si pentru Romania.

 

20 COMMENTS

  1. Domnule Radu Tudor, anul acesta, 2014, nu a fost mai rau decat ceilalti din urma,dar sunt optimista, inca, asa sunt eu programata. Doresc sa avem linistea si pacea suleteasca pentru a putea merge mai departe. La multi ani cu sanatate si binecuvantare!

  2. Mircea Diaconu e omul politic al anului?!?!?!?!
    Wow!
    Ma intreb cat mai tine pana ajungeti la dovezi clare ca Johannis e Basan al Doilea!

  3. A fost aproape identic ca oricare din cei 10 ani de sub “conducerea “lui basescu.A fost un an in care am mai pierdut ceva resurse, un an in care majoritatea romanilor au saracit in timp ce 1-5% (conducatori,politicieni hoti/corupti..)s-au mai imbogatit cu cate un milion de EURO,cu cate O MOSIE,cu …,an in care am mai defrisat/retrocedat multe cladiri de patrimoniu,multe paduri(defrisarile au ajuns la 300.000 ha: vezi pe google RAPORTUL Curtii de Conturi care se intituleaza “DEZASTRU DE PROPORTII.Cum s-au jefuit/distrus padurile ROMANIEI”),an in care UDMR si-a continuat politica(sovina)a pasilor marunti,an in care hulita DNA se pare ca a inceput sa-si faca datoria(e drept parca cu putina abtinere pe partea ..portocaliilor,cucilor…).
    Pe domeniul politicii cred ca a fost un sfarsit de an bun(am scapat IN SFARSIT de CUC,scena politica s-a “clarificat” prin existenta a doua partide mari,unul pe stanga iar altul pe dreapta) si ar fi fost si mai bun daca se reusea restructurarea parlamentului(la cca 300 parlamentari) .
    Deasemeni este bine ca PMP a fost izolat politic si deasemeni ca afirmatiile (manipularile) ca PNL,ANTONESCU,IOHANNIS ar fi fost “aliati cu basescu/udrea” nu s-au adeverit iar speranta ca IOHANNIS va fi un altfel de presedinte creste pe zi ce trece.
    Deci macar pe taramul sperantelor romanilor sa apreciem ca totusi 2014 a fost mai bun ca ceilalti 9 ani anteriori( plini de vrajba/ura ,de sovinism ,de compromisuri politice,de dictat basescian,de pacturi de koabitare nestiute de noi/subterane …).

  4. Cea mai mare realizare si implinirea a 2014 este ca Ponta a pierdut alegerile! Alta este desfiintarea USL care a fost o minciuna si o manipulare grosolana a electoratului!

  5. Banal si totusi bulversant pe alocuri. Ma asteptam la mai putine dispute si la o crestere mai accentuata a nivelului de trai.
    As fi vrut sa am puterea sa muncesc mai mult. Pentru mine in primul rand si apoi si pentru celalalt. Dar n-am avut pe deplin acea putere. Poate in viitorul apropiat va fi mai bine

  6. A fost un an zbuciumat si plin de tradari, atat pt tara cat si la nivel personal; fariseii si lichelele si-au aratat din plin intentiile si planurile dubioase pline de interese.
    Dar, nu uitati, e un D-zeu care le aseaza pe toate in final.

  7. Anul care tocmai sta sa treaca, 2014, a fost unul destul de agitat din toate punctele de vedere, politic, unul de foc. Unul a plecat, oricum pleca, iar altul tocmai s-a instalat si sunt asteptari extraordinar de mari din partea acestuia. Din pacate economic n-am stat pe roze, cu toate ca s-a anuntat un an relativ bun din acest punct de vedere, iar cetatenii nu prea au simtit acest fapt si consider ca nici in anii urmatori nu va fi ceva care sa faca sa simtim o ameliorare. Cand se va reusi ca cel putin 2 salariati sa fie pentru un pensionar, atunci vom putea spune ca Romania este pe fagasul cel bun.

  8. Personal a fost un an bun,mult mai bun decat cei precedenti.

    Pe plan national…se putea si mai bine.Tradarea lui Antonescu si iesirea PNL de la guvernare au tras in jos Romania,macar din punct de vedere al stabilitatii si poate al cresterii economice.
    In general nu a fost rau dar se putea mult mai bine.De la 2015 nu stiu ce sa astept.Din pacate ne vor astepta ani dificili daca Iohannis insista cu venirea “partidului sau” la guvernare.Sa-i spuna cineva ca de acum nu mai e seful PNL ci presedintele tarii.Daca vor venii iar hotii PDL isti vom inregistra cu siguranta un regres economic si o hotie care se va accentua.

  9. Draga Radu,
    acum basescu nu mai are imunitate, si ponta il are pus pe Nita, deci, daca este vointa, eu zic acum sa sariti pe basescu.
    A urlat A3 atatia ani de dosarele floata,nana, etc…. pe cand avea basescu imunitate, iar acum ca nu mai are imunitate A3 tace? nu mai face presiuni?

    • Prietene, nu sunt fan al companiilor A3, dar chiar sa spui ca antena 3 tace, esti pe campie rau, probabil ar mai trebui sa schimbi canalul de pe rtv. Cu siguranta fostul presedinte va face niste vizite pe la procurori, daca or sa aiba dovezi ca a incalcat legea, cu siguranta nu va fi iertat, asa ca, raspunzand la intrebarea dl. Tudor, cred ca 2015 va fi interesant din acest punct de vedere. Din punct de vedere economic, cred ca va fi identic cu 2014, deci, bunicel. Sunt bugetar, asa ca sper sa mearga economia bine pentru a simti si noi ca este o schimbare.
      Domnule Tudor, inca odata felicitari pentru echilibrul pe care il aveti. Asta este o schimbare in bine, avem nevoie de jurnalisti echilibrati care sa ne furnizeze informatii corecte. Acesta este un alt lucru pe care il astept de la A3, ar fi pacat sa ramana in lupta impotriva “dictatorului”. Mult succes!

  10. Pentru mine a fost un an foarte bun, mi s-a indeplinit o dorinta.

    Pentru Romania nimic nou sub soare si nici la anul nu cred ca se va schimba ceva.

  11. Dezastros; zbuciumat, plin de trădări, cu manipulări și dezbinări, cu răsturnări de situații…, cu accentuareaa crizei economice și a divergențelor dintre E și V, cu apariția conflictelor armate, care nu sunt chiar departe de granițele țării. (Viața noastră depinde de contextul politic, „greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni…” scria M.Eminescu.)O campanie electorală murdară, desfășurată cu multă patimă:
    1. http://barsan.weebly.com/o-campanie-electorala-murdara.html
    2. http://www.nasul.tv/2014/12/07/vocea-diasporei-condamnati-la-strainatate/
    3. https://www.youtube.com/watch?v=bW7JZh-nL_o
    4. http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/diaspora-unita-strategia-de-distugere-a-romaniei-si-a-neamului-tradarea-liderilor-135391
    5. http://www.realitatea.net/romania-la-fundul-sacului-datoria-externa-de-doua-ori-mai-mare-decat-bugetul-pe-2014_1315360.html
    (Vedeți comentarile și mesajele inclusiv pe cele de pe Facebook, pasibil și în „Altele”)

  12. Cum evaluez personal acest an 2014?
    -Mizerabil din punct de vedere politic, aici este vorba de PDL-PMP-PNL: minciuni non-stop, aberaţii, halucinant în legătură cu declaraţiile atribuite şi în legătură cu DNA, de aceeaşi politicieni-foştii la guvernare, care aleargă şi manipulează orice doar pentru a ajunge la ciolan,
    -Zilele astea am întîlnit diasporeni/diaspora, sunt şocaţi că au fost minţiţi, traşi pe sfoară pentru a-l vota pe reprezentantul lor(opoziţia), ei, pur şi simplu, nu ştiu ce se întîmplă în ţară, ei muncesc de dimineaţă pînă seara şi nu ştiu mai nimic de mizeria instalată în ţară de atîţia ani, cei din ţară cu care au luat legătura nu le-au spus adevărul!!!
    -Prea multă mizerie politică a fost aruncată pe micile ecrane: denigrare, minciuni, ocolirea adevărului prin diferite forme de comunicare,
    -Mulţi au fost dezamăgiţi de PNL, prin tot ce au făcut…ciolanul…
    -Mulţi l-ai considerat pe iohanis, copia dl. Diaconu, acum s-au convins de contrariul,
    -Consecinţele votului din diaspora se va simţi în curînd, după ce vor intra la guvernare foştii, rămîne de văzut dacă reuşesc să reintre la ciolan şi cum
    -Personal, iniţial cu asta am început, a fost un an cam zbuciumat din cauza nemerniciilor politice, nervii întînşi la maxim, financiar:bun, felicitări şi mulţumiri guvernului şi lui Ponta că nu a cedat şi să nu cedeze indiferent de situaţie, încep să se simtă schimbările, poate vor continua în anii următori, cel puţin asta simt şi vreau,
    -Este enorm de muncă la nivelul ţării pentru a scoate poporul din negura îmbibată de foştii guvernanţi, va fi foarte greu, dacă vă mai amintiţi cum era oraşul Mărăşeşti cîndva, acum multe oraşe din ţară sunt negre, nimic şi nicunde nu găseşti zîmbet, mulţumire, armonie, plăcerea de a trăi, şi nu numai…
    Sper ca să schimbe cel puţin 50% acest guvern situaţia poporului şi a ţării, trebuie insistat pe punctele cheie ca să reuşească! Mult SUCCES cu multă putere de convingere!!! Că trebuie!

  13. Pe plan personal anul 2014 a fost un an bun, cu realizari greu de imaginat pentru pustiul sarac din Delta Dunarii in urma cu 20 de ani.

    Ai trudit visand ani de zile copile
    Sa obtii ce altul ia intr-o zi pe pile
    Nu-ti doresti a sti vreuna din meserii
    Cand tatii se sting saraci, muncind zi de zi

    Pentru Romania anul 2014 a fost un an zbuciumat, cu multe schimbari surprinzatoare si cu noi sanse. Insa este inca un an pierdut pentru noi cetatenii Romaniei:
    – Basescu a parasit la termen mandatul de presedinte, in ciuda a tot ce a facut si a referendumului din 2012;
    – Romania nu profita de amenintarea Rusiei la adresa sigurantei Republicii Moldova pentru a initia Unirea. Presupun ca niciun politician local nu are curaj sa se opuna doleantelor Marii Porti de la Bruxelles;
    – Economic sunt cateva schimbari minore in bine, insa pe termen lung nu exista nici o strategie de dezvoltare economica a Romaniei. Presupun ca mai marii Romaniei, fie PDNL, fie PSD, ne vor saraci si prosti, le este frica ca cei ce ne vom ridica le vom cere puterea;
    – Sistemul public de sanatate este inca la pamant, desi au fost destule schimbari in bine. Din nou aceeasi lipsa de viziune si strategie in domeniul sanatatii, incepand cu contributiile de sanatate colectate de stat pana la conditiile din spitale si renumeratia medicilor. Mai exista si mici flori, precum spitalul Polisano din Sibiu si inca alte cateva spitale private, insa doar cu ele nu poti face primavara;
    – Politic lucrurile au fost foarte zbuciumate, cu multa vorbarie inutila si lipsa faptelor si a realizarilor. Vad o directie periculoasa in politica romaneasca, caci deja s-au format doua partide mari, ambele slabe.
    – Justitia “independenta” a savarsit in acest an cele mai multe abuzuri impotriva cetatenilor Romaniei.

Leave a Reply