Am urmarit ore intregi transmisiile in direct ale televiziunilor franceze si ale CNN despre noua drama pariziana : devastarea catedralei Notre Dame intr-un incediu urias.
Am fost placut impresionat de reactia multor concetateni de-ai mei in legatura cu acest simbol european unic.
Dar ceea ce m-a interesat la fel de mult a fost reactia societatii franceze, in ansamblul ei. Pentru a putea face unele comparatii.

Le iau pe rand :

Reactia fata de autoritati. Francezii s-au purtat exemplar : pompierii au fost aplaudati dupa efortul lor imens, presedintele Macron, premierul Philippe, ministrul de interne Castaner si primarul Hidalgo au fost inconjurati de sute de oameni in liniste, cu decenta cuvenita unui moment dramatic. Fara huduieli politice sau de alta natura, fara acuzatii irationale in astfel de momente, cu o reactie solidara specifica unei natiuni puternice.

Echilibrul mass media. Atat BFMTV, cat si France 2 sau TV5 au relatat cu deplina incredere in cei care intervin la fata locului. Fara isterii, tipete, acuzatii sau opinii atotstiutoare. Mesaje calme, analitice, cu opinii diverse ale specialistilor. Jos palaria !

Reactia miliardarilor : la doar cateva ore de la apelul pentru donatii facut de presedintele Macron, doi din cei mai importanti miliardari ai Frantei au anuntat : 300 de milioane de euro donatie pentru refacerea catedralei. Stiti vreun exemplu similar la noi?

Reactia celor din strada. Afectati, disponibili la dialog, aceeasi civilizata lipsa a oricarei isterii. M-au impresionat profund reuniunile ad-hoc, in diverse locuri, pentru a canta Ave Maria si alte cantece religioase catolice. Iar toate astea se intampla intr-o societate cu nervii intinsi la maxim, dupa 4 ani de atentate teroriste abominabile si stari de urgenta repetate.

In Romania, de cele mai multe ori, reactia e exact pe dos. Din prima clipa apar tot felul de acuzatii aberante exprimate din fotoliul de acasa la adresa celor care intervin la fata locului. Avem o uriasa masa de carcotasi de profesie, gata sa puna la indoiala orice actiune de specialitate in caz de urgenta. Cazul Colectiv a fost unul scoala din acest punct de vedere. Acestui tablou trist i se adauga o mare cantitate de isterie, de limbaj indecent, de strigate pe strada, imbranceli, lipsa grava a celor 7 ani de acasa in exprimare si gesticulatie.

Printre cei de buni simt care posteaza mesaje pe solidaritate pe retelele sociale, apar inevitabil destui dezechilibrati, acuzatori de profesie, frustrati, minti ratatice in teoriile conspiratiei gata sa puna la indoiala opiniile specialistilor cu scoala si experienta solida in domeniu.

In astfel de cazuri precum drama de la Notre Dame, nu doar autoritatile au de invatat de la francezi cum trebuie sa fie pregatiti de reactie, pe viitor. Astfel de incidente grave apar oricand, oriunde in lume.

Avem si noi, ca societate, de invatat din reactia civilizata, demna si profunda a francezilor. In istoria Romaniei moderne, Franta a reprezentat cea mai puternica sursa de inspiratie in organizarea statului roman modern. Franta a contribuit esential si la cel mai spectaculos moment istoric romanesc : Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Ne-am indepartat insa de civilizatia europeana in ultimii ani. Noi, ca societate. Prin ura, intoleranta, vulgaritate, limbaj suburban, arogante ieftine.
Poate acum, inca o data in istorie, noi cei din societatea romaneasca mai invatam o lectie. Pentru nimeni nu e prea tarziu. Dupa cum am invatat in scoala : omul cat traieste invata.



7 COMMENTS

  1. La noi inca nu a ars nici-o Catedrala!Nu poti compara asta cu ce s-a intamplat la Colectiv!Acolo au murit oameni!Aici,nu!Iar cu exacerbarea pozitivitatii spiritului civic la Francezi,mai usor!Probabil nu urmariti stirile din Franta din ultimele luni si nu stiti ce se intampla pe strazile marilor orase,mai ales ale Parisului in fiecare weekend!

  2. E ironic ca aduci vorba de Colectiv, de decenta si bun simt, cand la A3 ni se repeta atunci in fiecare zi ca Johannis a dat foc clubului.

  3. Francezii sunt întotdeauna sensibili la distrugerea culturii mai ales după colosalele pierderi provocate de Revoluția Franceza iar argumente de soiul: “n-au murit oameni in incendiul de la Notre Dame deci nu e asa o catastrofa ca la Bataclan” —de-aici comparația cu Colectiv, pentru cine nu înțelege temeiul acesteia—li s-ar părea grotești daca le-ar asculta, bineînțeles. In plus, orice afirmație iresponsabilă din partea unor oameni politici sau a vreunei personalități publice, ceva de genul “s-a strigat Allahu Akbar! la poarta laterală, am auzit eu” , sau “Macron si guvernul distrug Franța” ar fi putut duce direct la război civil si la distrugeri si mai îngrozitoare. In acest sens, orice se întâmplă la București si Bruxelles, de altfel, devine grotesc prin comparație—Simbolul culturii creștine arde si Anticorupția se piaptănă! cam asta s-a văzut ieri 15 Aprilie 2019. Aracan de “urmașii Romei”!

Leave a Reply