NATO e pregătită să facă față unui nou val al pandemiei de coronavirus. Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, prezent în emisiunea “Punctul de Întâlnire”, a dat asigurări că toate țările aliate se pot baza pe ajutorul organizației în astfel de condiții de criză.
“Un miliard de oameni trăiesc astăzi în cele 30 de țări aliate NATO. Un miliard de oameni au exact aceeași garanție pe care o au și românii. Că se pot baza pe o organizație care funcționează în momente dificile.
Este un moment în care ne pregătim pentru o etapă mai lungă, mai scurtă (noi sperăm cât mai scurtă), de continuare a acestei pandemii. Facem stocuri. Am creat un fond special de resurse financiare de a achiziționa, prin agențiile NATO, la un preț convenabil și distribuibil către statele aliate care solicită sprijin de natură medicală.
Vorbeați de medicii noștri militari și civili care au fost mobilizați de statele aliate. Își fac datoria într-o manieră exemplară. Suntem pregătiți pentru orice formă de reactivare a acestei pandemii.
E ceva poate și mai amplu ca lecție învățată la noi, la NATO. În urmă cu cinci ani de zile, la Summit-ul NATO de la Varșovia, liderii Alianței au decis ca NATO să se ocupe de ceea ce numim, într-un termen puțin arid, reziliență. De fapt, este rezistența la șocuri. Și acum trăim un șoc. Războiul poate fi un șoc, o criză de natură financiară poate fi un șoc, o criză naturală, un cutremur, un atac terorist.
Toate sunt elemente de natură disruptivă. De aceea, NATO a pregătit în acești cinci ani de zile 7 indici de reziliență, de la infrastructură critică, de la securitate energetică, de la modul în care civilii și militarii lucrează împreună în condiții de criză. Am actualizat acești indici și am extins către zona de reziliență în zona medicală și în zona de lanțuri de valoare de producție pentru condiții de criză. Medicamente, instalații medicale, ventilatoare, tot ce e legat de o criză de natură medicală sau sănătate publică în sens larg”, a declarat Geoană.