Anevrismul cerebral este o afecțiune foarte gravă, care, în lipsa tratamentului, poate provoca o hemoragie cerebrală masivă, care evoluează rapid spre deces sau produce sechele neurologice grave permanente. Din fericire, în prezent, datorită tehnologiei medicale avansate, anevrismele intracraniene diagnosticate întâmplător pot fi tratate prin proceduri de neuroradiologie intervențională, minim invazive, fără incizii de mari dimensiuni. În acest fel, pacientul se va recupera rapid, iar riscul de complicații este foarte redus. Pentru a beneficia cât mai repede de tratamentul necesar și pentru a preveni complicațiile, este esențial ca semnele și simptomele unui anevrism să fie recunoscute din timp.

Un anevrism cerebral apare din cauza slăbirii pereților unui vas de sânge din creier, presiunea fluxului sanguin determinând formarea unui mic săculeț, care poate crește în dimensiuni și se poate sparge. Ruptura unui anevrism cerebral determină o durere de cap foarte puternică, însoțită de greață și vărsături, sensibilitate la lumină și senzație de gât înțepenit. În acest caz, prezentarea de urgență la spital este obligatorie, pentru ca bolnavul să primească îngrijiri medicale de specialitate.

Anevrismul care nu s-a rupt poate fi asimptomatic, fiind descoperit întâmplător. În alte situații însă, poate să provoace anumite simptome – tulburări de vedere, dilatarea unei pupile, durere de cap (de obicei deasupra unui ochi) și amorțirea unei jumătăți a feței.

Pentru diagnosticarea anevrismului, medicul poate recomanda mai multe investigații imagistice. De cele mai multe ori, este indicată tomografia computerizată, care permite localizarea anevrismului și arată inclusiv dacă acesta s-a rupt și a produs o hemoragie cerebrală. O versiune avansată a acestei proceduri este angio-CT, care presupune injectarea unei substanțe speciale, cu ajutorul căreia poate fi observată în detaliu circulația sângelui la nivel cerebral. Angiograma cerebrală, examenul RMN (sau angio-RMN) și puncția lombară pentru prelevarea de lichid cefalorahidian sunt alte metode de diagnostic pe care medicul le poate solicita, în funcție de fiecare caz în parte.

Tratamentul pentru anevrismul cerebral se poate realiza fie prin intervenție chirurgicală clasică, adică prin deschiderea craniului și cliparea anevrismului, fie modern, endovascular, printr-o procedură de radiologie intervențională. Astfel, anevrismul poate fi scos din circulație prin montarea unui stent care conduce circulația sângelui, determinând, în timp, tromboza săculețului. O altă soluție terapeutică de ultimă generație este montarea unui dispozitiv special (o endoproteză) chiar în sacul anevrismal. Ambele proceduri minim invazive, endovasculare, permit o recuperare mai rapidă a pacientului, risc redus de complicații și o durată scurtă de spitalizare. P

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cu anevrism cerebral tratamente endovasculare moderne și eficiente, chiar și pentru cazuri complexe, cu ajutorul celor două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7. Procedurile se desfășoară în condiții de deplină siguranță, datorită sistemului modern de ventilație cu presiune pozitivă, care aspiră ionii generați în timpul utilizării echipamentului. În cazurile în care tratamentul minim invaziv nu este posibil, echipa specializată în neurochirurgie va asigura o intervenție rapidă și eficientă pentru îndepărtarea anevrismului.

Leave a Reply