Cum sunt tratate modern „pietrele la rinichi”

 

Litiaza renală, așa-numitele pietre la rinichi în limbaj popular, afectează numeroase persoane și, în absența unui diagnostic stabilit la timp și a unor măsuri de tratament corecte, se complică prin diverse probleme. În cazul unei litiaze urinare avansate, pacientul se poate confrunta cu durere de rinichi, care debutează brusc și crește în intensitate. Uneori, aceasta poate fi însoțită și de alte manifestări, precum sânge în urină, dificultăți la urinare, febră, greață și vărsături. În astfel de situații, consultul de urologie nu trebuie întârziat.

Despre tratamentul pietrelor la rinichi este foarte important de știut că, în prezent, principalele metode sunt minim invazive, unele fără incizii și chiar fără introducerea unor instrumente în căile urinare: litotriție extracorporală cu unde de șoc (ESWL), prin ureteroscopie cu laserul sau prin nefrolitotomie percutanată. P

ESWL implică administrarea unor unde de șoc din afara organismului, de aici și denumirea de „extracorporal”. Acestea pătrund prin țesuturi, fără a le leza, și dezintegrează calculii. Ulterior, concrementele, adică fragmentele rezultate în urma dezintegrării pietrelor, sunt eliminate spontan prin urină. Litotriția extracorporală cu unde de șoc este, în prezent, prima alegere terapeutică în cazul pacienților cu litiază reno-ureterală cu diametrul de 1–2 cm. Pentru rezultate cât mai bune în urma procedurii de ESWL, pacienții trebuie să aibă rinichi funcționali urografic sau tomografic, să nu prezinte dilatații importante ale cavităților pielo-caliceale, iar calea urinară să fie liberă distal de locul litiazei pentru care se aplică tratamentul cu unde de șoc. ESWL poate fi utilizată ca monoterapie și în cazul calculilor cu dimensiuni peste 2–3 cm, însă doar când la nivelul căii urinare a fost montată în prealabil o sondă JJ.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate tipurile moderne de tratament minim invaziv pentru litiaza renală, inclusiv la litotriție extracorporală cu unde de șoc. Procedura este realizată de medici foarte bine pregătiți și cu experiență în realizarea acestui tip de tratament, cu ajutorul unui echipament de ultimă generație. Pentru stabilirea corectă a diagnosticului de litiază renală, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații specifice, efectuate cu aparatură performantă.

Leave a Reply