Decizia Curtii Constitutionale poarta amprenta unei expresii populare destul de raspindite : fifty/fifty. Exista unele capete de acuzare la care judecatorii CC confirma existenta unor incalcari ale rolului constitutional rezervat presedintelui ; altele nu sunt considerate incalcari, ci conflicte politice.
Sa fac o paralela : daca o persoana este acuzata de mai multe fapte si este trimisa in instanta, judecatorii pot retine toate acuzatiile, doar unele sau nici una. Daca ai fost trimis in judecata cu trei capete de acuzare si decizia te condamna doar pentru una, se cheama ca esti condamnat, ca ai incalcat legea si trebuie sa suporti consecintele.
In cazul nostru specific de astazi, presedintelui Basescu i-au fost retinute doua capete de acuzare din ele multe expuse de USL. Fapt care il face pretabil pentru votul de suspendare din Parlament. Chiar daca e pur consultativa, decizia CC are valoarea unui reper. Si concluzia vine simplu : Basescu este suspendabil pentru unele din faptele sale.
In privinta faptul ca CC nu se pronunta ferm, ca nu redacteaza concluzii daca presedintele poate fi demis, opinia mea e urmatoarea : judecatorii CC n-au dorit sa traga ei concluzia finala. Ei lasa – intr-un mod alunecos, ar spune unii, inteligent, ar spune altii – decizia suprema pe mina cetatenilor. Vox populi.
Decizia CC arata cu prisosinta ca judecata finala si totala vinovatiei lui Traian Basescu va fi facuta de populatie, la referendum.
PS : Liderul Partidului National Liberal a declarat ca se retrage din viata politica daca la referendum nu se va vota pentru demiterea presedintelui. Pe cine doriti in viata politica romaneasca, pe Crin Antonescu sau pe Traian Basescu?