Daca invadeaza inca o data Ucraina, Rusia ajunge la gurile Dunarii, granita Romaniei si a NATO. Este cea mai grava situatie de securitate in zona tarii noastre si in bazinul Marii Negre de la caderea comunismului si terminarea Razboiului Rece. razboiului clasic i se adauga o componenta hibrida puternica, prin care moscova lanseaza – prin proxy – manipulari, fake news, conspiratii si campanii furibunde pentru destabilizarea tarilor ue si nato, avand ca tinte persoane si institutii ce pledeaza pentru coeziune euroatlantica in fata amenintarii iminente a rusiei.

Cotidianul german BILD dezvăluie planurile președintelui rus Vladimir Putin de a ocupa două treimi din teritoriul actual al Ucrainei, într-un război în trei faze. Rusia ar ajunge până la granița cu România.

Dacă Putin va decide invazia, atacul ar urma să aibă loc în ianuarie-februarie 2022.

Aceste detalii ale posibilului plan rusesc au fost dezvăluite cotidianului german BILD de surse din NATO și din serviciile de informații.

În prima etapă, Rusia intenționează să cucerească sudul Ucrainei, „pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, precum și a tăia accesul Ucrainei la mare și, în consecință, la aprovizionare”, a spus un ofițer de rang înalt pentru Bild.

Rusia intenționează să folosească navele transferate din Marea Baltică în regiune în primăvară, „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a declarat un ofițer superior al informațiilor occidentale.

Un alt oficial militar de rang înalt a clarificat că planurile Rusiei prevăd o operațiune de debarcare „la est de Odesa, între orașele Fontanka și Koblevo”. Trupele ruse „vor înainta la nord-est de oraș, apoi vor face stânga și vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa.

Totodată, în regiunea Herson, de-a lungul fluviului Nipru, se vor desfășura operațiuni aeropurtate ale forțelor speciale, blocând poduri peste cel mai important râu al țării și întrerupând astfel aprovizionarea. Totodată, din Crimeea vor fi lansate focuri de artilerie asupra pozițiilor ucrainene cele mai puternice.

În același timp, unitățile de tancuri rusești, cu sprijinul marinei și al forțelor aeriene, vor avansa spre vest din Donbasul ocupat, apoi se vor diviza și vor avansa, pe de o parte, spre Zaporojie (un important centru militar din sudul Ucrainei) și spre Crimeea.

Dacă acest lucru va reuși, întregul sud al Ucrainei va fi sub control rusesc, iar Putin va construi un coridor din Rusia până la granița NATO cu România, scrie ziarul german, preluat de g4media.ro

Faza 2: Nord-Est

În paralel cu prima fază a războiului, aeronavele și rachetele balistice ale lui Putin plănuiesc să slăbească capacitățile militare ale Ucrainei în toată țara.

Dacă Kremlinul va considera că sunt îndeplinite condițiile, unitățile de tancuri rusești ar putea trece granița în regiunile Lugansk și Harkov și ar putea avansa spre marile orașe Dnipro și Poltava.

„În primul rând, vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente. În câteva săptămâni, rușii se vor afișa ca salvatori ai civililor, invadează orașele capitulate și vor salva populația ucraineană de la foame sau de la moarte”, a spus un ofițer.

Faza 3: Kiev

În a treia etapă, armata Kremlinului va ataca Kievul din nord.

Desigur, acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul războiului, dacă circumstanțele o cer”, a declarat o sursă pentru Bild.

Strategii NATO nu sunt siguri dacă regimul Lukașenko din Belarus va lua parte la ostilități.

Dacă Belarus se alătură atacului, Rusia ar putea înconjura Kievul din nord-est și nord-vest.

În cele din urmă, trupele ruse vor avansa „aproximativ până la linia Korosten-Uman pentru a întrerupe aprovizionarea din vestul Ucrainei. Atunci s-ar putea aștepta la capitularea Kievului și, în consecință, a Ucrainei”.

Ca urmare a unui astfel de plan, Rusia ar putea ocupa aproximativ două treimi din teritoriul actual al Ucrainei.

O altă sursă a spus: „Dacă Rusia intră, sancțiunile vor fi în continuare. Deci nu are sens să te oprești la jumătatea drumului”.

„Ucrainenii vor lupta, dar nu vor putea rezista marelui atac al rușilor”, a mai declarat oficialul de rang înalt pentru BILD. Potrivit acestuia, forțele armate ale Kievului se vor retrage în vestul țării „dacă nu sunt complet distruse”.

Un alt ofițer a spus că rachetele antitanc americane Javelin nu vor fi suficiente pentru toate tancurile rusești și că dronele turcești Bayraktar ar fi o pradă ușoară pentru avioanele de război rusești.

Potrivit acestuia, pentru apărarea Ucrainei sunt necesare rachete antiaeriene occidentale moderne, precum Patriot, și rachete antinavă, precum Harpoon.

„Aliații regândesc acum aprovizionarea cu arme către Ucraina. Dar această decizie nu poate veni de la NATO, ci doar de la membrii săi suverani”, a spus un ofițer de securitate occidental.

Trupele ruseşti aflate la graniţa cu Ucraina au capacitatea de a declanşa o invazie rapidă şi sunt capabile să pună la punct şi să-şi organizeze liniile de aprovizionare, unităţile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii şi ducerii unui război de lungă durată – în cazul în care Moscova chiar ar decide să invadeze Ucraina, au declarat pentru CNN surse apropiate serviciilor de informaţii. În acelaşi timp, trupele şi muniţia masate de Rusia la frontieră ar fi suficiente pentru ducerea unui război-fulger „blitzkrieg” de cel puţin 7-10 zile.

Numărul de echipamente militare masate la graniţa cu Ucraina este, în acest moment, suficient pentru a aproviziona timp de 7-10 trupele ruseşti din prima linie cu muniţie sau combustibil. În cazul altor unităţi de sprijin, acestea pot desfăşura nestingherit operaţiuni chiar şi timp de o lună, au declarat specialiştii consultaţi de CNN.

 

 

Bereits im April übte die russische Armee die Invasion der Ukraine. Damals auf der besetzten Krim

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin vor avea marţi o întrevedere prin videoconferinţă, au anunţat sâmbătă Kremlinul şi un oficial al Casei Albe, o discuţie foarte aşteptată într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Occident legate de Ucraina, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Putin şi Biden vor discuta, printre alte teme de pe agendă, despre Ucraina, precum şi despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva.

Vladimir Putin a propus săptămâna aceasta NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ”liniile roşii”.

Joe Biden a sporit vineri presiunea asupra Rusiei, afirmând că pregăteşte ”iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti.

Administraţia şi presa din SUA, precum şi oficiali ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 – 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei ”100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente”.

Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ”ajutor occidental”, scrie Agerpres.

Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în Ucraina cu până la 175.000 de militari, anul viitor, scrie vineri ziarul Washington Post, citat de AFP.

Publicaţia americană dă şi alte detalii care par să confirme temerile Ucrainei: potrivit unui înalt responsabil american, ar urma să fie trimise 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente. Washington Post nu dezvăluie identitatea sursei acestor informaţii.

Un document militar american, menţionat de acelaşi cotidian, arată că forţele ruse se concentrează în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă.

Departamentul american al apărării a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, însă a comunicat că este “foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

“Continuăm să susţinem reducerea tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei”, a declarat locotenent-colonelul Tony Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Vineri, preşedintele american Joe Biden a declarat că pregăteşte “iniţiative” pentru apărarea Ucrainei în caz de invazie. El urmează să discute în curând prin videoconferinţă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Serviciile ucrainene de informaţii apreciază că perioada cea mai probabilă pentru încheierea pregătirilor Rusiei în vederea unei “escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a dezvăluit tot vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în parlamentul de la Kiev. Oficialul a afirmat că la o eventuală ofensivă vor participa circa 100.000 de militari ruşi şi că Rusia a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei şi testarea comunicaţiilor. El a apreciat că “escaladarea este un scenariu posibil, dar nu inevitabil. Sarcina noastră este să prevenim”, scrie Agerpres.

5 COMMENTS

  1. Nu vi se pare ca este o intoxicare a dragilor nostri aliati ca toate tarile din est sa cumpere armament,chiar sa cheltuie mai mult decat sumele alocate invatamantului si sanatatii?
    Poate ne amintim cand dl.Ciuca a mai fost prim-ministru temporar ,a doua zi dupa ce a fost numit a fost decorat de Ambasada SUA si si-a luat angajamentul ca vom cumpara si mai mult armament ,parca 5% din PIB.
    Oare ce fel de aliati suntem cand noi trebuie sa stam cu mana intinsa pentru viza si partenerii nostri omoara cetateni romani conducand beti pe drumurile noastre(cazul Teo Peter) si nu li se intampla nimic,au baze militare si soldati pe territoriul nostru?
    La fel se va intampla si in Ucraina,le dau pe la nas cu pericolul rusesc si mai bine va cucerim noi decat ei.
    Cam multa intoxicare mediatica….

  2. Observ de citva timp cum va incrincenati sa aparati cauze, situatii vis a vis de care cei care isi exprima o opinie se pare ca pentru DVS devin cel putin lobotomizati, oligofreni si in cel mai fericit caz, isi pierd, bietii de ei, si ultima farima de simt critic. Foarte frumos, reusiti sa fiti un brilliant fake hunter.
    Domnule Radu, sunteti de nerecunoscut si imi vine in minte sloganul potrivit DVS .
    Suna asa: Noi aparam Democratia dar NU o practicam ! Bun si functional oricarui interes . Asa sa va ajute Dumnezeu, nu de alta dar traim in tara lui “Doamne ajuta” , Nu va obositi sa imi explicati eventual ca sunt ramolita sau brainedfog, am trait mai mult decit DVS, am vazut mai multe si cu modestie stiu si alte lucruri la esenta carora nu veti ajunge niciodata. Chestie de stil.

  3. […] Războiului clasic i se adaugă o componentă hibridă puternică, prin care Moscova lansează – prin proxy – manipulări, fake news, conspirații și campanii furibunde de destabilizare a țărilor Uniunii Europene și NATO, având ca ține persoane și instituții ce pledează pentru coeziune euro-atlantică în fața amenințării iminente a Rusiei”, notează analistul militar pe blogul său. […]

Leave a Reply