Detinatorul celor mai importante secrete din relatia Basescu-Omar Hayssam, fostul procuror Ciprian Nastasiu a fost la DNA. Daca acesta e dispus sa vorbeasca, fostul presedinte n-are cum sa scape de responsabilitatea unor jocuri dubioase facute in timpul crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak in 2005.

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu şi fosta judecătoare Sofica Dumitraşcu au fost chemaţi, marţi, la DNA, pentru a fi audiaţi  în dosarul în care medicul Mohamad Yassin este cercetat pentru fapte de corupţie comise în legătură cu Omar Hayssam.

Foştii magistraţi, actual avocaţi, au ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 10.15.

Nastasiu şi Dumitraşcu au fost chemaţi de procurori pentru a da explicaţii în dosarul în care medicul Mohamad Yassin a fost arestat preventiv, fiind cercetat pentru că ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam.

Fostul procuror şi fostul judecător au intrat în atenţia opiniei publice după ce Nastasiu a cerut instanţei, în 2006, eliberarea lui Omar Hayssam, motivând faptul că sirianul este grav bolnav. Solicitarea a fost admisă de Sofica Dumitraşcu,  care era judecător la acel moment, motiv pentru care Hayssam a fost pus în libertate, iar în scurt timp a fugit din ţară.

În acelaşi dosar, anchetatorii l-au audiat, luni, şi pe Ovidiu Ohanesian, care a afirmat că procurorii DNA au vrut să afle care sunt cercurile relaţionale ale doctorului Mohamad Yassin.

Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak, a fost chemat, luni, la DNA în calitate de martor, pentru a da o declaraţie în cazul medicului sirian Mohamad Yassin. El a adăugat că prezentul dosar este unul “fabricat”, motivul fiind acela de a se crea pârghii pentru redeschiderea dosarului armelor în care, susţine el, ar fi implicaţi membri ai familiei fostului preşedinte.

Jurnalistul a mai arătat că Omar Hayssam a primit o condamnare mult prea mică raportat la faptele pe care le-a săvârşit şi că, în realitate, acesta a comis mult mai multe fapte decât au cercetat până în prezent anchetatorii.

Mohamad Yassin a fost arestat, în 4 aprilie, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam. Alături de el a fost arestat ?i Tahli Fadel, acuzat de complicitate.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Mohamad Yassin, direct ?i prin intermediul lui Tahli Fadel, a cerut de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influen?a organe judiciare, în vederea desfiin?ării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunţătorii din acest dosar.

Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunţat pe Mohamad Yassin şi Tahli Fadel.

Numele lui Tahli Fadel a apărut şi în dosarul Foresta Nehoiu, în care Omar Hayssam a primit o pedeapsă definitivă.

Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele “Volvo”, “Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

Ulerior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad. El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.

14 COMMENTS

  • Ce sa vorbeasca d’le …
   Alt spectacol. Mai arata cativa pioni ,, noua putere” in negocierea preluarii purcoiului de bani de la detinatorii din regimul lui base. Il plimba prin fata camerelor pe unul, pe altul ca sa le arate alora ca detin controlul si sa cedeze malaiul.
   Cam asta-i batalia in momentul de fata. Preluarea banilor palmati de aia mai fraiari care nu s-au inrolat cand a trebuit in ,,noua putere”.
   Deocamdata base-i tot la Scrovistea si Udrea-i tot mai coafata … sigur nu vine din arest. Cica face si sport in celula … cu colegele. Care colege nu o sa ne spuna ,,presa de investigatii” niciodata. Cine stie, poate si ea e exilata tot la Scrovistea si o coafeaza base inainte de apartitiile publice.

 1. Mie mi-este ca nu s-a ars chiorul . Marinarul trebuie direct arestat pentru ca altfel asistam doar la spectacole si asa plictisitoare .

 2. de megascandalul apararii marelui corupt Sova nu ziceti nimic? Tariceanu nu vrea sa semneze hotararea senatului referitor la votul sov? tariceanu este proprietarul senatului? este patron acolo? Face ce vrea ? Isi substituie Senatul cum face si Ponta cu guvernul? Anastase de facea asa ceva ce se auzea la antena3? I-ar fi scos iar pe oameni la plimbare…Nimicnicia pontista face un rau fara seaman Romaniei, imaginii parlamentului dar si pesedeului!

  • Lasa ca-i vine randul si lui Sova … Desi n-are legatura cu subiectul postat de Radu … Cred ca Basescu e prioritar in fata lui Sova

  • Cred că abia aştepţi guvernul “din umbră”, numai că pân’s’ajungă la guvernare, va fi guvernul “de la răcoare”, ha, ha, ha!!!

  • mai, tu asta de esti basist pana in maduva oaselore pamantul de sub picioare,basist prost
   mai bine ai tacea.iti cam fug

  • Ce ingrijorat de soarta psd-ului ai devenit,mai Oaie.Te-ai inscris la PieSieDie?Si care este megascandalul ala ?Ce a hotit Sova?Tu crezi ca oamenii normali la cap pot fi dusi cu vrajeli d’astea cu Sova,Grebla,caltabosi si struti ca sa uite de miliardele furate de basimea patriei? Numai megascandaluri despre altii visati voi,dar Megascandalul pe care vreti voi basoii in frunte cu complicea basista kovesi sa il mascati, cu tot felul de facaturi, este jaful adevaratilor mari corupti care stau ascunsi acum in Penelea sub pulpana lui 6 klause.Megascandal este spalarea de dosare si rahat a lui Basoi,facuta de ciurdarii lui din justitie.Megascandal este teancul ala (pana in tavan) de sesizari ce asteapta la DNA si pentru care kovesoaica diversionista, o sa fie,in curand “scoasa la interval” si luata de urechi.

  • Megascandal e doar in capul tau… S-a vazut ca dna e interesat doar de arestari si show…. Daca nu l-au putut aresta de ce nu sunt in stare sa finalizeze dosarul sa i-l trimita in judecata??? Pt ca nu asta i intereseaza…. N-au nici o treaba cu justitia… Vor doar sa faca show sa se teama toata tara de ei sa o poata controla

 3. Nu cred ca va scoate nicio vorba.Complicitatea e la cote inalte si nu se vor da in git unii pe altii. Principiul e clar: toti sau niciunul, in niciun caz, aici nu functioneaza principiul: scapa cine poate. Cu siguranta se gindesc la locul de munca si la ziua iesirii la pensie onorabil.

Leave a Reply