Aproape 10.000 de angajaţi, în principal din industria auto, din care circa 5.000 ai Dacia, vor protesta în 7 noiembrie în principal faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat joi, pentru News.ro, liderul Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), Nicolae Pavelescu.

Sindicaliştii vor protesta împotriva trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi a întârzierilor în cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti, dar cer şi un contract colectiv la nivel de ramură industrială, potrivit lui Pavelescu.

Protestul efectiv va dura o oră şi jumătate, dar durata totală a acestuia se va întinde la trei ore, iar producţia va fi afectată cel mai probabil doar în ziua respectivă, urmând ca decalajul să fie recuperat până la finalul lunii, a explicat Pavelescu, citat de news.ro


Mesajul președintelui României este unul corect atâta vreme cât nu avem o explicație pentru a înțelege logica din spatele modificărilor fiscale, a declarat pentru AGERPRES, Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank România.

“Eu cred că mesajul este unul corect atâta timp cât nu avem în momentul de față o explicație pe care să o înțeleagă oricine de ce facem aceste modificări. Adică de ce mutăm contribuțiile de la angajator la angajat. Nu înțeleg care e rațiunea. Dacă ne uităm în final ce se obține? Dacă angajatorul își păstrează costul total, angajatul nu câștigă nimic, statul nu câștigă nimic, povara fiscală rămâne aceeași. Iar apropo de povara fiscală, chiar dacă aparent impozitele scad, povara fiscală rămâne aceeași pentru că eu reduc impozitul pe venit de la 16% la 10%, dar deși pe partea de contribuții aparent este o reducere de 2 puncte procentuale, în realitate aplicând contribuțiile la o bază inflatată artificial de fapt povara fiscală din contribuții crește și compensează scăderea poverii fiscale din reducerea impozitului pe venit”, a spus Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, modificările fiscale propuse sunt de genul unui joc cu sumă nulă din care lipsește rațiunea.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, joi, coaliției de guvernare să renunțe la politica fiscală promovată, având în vedere că aceasta generează “neîncredere” și “incertitudine”.

“Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine și nu ajută pe nimeni”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a recomandat prudență la nivelul deciziei politice și guvernamentale în privința măsurilor economice.

“România are nevoie de o politică care rezolvă problemele nu astăzi și poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică ce rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil, deci o politică sustenabilă, cum se spune în limbajul de specialitate. De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar, la rece, ca să nu bage România și pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist”, a adăugat Iohannis.

El a arătat că a avut discuții cu reprezentanții Guvernului, dar că “fiecare a rămas cu părerea lui”.

Șeful statului a menționat că nu va merge la ședința de Guvern în care va fi discutat pachetul de măsuri fiscale, deoarece, potrivit Constituției, nu are atribuții în domeniul economic.

5 COMMENTS

  1. Poate ca vorbiti despre sindicalistii de la Dacia,care nici aia nu au nicio justificare ca sa se opuna la masurile guvernului,pentru ca nu le-a taiat nimeni salariu.Liderii aia de la Dacia ,pe vremea lui Boc nu au avut nimic de mieunat,dar pe vremea lui Ponta au iesit la taraboi,aducandu-si aminte brusc ca nu au sosea si suprastructura,apoi pe vremea lui Ciolos iar liniste totala.Acum cand este psd la guvernare au iesit si ei la taraboi iar si fara nicio justificare,neavand ei motive sa fie aia cei mai ingrijorati de masurile guvernului.Aveau justificare sa protesteze daca ii afecta deja vreo masura,dar liderii astora sunt niste baso-iohanisti care fac actiuni politice alaturi de toata adunatura care iata ca a inventat, inca de pe la inceputul anului, PROTESTUL ANTICIPAT pe baza de previziuni ale Babei-Vanga cu Geaca Rosie si ale intregii sale propagande anti-psd..Pe cand se va iesi la proteste si impotriva pericolelor ce ni le poate aduce viitorul,cum ar fi cutremure,caderi de comete si asteroizi,etc?.Inteleg sa fie ingrijorati diferiti angajati din mediul privat care nu au incredere in angajatorii lor daca aia le vor ridica salariul brut cu suma cu care contribuiau si ei la costul total al locului de munca,astfel ca sa ramana acelasi salariul net,sa nu castige nimeni,dar nici sa nu piarda nimeni ,dar motivatii emise de Iohannis si altii cum ca este afectat mediul de afaceri sunt aberante fiind total lipsite de orice argumentatie logica,ci este doar instigare la tulburari sociale din partea acestor politruci ai statului paralel pe care ii deranjeaza rau ALTE masuri pe care le iau castigatorii alegerilor parlamentare,cum ar fi cele cu schimbarea legilor justitiei,fapt ce le taie complotistilor statului paralel ACCESUL NELIMITAT LA MANIPULAREA JUSTITIEI pe care l-au avut si inca il au si cu care isi rezolva clanul lor interesele politice si evazionist-corupte.

  2. Daca teoretic din masura asta de schimbare a sistemului de impozitate nimeni nu catiga si nimeni nu pierde,faptul ca guvernarea insista cu schimbarea,iar altii,in afara de cei ingrijorati ca le pot scadea salariul net sau li se deranjeaza unora softurile contabile,sunt contra masurii,arata ca undeva,cuiva, i se pun in pericol privilegiile si evaziunea,iar aceasta masura este facuta de guvernanti tocmai pentru a micsora evaziunea care este una din cele mai mari din Europa.Dar contestatarii de serviciu nu au interes sa se vorbeasca mai nimic despre uriasa evaziune din tzara,dar niste mari firme multinationale se lauda cu cele mai mari profituri facute tocmai in tarile est-europene.Si nici nu se vorbeste despre sistemele de impozitare din tarile europene avansate,unde impozitarea pe salarii si venituri este progresiva ,asa cum este in Germania,Marea Britanie,Italia,Spania,etc.Pai nu vrem nici impozitare progresiva,nu vrem nici impozitare pe cifra de afaceri,nu vrem nici Split tva (dar cand pe vremea lui Boc, tva-ul se platea la emiterea facturii era mai bine?) nu vrem nici masuri anti evazioniste de niciun fel,dar toata lumea,de la pensionari,medici,profesori,angajati la stat si la privat si pana la servicii,armata,kiovesi si Iohannis,toti vor bani mai multi,dar de unde cu doar 25% taxe si impozite platite la buget doar de cei corecti,in timp ce altii spun ei ca nu fac profit in Romania,dar stau si ei p’aici,asa ca sa ne bucuram noi de prezenta lor? De unde bani? De la pensionarii cu pensii sub 1000 de lei si de la stiucile lui Dragnea?

  3. Mă parise, dacă ambasadele nu zic nimic înseamnă că măsura favorizează străinii și nu românii. Dacă ambasadele urlă atunci măsurile sunt bune pentru români.

Leave a Reply