9 mai. O zi importanta pentru Romania. Dar si pentru alte natiuni. Din pacate pentru noi, cele mai multe emisiuni televizate si chiar la radio au fost dedicate paradelor din Rusia ori zilei Europei. Dezbaterea complet debalansata a ignorat complet un moment national esential pentru Romania : declararea independentei. A fost atunci un moment cu valoare strategica in istoria noastra. In plus, foarte relevant si pentru ceea ce traim azi.

Atunci – trupe rusesti au intrat in Romania pe la Ungheni. Sa-i batem impreuna pe turci, reprezentind pe atunci „Marea Poarta”. Iar niste romani, in frunte de Regele Carol si cu Mihail Kogalniceanu se saturasera de comenzi externe si tribut platit altora sa putem respira de buna voie. Apoi tot jocul cu marile puteri europene, care nu prea doreau independenta Romaniei, teapa trasa de rusi dupa un document semnat cu ei, discutia Bismarck-Carol pe tema castigurilor/cedarilor teritoriale romanesti dupa razboi. Foarte interesant si de actualitate maxima pentru ce traim azi la granita de nord est.

Apropos, podul de la Ungheni e construit de Gustave Eiffel, daca va spune ceva numele asta si ce anume isi permitea atunci o Romanie mult mai mica, dar mai demna si mai darza.

Pentru ca dezbaterile de azi s-au axat doar pe Europa si Rusia, o sa-mi permit eu sa va readuc aminte cite ceva important din semnificatia zilei de 9 Mai 1877.

TRATAT SA INTRE RUSII IN ROMANIA

Războiul de Independență al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatelor Unite laRăzboiul ruso-turc din 1877 – 1878. În urma acestui război, România a obținut independența față de Imperiul Otoman. Pe 4(sv),/ 16 aprilie (sn1877Principatele Unite și Imperiul Rus au semnat un tratat la București care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul tării în drumul spre Balcani, cu condiția respectării integrității teritoriale a României. În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldați au fost masați de-a lungul Dunării pentru apărarea țării în fața unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman pe 12 (sv) / 24 aprilie (sn) 1877, iar trupele ruse au intrat în România pe la Ungheni, pe la nou construitul pod de peste Prut.

5 MILIOANE DE ROMANI VASALI AI OTOMANILOR

La începutul domniei principelui Carol I, România era un stat mic, cu o suprafață de 121.000 km2 și cu o populație de circa 5 milioane de oameni. Încă aproximativ 5 milioane de români trăiau în pronvinciile istorice ocupate de imperiile vecine. Dezvoltarea economico-socială ca și aspirațiile naționale ale României erau grav afectate de statutul de vasal al Imperiului Otoman.

Armata română a asigurat apărarea liniei Dunării pe un front de 650 km, până la sosirea trupelor țariste. Armata rusă a început traversarea Prutului pe la Ungheni, pe la nou construitul pod „Eiffel”, în noaptea de 11 – 12 aprilie 1877.

PODUL EIFFEL….

Gustave-Eiffel   pod ungheni

Este un pod metalic peste Prut dintre Ungheni (Republica Moldova) și comuna Ungheni (Romania). Podul a fost proiectat ;i construit de Gustave Eiffel,care fusese invitat la Ungheni de către Direcția căilor ferate din Basarabia . Numele oficial a fost adoptat la 20 aprilie 2012, în cadrul Ședinței Consiliului orășenesc Ungheni. La 6/18 mai 1872, la București a fost încheiată Convenția româno-rusă privind joncțiunea liniilor ferate ruse cu cele române,IașiChișinău, și a apărut necesitatea de o construi un pod rezistent peste Prut.

Podul feroviar de peste Prut de la Ungheni a fost construit în perioada 1876-1877, după proiectul arhitectului francez Gustave Eiffel, creatorul Turnului Eiffel din Paris. Podul a fost deschis pe 9/21 aprilie 1877, cu doar trei zile inainte ca Rusia sa declare razboi contra Turciei.
Mulțumit de calitatea podului, 
Scarlat Pastia apelează tot la Gustave Eiffel pentru a construi în 1882 și Grand Hotel Traian din Iași.

BISMARCK : DOBROGEA SI DELTA INAPOI LA ROMANIA, SUDUL BASARABIEI LA RUSI
Tratatul de pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano pe 3 martie 1878. Imperiul Rus nu s-a arătat dispus să-și respecte promisiunile făcute în tratatul semnat pe 4 aprilie 1877 de consulul rus Dimitri Stuart (cu aprobarea țarului Alexandru al II-lea) și de premierul român de la acea dată, Mihail Kogălniceanu. La conferința de pace de la Berlin din 1878 s-a decis ca Rusia să recunoască României independența, să cedeze teritoriile Dobrogei și Deltei Dunării, inclusiv portul Constanța, și mica Insulă a Serpilor. În schimb, Rusia ocupa pe post de „compensație” județele din sudul Basarabiei (CahulIsmailBolgrad), care reintraseră în componența Moldovei după Războiul Crimeiiprin prevederile Tratatului de la Paris din 1856. Principele Carol I a fost profund nemulțumit de impunerea acestor cedări, care contravenea în mod flagrant cu tratatul ruso-român de pe 4 aprilie 1877. Otto von Bismarck a reușit să-l convingă pe principe să accepte acest aranjament, care oferea noi oportunități României din punct de vedere economic datorită accesului la Marea Neagră și controlului asupra traficului pe Dunare.

33 COMMENTS

 1. nu.
  si
  bitu,nu bitzu.parca-s tampiti stiristti astia….mda. e relati.si la cotcarii astia cu tablourile pli tot ni stiu cum c nume au..circa vreo 12 mortimcativca disparuti si 18364 de raniti raniti in abdomen cu plagi la planman si cord.muine sunt alte cifre..cat de prosti pot sa fie ma?da-i afara daca-s prosti

 2. Ziua Independentei e 9 mai doar in istoria comunistilor. Oficial, independenta a fost declarata pe 10 mai 1877, care era si Ziua nationala a Romaniei (ziua venirii lui Carol in Romania). Insa cum comunistii faceau acnee pe creier cand auzeau de 10 mai, au falsificat putin data. Si uite ca, la un sfert de veac dupa caderea comunismului, minciuna asta inca mai tine.

  Iar cu cedarea sudului Basarabiei, potrivit jurnalului regelui Carol, a fost cam asa: rusii au spus ca ne dau independenta, dar dupa ce se infrupta ei din Imperiul Otoman. Cand Carol a protestat fata de luarea celor trei judete i s-a spus cinic: vai, dar noi nu le luam de la Romania, pentru ca nu sunteti inca independenti, noi le luam de la Imperiul Otoman. Arida Dobrogea a fost atunci compensatia pentru manosul sud al Basarabiei. Singurul sau avantaj a fost iesirea la mare.

 3. Cu ocazia razboiului romano-ruso-turc, o denumire onesta din istoriografia rusa a ceea ce noi numim Razboiul de Independenta,, Principele Carol a fost comandantul trupelor romane si ruse. Asa ca intebarea este ce-a vrut sa zica mai precis Alecsandri in versul “ridicand o tara mica peste-o mare imparatie”? Imperiul otoman sau Imperiul tarist?

 4. Liiceanu este ala care dorea ca NATO sa atace Yugoslavia terestru de pe teritoriul Romaniei. Ce nu va place la el ? El si altii ca el sustin NATO si UE, iar NATO si UE il sustin pe Basescu.

 5. Am postat asta și pe facebook pe pagina dumneavoastră Radu Tudor
  Atunci îl dau pe Crin Antonescu din mână pe Mircea Diaconu de pe gard!Îl votez pe Diaconu în defavoarea lui Crin!Din păcate seuriștii lui Băsescu nu pleacă nicăieri.Dar fie și pentru 5 minute președinte,îl prefer pe Diaconu în locul lui Crin!
  Îl plac pe Crin Antonescu,el ar fi un președinte normal,dar cu Mircea Diaconu mergem la sigur!

 6. Se pare ca Nana este sarbatoarea nationala a … prostirii prostimii ! Romania nu m-ai merita altceva…

 7. De 25 de ani suntem întro campanie diversificată, aiurită, de denigrare, de demoralizare, de hoţie, de orice rău constructiv, pentru ei-guvernanţii scăunari, milogii voturilor plătite sau nu. Mereu poporul a fost pus în situaţii dificile, parcă nu se mai termină, mereu se invocă cîte ceva şi toate mijloacele de informare: presa şi televiziunile devin captive, noi alături de ele.

 8. M. Kogălniceanu

  …“suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, iar guvernul “va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent să fie recunoscută de Europa”.

  “Noi trebuie sa dovedim ca suntem natiune vie, trebuie sa dovedim ca avem cunostinta misiunii noastre, trebuie sa dovedim ca suntem in stare sa facem si noi sacrificii pentru ca sa pastram aceasta tara si drepturile ei pentru copiii nostri, si aceasta misiune in momentele de fata este incredintata fratilor si fiilor nostri care mor la hotare.”

  “Asadar, trebuie sa dovedim ca, daca voim sa fim natiune libera si independenta, nu este pentru ca sa nelinistim pe vecinii nostri, nu este pentru ca sa fim un popor de ingrijiri pentru dansii; din contra, si inca mai mult decat pana acum, sa aratam ca suntem o natiune hotarata sa ne ocupam de noi, sa ne ocupam de natiunea noastra, sa ne ocupam de dezvoltarea ei, de dezvoltarea bunei stari morale si materiale, iar nicidecum ca sa ingrijim, ca sa nelinistim pe cineva.”

  “… voim sa fim independenti, pentru ca voim sa traim cu viata noastra proprie..”

  (Surse: http://www.alexradescu.ro/2007/05/discursul-lui-kogalniceanu-9-mai-1877.html si https://istoriiregasite.wordpress.com/2012/05/02/data-proclamarii-independentei-nationale-a-romaniei/#more-22886)

 9. @RAUL
  N-am inteles prea bine pe cine mizati in cele din urma ?.Pot sa va precizez un lucru sigur si anume ca PONTA isi doreste orice contracandidat in turul doi cu exceptia lui ANTONESCU !!!.
  Daca ANTONESCU va acea posibilitatea sa arate,IN ACEA CONFRUNTARE(atunci romanii vor afla ADEVARUL nu ca acum,numai ..diversiuni/manipulari ale cetatenilor)…. de ce sa rupt USL … si in consecinta dnul PONTA ar putea fi redus la ..TACERE.
  Asa incat lupta electorala a lui PONTA se rezuma in a-l elimina IN ORICE FEL,PRIN ORICE MIJLOACE(chiar imorale si necinstite) pe …ANTONESCU.
  Nu vedeti(pentru exemplificarea acestei idei) ca si CSCI ( colaboratori ai lui PONTA) merge pe ….MANIPULAREA ca ..JOHANNIS ar avea mai multe sanse(deci sub niciun motiv…ANTONESCU !!) si astfel l-au plasat pe JOHANNIS in SONDAJ (daca este real sunt si eu …imparatul ROMEI) la egalitate cu …PONTA(in scopul de ai manipula pe membrii si sustinatorii PNL).

  • Nea gheorghe!Mie mi se pare că e totul clar!Dacă în 16 noiembrie 2014,pe lista de candidați la prezidențiale va fi și Mircea Diaconu,îl votez pe Mircea Diaconu.Dacă numele Mircea Diaconu nu apare pe 16 noiembrie la prezidențiale,atunci pun ștampila de Votat Crin Antonescu!

 10. Ma uit la Dinu Giurescu acum pe Realitatea, foarte frumos. Ma pot destinde departe de mirlania electorala rroma dintre ponta si basescu.

 11. LA MULŢI ANI ROMÂNIA, LA MULŢI ANI POPOR ROMÂN !!!
  Respect pentru jertfa eroilor neamului!!!
  Dar acum e totul tăvălit prin noroi, de nu ne mai spală nici cea mai pură apă…păcat de memoria lor curată!!!

 12. După ce l-am urmărit cu foarte mare atenție și aproape in fiecare zi pe bogdan chirieac la Antena 3, după ce am citit astăzi, la indicația expresă a unui comentator de pe acest blog, o trompetă-pnlist-antonistă, ce scrie prietenul d-nei udrea și-al Antena 3- cu toată dragostea (cîh!)despre http://www.dcnews.ro/mobile/basescu-ponta-mi-a-cerut-sa-i-fiu-na-a-lasat-o-femeie-inscarcinata-in-ase-luni_442938.html….ce-a zis băsescu despre Ponta, rămâne cum am stabilit anterior, ba, mai rău, cine este și pe cine reprezintă bogdan chirieac pe scăunelul sau….scăunoiul(pardon) pe care îl ocupă pe platourile Antena 3.

 13. Cele zece tari din Europa, care au monarhie sunt cele mai dzvoltate si cu nivelul de trai cel mai ridicat, dar la noi urmasii ceausestilor ne explica de 24 ani, cum ca monarhia ar fi perimata si bla bla…Cum sa recunoasca ei ca nu au dreptate? Nu-i mai buna balacareala dintre candidatii nostri la prezidentiale si la ce mai vreti?

 14. Una din multele explicatii care ne arata de ce am ajuns unde am ajuns. La noi, patriotismul, interesul national, sarbatorirea unor momente cruciale din istoria acestui popor au devenit vorbe goale. Unde este in cazul de fata Parlamentul si Guvernul ?!

 15. Domnule Radu Tudor!!!
  Apreciez mult articolul dvs!!!!Propaganda comunista a masluit si distorsionat in asa hal istoria si a manipulat inimaginabil mentalitatea colectiva pentru a instala un nationalism perfid si abject!!!Astfel era absolut interzis sa vorbesti despre ocuparea Basarabiei si Moldovei de catre Rusi,era absolut interzis sa abordezi subiectul”Armata de Opincari din 1919″ si multe alte subiecte istorice!!!In epoca posdecembrista adica “securisto-iliesciana” tendinta a fost de a exagera “nationalismul” si in perioada “basesciana” de a elimina cu totul normalitatea,logica,adevarul si ratiunea, toate astea cu scopul manipularii si minimalizarea rolului jucat de Casa Regala!!!Cosmarul lui Iliescu si Basescu de a introduce in discutie Monarhia a fost astfel evitat!!!Singura cale prin care se putea evita instaurarea “securismului postdecembrist” era Monarhia!!!Tara asta a pierdut inca o sansa istorica si se ineaca in stupiditate,in penibil si absurditate!!!

 16. normal ca 9 mai nu mai reprezinta nimic pentru ca Romania nu mai este din 2007 un stat independent. Si nu mai e un stat independent pentru ca si-a pierdut suveranitatea.
  DEX:
  “Suveranitate = calitatea de a fi suveran, de a dispune liber de soarta sa; independență; putere supremă.
  Suveranitate națională = independența unui stat față de alte state.
  Suveranitate de stat = supremație a puterii de stat în interiorul țării și independență față de puterea altor state.”

  Asa ca, ce sa mai sarbatorim la 9 mai? E la fel cu 10 mai, fosta “zi a Regelui”… sau cu 23 august… revolutia antifascista si antiimperialista, bla, bla, bla

  Un nou cui in sicriul statului roman va fi bine batut odata cu abandonarea dreptului de a bate moneda, adica odata cu adoptarea sinucigasa a unei monede artificiale, euro. Nu intimplator BNR s-a fondat imediat dupa cistigarea independentei (1880). Acuma, ca nu mai avem suveranitate, nu mai suntem independenti, e o consecinta logica sa dispara si moneda, si BNR.

 17. O mică atenţionare: la PP-DD este o doamnă cu numele de,,Diana Voiculescu”, o coincidenţă de nume cu dl. Voiculescu, sau, este membru al familiei Voiculescu. Poate fi dus în eroare cetăţeanul neştiutor pentru a vota(presupunînd că face parte din trustul A3, votează omul neştiutor al adevărului). Ar fi bine să precizaţi verbal şi în scris,,dacă este sau nu, membru al familiei sau al Antena3 înscris la acest partid, prinde bine la public 100% manipularea celorlalţi pentru a vota lista PP-DD”. Multă lume m-a întrebat şi nu am ştiut ce să răspund.
  Apropo, cine este acest,,Wotsch Gu” lîngă Funeriu de pe lista PMP ???
  Nu e vorba de publicitate, nu am auzit şi nu am văzut acest individ niciodată la TV.

  • Completare: vorba lui Mircea Eliade,,Ce oameni excepţionali trec pe lîngă noi, anonimi, şi noi admirăm prosteşte atîţia neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa şi*opinia publică*, numai pentru că le-a popularizat numele politica şi literatura.” Este realitatea oricărei zi, trăită de orice om de bună credinţă!

 18. După ce Băsescu a fluturat pactul de coabitare pe la Bruxelles ( in primăvara lui 2013 ) după care Antena3 a cerut socoteala celor 2 lideri USL , Antonescu a spus ca l-a sfătuit pe Ponta sa nu-l semneze iar Ponta a recunoscut acest fapt dar a spus că-și ASUMA . Unde e asumarea acestui eșec astăzi ?
  Antonescu s-a opus public lui Ponta la Antena3 in studiou si in cazul basistei Kovesi propusa de Ponta la DNA pentru a face Dreptate pana la capăt ! in viziunea PSD .
  Cand la Antena3 Antonescu i-a cerut răspicat lui Ponta sa nu o numească pe Kovesi la DNA in seara de dinaintea numirii Ponta a dat înapoi spunând ca renunță pentru ca a 2-a zi dimineață împins de la spate de tata socru sa o propună la prima ora .
  Dupa propunerea Kovesi la DNA Ponta a spus din nou ca-si ASUMA . Unde e asumarea acestui eșec astăzi ?
  De aceea acuzațiile false ale televiziunilor pontiste cum ca Antonescu este părtaș la trădarea lui Ponta fata de cei 7.5 milioane sunt minciuni deoarece după alegeri – PNL nu mai putea întoarce situația – PSD preluase in forță puterea deoarece Antonescu jucase totul pe o carte numita Victor Ponta – o carte pierzătoare – un joker basist infiltrat la vârful USL .

 19. Băsescu a adus in România RMGC si Chevronul “sa fim independenți energetic” iar fisa a semnat pentru Gazprom .
  Vacat ca Ponta continua proiectele lui Base si Boc cu aceste companii si cu FMI

  Când Ponta la Referendum se pleacă umil in fata lui Barroso , , Gordon , Gittenstein , urecheat chiar de socialistul Martin Schultz … si este iertat de televiziuni respectabile asta înseamna ca nu mai suntem independenți de mult timp .

  Păcat ca ultima televiziune neutra cucerita de politia politica a regimului securist a încetat sa critice guvernul si astăzi critica opoziția .

 20. Domnule Radu Tudor

  Când îl mai prindeți pe Ponta la Antena3 sa-l întrebați de ce nu pune înapoi inscripția Budapesta pe pe Arcul de Triumf ștearsă de partenerul sau Kelemen Hunor de la UDMR ?

 21. Dmitry Rogozin – pe facebook
  2 hours ago
  Румыния по требованию США закрыла нашему борту воздушное пространство. Украина снова не пропускает.
  В следующий раз полечу на ТУ -160
  Romania at the request of the United States has closed our Board. Ukraine does not pass again.
  Next time I will fly on the ..-160

  Adica cu asta http://politikus.ru/uploads/posts/2013-08/1377168843_1315810969_1301168316_tu-95-arpfp77zfzp.jpg

  • Dmitry Rogozin
   about an hour ago
   Вылетаю несмотря на запрет
   Flying despite ban

   Pe la noi?

 22. s-au pus pe socoteala comunistilor aceste date din luna Mai ca si 23 August de catre niste prosti care nu stiu istorie dar care ignora faptul ca la Razboiul de Independenta nu erau comunisti la putere iar in 1944 se auzise de ei dar nu aveau inca puterea .cat deapre 9 Mai 1945 ce sa mai vorbim ca aceasta data se sarbatoreste international ca si 1 Mai .dar astia suntem noi .nu poti sa ai pretentia sa stie aceste date istorice oameni care nu stiu pe ce continent este Romania dupa cum in afara de continentul Marea Neagra mai este si continentul Marea Rosie ,asa ceva nu-ti vine sa crezi daca le auzi povestite de altcineva dar cand le auzi direct de la sursa te blochezi .dar cu parere de rau sunt si oameni de la care nu te astepti sa puna pe seama comunismului toate datele istorice ale lunii Mai si totusi se intampla .

 23. Tot laudati neamul regal, decrepit. Dar despre victoria impotriva fascismului, nu ziceti nimic? Sau sa nu ne punem rau cu Germania nazista. Dar ajutorul rusilor nu conteaza, da-i naiba, ce-au facut? Numai regele, NATO, americanii sant importanti.
  Tocmai de-asta este ziua Europei pe 9 mai, pentru victoria impotriva fascismului.

 24. Dictatura n-are umor dar cu siguranță naște
  O slugă și un servitor zăresc un înger cu o singură aripă.Găsesc cealaltă aripă și i-o înapoiază.
  – Pentru că mi-ați înapoiat aripa,vă pot răspunde cu certitudine la două întrebări care vă frământă.
  Amândoi se pun de acord să întrebe:
  – Care este diferența dintre o slugă și un servitor?
  – Sluga servește împotriva voinței și libertății lui.Servitorul este plătit să servească
  – Și cum se cheamă cel care e și slugă și servitor în acelaș timp?
  -Cu certitudine românul!

 25. Declarații absolut inacceptabile a vice-premierului Moscovei la adresa românilor.O reacție întârziată la… Eu Treceam Prutul.
  Rușii amenință cu bombardiere,pe noi,România și românii.Ce păcat că nu avem nici președinte nici premier calm care să gestioneze acest incident nefericit.Unde-i NATO?Ce-o să facă sau când o să facă pentru România când rușii trimit bombardiere?Scutul de la Deveselu e montat?Avem această minimă apărare

 26. Modul in care a fost prezentata la radio si TV semnificatia zilei de 9 mai denota “profesionalismul” cu care sunt selectati reporterii si majoritatea tinerilor ce lucreaza in domeniul msss-media! Nu au habar de nimic, sunt varza la cultura generala! Poate generalizez eu fenomenul dar am si eu ochi si urechi: remarcam eu unul pana acum! M-au enervat la maxim cu “Ziua Europei”! Da? Si de ce ziua Europei? Pai…asa se spune….! Nici macar pe net nu citesc cateva randuri! De ce-au murit romanii nostri in razboi? Sa traiasca liberi cretinii astia infatuati!

Leave a Reply