Bolile ficatului sunt complexe și pot avea multiple cauze: alimentația nesănătoasă, consumul cronic de alcool, infecțiile virale, bolile genetice, dezvoltarea unor tumori. Fiecare afecțiune hepatică în parte, în funcție de factorul declanșator, necesită un plan de investigații și un tratament specifice, individuale și personalizate.

Semnele și simptomele unei afecțiuni hepatice sunt variabile și nu întotdeauna semnalează necesitatea prezentării la medic, adesea diagnosticul fiind stabilit târziu, după ce o parte semnificativă din țesutul hepatic este afectată iremediabil. Semnele tipice de boală hepatică pot include: icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor, urină închisă la culoare) însoțit sau nu de prurit tegumentar (mâncărime generalizată la nivelul pielii), mărirea de volum a abdomenului, dureri difuze în partea dreapta a abdomenului, oboseală accentuată, apariția unor vânătăi spontane etc.

Tratamentul bolilor hepatice poate varia, începând cu modificarea stilului de viață, apoi tratament medicamentos, până la tratamentul chirurgical și transplantul de ficat în cazurile atent selecționate și pentru care nu mai există soluție terapeutică.

Dat fiind că afecțiunile hepatice sunt foarte complexe, cu o evoluție trenantă în timp și care necesită o monitorizare regulată la medicul gastroenterolog, este recomandat ca diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni să se realizeze în centre specializate în bolile ficatului, de către o echipă multidisciplinară formată din medici din diferite specialități, rolurile principale fiind ale gastroenterologilor și ale chirurgilor, pentru pacienții care necesită chirurgie hepatică.

Tocmai din acest motiv, la Spitalul Clinic SANADOR, am înființat Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice, oferind pacienților acces la toate serviciile medicale necesare diagnosticării, tratării și monitorizării la distanță a oricărei afecțiuni hepatice. De la analize de laborator până la investigații imagistice non-invazive avansate, de la tratamente medicamentoase până la chirurgie hepatică și transplant hepatic, SANADOR asigură pacienților servicii complete pentru afecțiunile hepatice, indiferent de complexitatea cazului.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice, proiect unic în sistemul medical privat din România, asigură o abordare multidisciplinară complexă pentru toate afecțiunile ficatului. Echipele medicale din cadrul Centrului integrat de excelență în boli hepatice SANADOR sunt formate din specialiști de elită cu competențe avansate în patologia ficatului și cu o vastă experiență, care abordează individual și personalizat fiecare caz în parte. P

La Spitalul Clinic SANADOR, în 2020, a fost realizat primul transplant hepatic de la donator viu înrudit, din sistemul medical privat din România. Acesta nu a fost un caz singular, fiind urmat de alte două transplanturi, unul dintre ele marcând chiar o premieră națională în domeniul transplantului, prin asistarea laparoscopică a recoltării grefei hepatice de la donator.

Leave a Reply