Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reacţionat după ce reprezentanta opoziţiei belaruse Maria Kolesnikova a fost arestată la frontiera Belarusului cu Ucraina de către ofiţeri belaruşi. Acesta a spus că este indignat de faptul că este continuată politica de hărţuire şi arestare a liderilor opoziţiei de acolo şi a adăugat că astfel de acţiuni trebuie să stopate, iar drepturile fundamentale trebuie respectate.

„Sunt indignat că este continuată politica de hărţuire şi arestare a membrilor opoziţiei din Belarus. Este nevoie să fie respectate pe deplin drepturile fundamentale, să fie oprite astfel de intimidări şi să înceapă un dialog politic”, a scris Bogdan Aurescu marţi pe Twitter.

Reprezentanta opoziţiei belaruse Maria Kolesnikova a fost arestată la frontiera Belarusului cu Ucraina de către ofiţeri belaruşi, au declarat marţi grănicerii ucrainenei, precizând că alţi doi opozanţi au părăsit Belarusul pentru AFP.

„Kolesnikova este reţinută, în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al grănicerilor, Anton Bicikovski despre opozantă, ultima dintre cele trei femei care au făcut campanie împotriva lui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla în Belarus.

Celelalte două reprezentante ale opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia şi Veronica Ţepkalo s-au exilat.

„O procedură este în curs în vederea evaluării situaţiei din punct de vedere juridic”, a precizat Bicikovski, fără să facă alte precizări, scrie news.ro


Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că este posibil să fi rămas în fruntea statului puţin prea mult, dar a spus că este singura persoană capabilă să protejeze ţara pentru moment, relatează marţi agenţiile ruse de ştiri preluate de Reuters.

“Da, este posibil să fi rămas puţin prea mult” în funcţia de preşedinte, a declarat Lukaşenko potrivit agenţiei TASS, în cadrul unei interviu cu mai multe media ruse.

Aleksandr Lukaşenko a condus Belarus din 1994 şi a câştigat şi scrutinul prezidenţial din 9 august potrivit rezultatelor oficiale, care l-au dat învingător cu peste 80% din sufragii. Pe de altă parte, opoziţia susţine că scrutinul a fost fraudat masiv.

Potrivit unui jurnalist radio rus, la aceeaşi întâlnire Lukaşenko ar fi declarat că nu exclude organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

Liderul belarus a spus că susţinătorii săi ar fi atacaţi dacă s-ar retrage, a declarat Roman Babaian, redactorul-şef al postului Moscow Talks şi unul dintre ziariştii care l-au intervievat pe Lukaşenko, scrie Agerpres.


Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel luni autorităţilor din Belarus la “eliberarea imediată” a opozanţilor politici şi a reamintit că va impune sancţiuni “persoanelor responsabile” de represiunea din ţară. “UE aşteaptă din partea autorităţilor belaruse să asigure eliberarea imediată a tuturor persoanelor închise pentru motive politice înainte şi după alegerile prezidenţiale falsificate de la 9 august”, a scris Josep Borrell într-un comunicat. Mai multe detalii pe www.truestoryproject.ro

 

1 COMMENT

  1. Daca in Belarus se pot frauda alegeri democratice credeti ca in Romania nu? Serviciile au informatii despre fluxul si comportamentul in masa a populatiei di ei stiu cum sa activeze anumite celule electorale. Daca nu credeti ca exista asa ceva faceti un consurs despre cum s-ar putea frauda alegerile si veti fi surprinsi de usurinta cu care se pot schimba cifrele alegerilor.

    Democratia ar trebui schimbata cu meritocratia doar cei competenti sa ajunga directori, consilieri, primari, ministri si presedinti.

    Acum sunt doar politicien fara nici un fel de merit in fruntea multor institutii cu bani dupa care scade randamentul respectivei institutii dupa doar 6 luni.

Leave a Reply