Politica externă a unei ţări nu trebuie să fie obiectul competiţiilor electorale interne, ci trebuie să fie o politică bazată pe interesele fundamentale naţionale şi care trebuie să fie promovată de absolut toată lumea, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la lansarea ediţiei a doua a volumului ‘Nicolae Titulescu. Politica externă a României’.

Şeful diplomaţiei române a vorbit la eveniment alături de preşedintele Fundaţiei Europene ‘Titulescu’, Adrian Năstase.

Teodor Meleşcanu a amintit că a semnat prefaţa primei ediţii a acestui volum, în anii ’90. El a spus că volumul ‘Nicolae Titulescu. Politica externă a României’ nu se rezumă exclusiv la experienţa personală a diplomatului.

‘De mai multe ori, Titulescu s-a referit la legătura dintre politica internă şi politica externă. El avea obiceiul să spună ‘Daţi-mi o politică internă bună şi voi face o politică externă excelentă”, a punctat Meleşcanu. Ministrul a făcut o paralelă cu situaţia actuală. ‘Din păcate, aşa cum transpare din această carte, situaţia seamănă aproape ca două picături de apă cu situaţia în care ne aflăm noi la ora actuală – cu foarte multe idei care se bat cap în cap, inclusiv în materie de politică externă, cu o anumită violenţă de a ataca pe cineva care vine cu o anumită idee şi a nu avea niciodată disponibilitatea de a examina-o şi poate de a aduce anumite corecturi la ideile respective’, a afirmat el.

Teodor Meleşcanu a spus că face eforturi ca politica externă să nu fie ‘obiectul competiţiilor electorale interne’.

‘Din păcate, într-adevăr, şi atunci ca şi acum avem o anumită mentalitate în abordarea politicii externe. Am încercat şi în primul mandat, cu mai mult succes, în cel patrulea, cu mai puţin succes, în a merge foarte tare pe ideea că politica externă nu trebuie să fie obiectul competiţiilor electorale interne. Ea trebuie să fie o politică bazată pe interesele fundamentale naţionale şi care trebuie să fie promovată de absolut toată lumea’, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Potrivit acestuia, ‘dacă nu există un acord politic, dacă nu există un consens la nivel parlamentar, poţi să ai cel mai bun ministru de Externe din lume, pentru că el nu va reuşi să treacă dincolo de ceea ce este, de fapt, o bază fundamentală pe care şi-o însuşesc cu toţii’.

‘Atât timp cât nu avem un limbaj coerent, n-aş spune unic, unitar în promovarea intereselor noastre externe este foarte greu să ne aşteptăm la miracole sau la rezultate foarte mari. Putem să avem rezultate de etapă, într-o acţiune sau alta, dar nu putem să avem acea gândire strategică atât de necesară mai ales pentru o ţară mică şi mijlocie cum este România’, a punctat el.

Teodor Meleşcanu a spus că scopul acestui volum este de ‘a aduce la lumină lucruri fundamentale’, care să folosească în viitor.

‘Mi-e frică de faptul că şi peste 100 de ani vom fi cam tot în aceeaşi situaţie. Eu sper ca totuşi lectura cărţii să ne facă mai buni’, a mărturisit ministrul de Externe.

Despre actualitatea analizelor lui Nicoale Titulescu a vorbit şi Adrian Năstase. ‘Evaluarea situaţiei internaţionale, evaluarea lui legată de pericolul de război, de alianţele care urmau să se stabilească şi cine va câştiga războiul, dacă el va porni – unele dintre lucrurile acestea sunt extraordinare, citite acum, iar unele dintre evaluările privind raporturile între marile puteri, efortul de a păstra independenţa politicii externe sunt relevante, cred, pentru oricare dintre statele din Europa Centrală şi din Europa de Est din vremea aceea, dar şi din vremea noastră’, a subliniat el.

Semnatar al prefeţei celei de-a doua ediţii, Adrian Năstase a spus că această carte ‘are o tentă de o tristeţe extraordinară’.

‘El (Nicolae Titulescu – n.r.) a fost scos din Guvern după ce cu câteva luni înainte semnase deja un memorandum cu mai mulţi membri ai Guvernului şi cu prim-ministrul în legătură cu liniile de acţiune. Porniseră deja nişte critici împotriva lui şi atunci el a reuşit să fixeze anumite linii de politică externă, inclusiv chestiunile legate de relaţia cu Uniunea Sovietică’, a spus preşedintele Fundaţiei Europene ‘Titulescu’.

Prima ediţie a volumului ‘Nicolae Titulescu. Politica externă a României’ a apărut în 1994, sub egida Fundaţiei Europene ‘Titulescu’, atât în limba română, cât şi în limbile engleză şi franceză. Volumul prezintă jurnalul vieţii politice a marelui diplomat român Nicolae Titulescu – instaurarea, organizarea şi menţinerea păcii globale, context în care Titulescu a apărat drepturile României ,dar şi ale tuturor statelor lumii, mici sau mari. Elemente fundamentale, prezentate în acest volum, le reprezintă integritatea teritorială, respectarea suveranităţii şi a independenţei naţionale. În jurnalul său, mare diplomat român prezintă numeroase aspecte ale vieţii politice din acea perioadă cum ar fi: criza ministerială română din august 1936, Mica Înţelegere, Înţelegerea Balcanică, Societatea naţiunilor, scrie Agerpres.
.

8 COMMENTS

 1. Sa intelegem ca politica interna a Romaniei nu e buna ? Politica de guvernare sau politica asa in general ?! Si politica cui , a PSD, a PNL, a Partidului Verde ?!

  Fiul lui Nastase tocmai s-a inscris in PSD. Normal ca iese sa il apere pe Dragnea si sa il atace pe Ponta ! S-a plictisit sa il injure pe Radu Banciu si a iesit sa dea in fostul elev.

  Si el si Mircea Pascu si probabil si alti “vechi” PSD vorbesc de greselile lui Dragnea in pilde. N-ar fi mai bine sa aiba curaj si sa spuna exact ce greseli a facut ?

  • Asta ai inteles din interviul dlui A. Nastase de la ANT 3 ?
   Marii diplomati au vorbit intotdeauna in pilde, povestiri sau tangential, fin dar foarte “taietor”.

   • Si Nastase e un mare diplomat sau cum ?

    Marii diplomati nu au vorbit niciodata in pilde. Marii diplomati au stat si au negociat si/sau luat decizii asumate, unii dintre ei fiind simpli diplomati si consilieri si nu liderii ce au primit toate meritele.

    Nastase nu face altceva decat sa il discrediteze pe Ponta ca alternativa la PSD si sa il sprijine in continuare pe Dragnea pt ca e inca seful in PSD deci si al fiului sau.

 2. Asa cum aminteam cu ceva timp in urma, Titulescu ramane mai actual ca niciodata, nu cum un destept ma combatea spunandu-mi ca “invatamintele lui Titulescu sunt invechite”.
  Cartile sunt mai mult decat binevenite.

 3. asa, si ministrul de externe ce face? nu cumva este membru de partid? sau sa intelegem ca este strigatul celui care vede cum corabia esueaza? de la un om cu 50 de ani experiență in meseria pe care o practica parca ar fi pretentii mai mari.

 4. Ca Domnul Melescanu a scris o carte despre Marele Nicolae Titulescu si Politica externa a Romaniei este de toata lauda dar sa scrii o carte sa salvezi onoarea automutilata a unui personaj de trista amintire este ca o blasfemie . Marele Titulescu este pentru romani ca Marele Voltaire pentru francezi. Nici in gluma nu poti sa spui Le Petit Voltaire in Franta . Personajul amintit (semnatar al prefetei) si-a permis sa lanseze comparatia si asemanarea micul Titulescu (Ponta) cu Marele Titulescu . Acum este ceva asemanator cu ,, E Andronescu garantat M Vanghelie” Melescanu garantat de B……. un fel de branza buna in burduf de cane.

Leave a Reply