In sfarsit, planul guvernului PNL pentru desfiintarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta din MAI, condus de secretarul de stat Raed Arafat, iese la suprafata. Iata stirea Agerpres :

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat luni că se are în vedere o reorganizare a sistemului de urgenţă din România, care să strângă “sub o singură umbrelă” toţi factorii responsabili din acest domeniu.

“Trebuie să gândim, şi chiar şi cei de la Departament sunt de acord că acum, poate, acest management al situaţiilor de urgenţă este puţin dispersat şi la Ministerul de Interne şi la Ministerul Sănătăţii. Poate în perspectivă, chiar etapizat, am putea face o agenţie naţională de salvare pentru situaţii de urgenţă şi în acest sens, evident că puse sub o singură umbrelă, toate activităţile sau toţi factorii responsabili, cu o dezbatere publică, cu transparenţă, cu analiză, vom ajunge la concluzia că sistemul pentru situaţii de urgenţă poate fi îmbunătăţit”, a declarat Vela, luni, în faţa sediului MAI.

Întrebat de jurnalişti dacă, odată cu reorganizarea actualului sistem, în care un rol foarte important îl are Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, va dispărea şi postul şefului DSU, Raed Arafat, ministrul de Interne a precizat că încă nu s-a discutat acest aspect, deoarece secretarii de stat sunt în subordinea premierului.

“Reorganizarea Ministerului, în principal, aşa cum aţi văzut, am început-o de jos în sus. Încă nu am discutat – pentru că secretarii de stat sunt în subordinea premierului, despre reconfigurarea la nivelul conducerii ministerului pentru demnitarii, funcţiile publice care ţin de zona politică”, a mai spus Vela, citat de Agerpres.


Sa le iau pe rand :

 1. Din cate probleme serioase exista in interiorul MAI, ministrul Vela s-a gandit sa reorganizeze acel departament care merge cel mai bine si cu cel mai bun impact la populatie. Anapoda complet
 2. Sa vrei sa scoti din MAI un departament si sa alungi un secretar de stat care aduce atat de multa imagine pozitiva ministerului in raport cu alte departamente/arme implicate in foarte multe controverse publice, asta inseamna ca MAI va ramane cu partea mai putin pozitiva. E bine?
 3. Daca acele componente MAI (in special) din DSU nu vor mai fi coordonate de un secretar de stat, cand va fi vorba de o “agentie nationala” subordonarea IGSU si a Pompierilor va fi mult slabita, chiar pusa sub semnul indoielii. O agentie nationala nu va putea functiona decat daca Pompierii pleaca de la MAI, IGSU pleaca de la MAI, IGAV la fel si UPU de la Ministerul Sanatatii. O agentie care sa coordoneze structuri din alte ministere inseamna un balamuc administrativ, organizational si financiar. Infiintarea ei cu legislatie principala si secundara perfect functionala ar insemna 1 an si jumatate. Abia apoi, dupa infiintarea agentiei, DSU sa se transforme intr-o agentie nationala pe model american (FEMA). Nu intai desfiintam DSU si apoi facem agentie !
 4. De ce sa strici ceva ce merge atat de bine? Daca DSU/SMURD sunt foarte de apreciate de populatie, daca exista legi care au consfintit aceasta structura, daca exista in derulare un plan exceptional de dotari moderne pe baza unei finantari de 600 milioane de euro fonduri europene, cum se arunci in aer totul? Pentru ce, care e ratiunea? Pentru un presupus “mai bine”, care e dusmanul binelui, cum zice un intelept proverb?
 5. Sper ca aceasta nefericita idee si insistenta guvernului PNL de a strica ceva ce merge atat de bine sa ramana doar o amintire urata. Sunt atat de multe probleme cu Politia, Jandarmeria, DIPI (la MAI), cu pensiile, salariile, ANAF, incasarile la buget, imprumuturile bancare, zona catastrofala a Transporturilor si exemplele pot continua. N-ar trebui ca guvernul condus de Ludovic Orban sa se concentreze pe rezolvarea acelor probleme grave si sa nu strice unul din putinele sisteme mai performante chiar decat in Occident, si ma refer aici la interventia la situatii de urgenta? Spre binele nostru public si spre evitarea unei catastrofe electorale pentru PNL, sper ca acest lucru se va intampla

2 COMMENTS

 1. Johannis& guvernul lui fac lobby pt. tara mama:

  Se pare ca in Romania calea ferata nu e privatizata suficient de repede, asa ca se incearca gatuirea CFR Calatori cu penalitati. “…să pregătească terenul pentru intrarea în România a multinaţionalelor, respectiv DB (Deutsche Bahn AG) şi OBB” (Austria).

  In Argentina, in timpul crizei din anii 2000, FMi a desfiintat practic reteaua de cale ferata; dar noi, pe care nu ne viziteaza FMI, de ce ne supunem acestor siluiri?

  https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/01/13/autoritatile-pregatesc-terenul-pentru-intrarea-pe-calea-ferata-a-multinationalelor-companiile-nationale-vor-fi-spulberate-sindicat–431042

 2. Buna ziua,
  Regret faptul ca nu cunoasteti fata adevarata a dlui Arafat, cel care comanda pe banii Ministerului sanatatii, care atribuie prietenilor bani pe componente de ambulante, care scoleste prin fundatia sa privata SMURD asistente deja scolite de MS si care ar vrea sa lureze la SMURD, cel care a creat strutocamila UPU SMURD desi UPU rile sunt finanatate de MS, etc. Ca ziceti de cum s/a descurcat la Apuseni, Siutghiol, Colectiv? Ce ziceti de faptul ca nu tine cont de rapoartele de audit si dispune el cum vrea pe concluziile acestora, apribate deja de ministrul MS?
  Nu stiti, bag seama, nici de faptul ca structurile COSU pe care le tine in mana trimit elicoptere sau ambulante ale MS la pilele domniei sale, de regula parlamentari si nu romani de rand?
  regre, domnule, aveam o impresie de verticalitate si profesionism in ceea ce va priveste, nu cred ca mai e chiar asa.
  Si incercati sa intrebati salariatii serviciilor de ambulanta ale sanatatii, daca aveti curaj, sa vedeti cam ce va spun despre “genialitatea” dlui Arafat…

Leave a Reply