Vineri si sambata are loc la Varsovia Summit-ul NATO la nivel de sefi de stat, unde se vor lua decizii cruciale pentru securitatea Europei de Est, inclusiv pentru Romania.

Delegatia romana va fi condusa de presedintele Klaus Iohannis si din ea vor face parte ministrul apararii nationale Mihnea Motoc, ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu si consilierul prezidential Bogdan Aurescu.

Summit-ul are obiective foarte clare : intarirea apararii pe Flancul Estic, dupa repetate agresiuni militare ale Rusiei si anexarea ilegala a unui teritoriu apartinand altei tari, Peninsula Crimeea. Modificarea frontierelor prin forta militara si incalcarea grava a normelor dreptului international de catre Moscova obliga NATO la masuri ferme si concrete pe toata frontiera de est : Romania, Polonia si tarile baltice.

La inceputul acestui an, intr-un interviu acordat in exclusivitate postului Antena 3, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg afirma despre Summit :

Radu Tudor: Vă pregătiți pentru summitul de la Varșovia, care va fi o piatră de hotar pentru securitatea europeană în aceste momente dificile pe care le trăim. Care sunt deciziile pe care NATO le va lua la summitul de la Varșovia?

Jens Stoltenberg: Vom lua decizii importante legate de felul în care NATO reacționează și se adaptează la un mediu care este din ce în ce mai mult o provocare pentru securitate, determinat deopotrivă de o Rusie mult mai vocală, la est, dar și de violențele și agitația pe care le vedem în sud, în Irak, Siria, nordul Africii și Orientul Mijlociu. NATO trebuie să se adapteze și asta înseamnă o creștere a capacității de reacție, de pregătire a  forțelor noastre, dar și de accentuarea prezenței noastre în zona de est.

http://www.antena3.ro/actualitate/exclusiv-interviu-cu-jens-stoltenberg-secretarul-general-al-nato-343440.html

Surse oficiale au dezvaluit in exclusivitate pentru Antena 3 obiectivele pe care tara noastra le are in vedere la Summit-ul NATO de la Varsovia.

 • Amplasarea unei Brigazi Multinationale sub comanda NATO pe teritoriul Romaniei, formata din 3000 pina la 5000 de militari. In comunicatul final al Summit-ului se va preciza ca aceasta prezenta aliata in Romania va fi „multinationala, rotationala si persistenta” 
 • Preluarea sub comanda NATO a elementelor din Europa ale Scutului American Anti Racheta, inclusiv componenta de la Deveselu, Romania. Tara noastra este in momentul de fata singurul aliat din Europa de Est in care SUA au investit 800 milioane de dolari intr-un domeniu de aparare strategica. Acesta va fi complet operational in 2018 odata cu finalizarea componentei din Polonia

   

 • Formalizarea institutionala sub egida NATO a platformei de cooperare si instruire militara la Marea Neagra prin implicarea celor 3 state riverane – Romania, Turcia si Bulgaria – la care se adauga o prezenta rotationala a unor aliati din NATO pentru consolidarea securitatii in bazinul Marii Negre

  Operationalizarea deplina si implicarea in actul de comanda NATO a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (MND-SE) ce are cartierul general la Bucuresti si a Unitatii de Integrare a Fortelor NATO (NFIU), cu sediul tot la Bucuresti.

   

Alte obiective generale pe care le va sustine si Romania prin vocea presedintelui Klaus Iohannis sunt : parteneriatul amplificat NATO-UE pentru combaterea amenintarilor de tip hibrid si a terorismului, amplasarea a 4 batalioane sub comanda NATO pe teritoriul Poloniei si al tarilor baltice, dezvoltarea capabilitatilor de lupta impotriva amenintarilor cibernetice, implicarea NATO in efortul de gestionare a valului urias de imigranti spre Europa, cresterea bugetelor de aparare pina la 2% din PIB in toate statele member

In concluzie, Summit-ul de la Varsovia este considerat unul istoric, el avand loc dupa agresiunile militare ale Rusiei, considerate cea mai mare provocare de securitate la adresa Europei dupa incetarea Razboiului Rece.

Romania este foarte preocupata sa intareasca apararea aliata pe toate componentele : terestru, aerian si maritim.

 

11 COMMENTS

 1. – Cum să acţionezi în halul ăsta ca executant cu impunere obligatorie pentru toţi cetăţenii României???
  – De ce nu se porneşte cu un program zero cu cap-coadă să fie respectat în totalitate de profesionişti?
  – De ce România este pusă în faţa faptului împlinit totdeauna?
  – De ce nu are România un proiect iniţiat şi respectat de toţi membrii NATO, dar se bagă laolaltă în aceeaşi troacă cu hăituitorii şi ucigătorii de pe glob?
  – De ce nu gândeşte nimeni la urmările acţiunilor viitoare cu distrugerea în totalitate a acestui ţinut, strict cu acceptul şi buna ştiinţă a semnatarilor???
  E un şoc pentru că:
  – totdeauna se începe cu finalizarea acţiunilor altora după motivele şi scopul lor!
  – nu se folosesc profesioniştii când e vorba de analize şi hotărâri!
  – se pune bază pe alde neicanimeni, pe habarnişti şi vulnerabili!
  – R=9
  Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook:”… inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur,… o victorie a României: o brigadă multinaţională în ţara noastră. Astfel, 1000 de soldaţi din mai multe ţări vor staţiona permanent (prin rotaţie) pe teritoriul României.”
  – Serios e o victorie ??? Poate pentru tine! Dovada este graba cu care rei să ţi se achiziţioneze avion precum Ceauşescu…la plimbarea finală!
  Alt scăunar(a se citi ocupant al unui scaun funcţionabil prin venituri grase)”Dîncu: Suntem o societate care nu vrea să se uite în oglindă”. http://www.dcnews.ro/dincu-suntem-o-societate-care-nu-vrea-sa-se-uite-in-oglinda_510392.html
  -Dar tu te-ai uitat în oglindă când vorbeşti?
  – Voi v-aţi uitat în oglindă când vorbiţi? Vedeţi-vă lungul nasului voi societatea civilă apoi aruncaţi cu mizerii în populaţie/societatea deţinută intenţionat în mizerie de 27 ani de proastă democraţie!
  ”’Lovitură pentru SRI. Nouă doctori renunță la titlu””
  http://www.dcnews.ro/lovitura-pentru-sri-noua-doctori-renun-a-la-titlu_510388.html
  Aici, doar o mică parte din ai voştrii din societatea civilă, ce genii, care se uită-n oglindă doar când e vorba de deconspirări! Ai şi tu ceva asemănător la doseano? De tine lăudărosule, când auzim???

 2. S-ar putea sa fie o garanție de pace, dar e oarecum deconcertant sa vezi soldați străini pe toate străzile, sper ca vor avea decenta sa-i țină cat mai mult in cazărmi. Obrăznicia ambasadorului American (precum si ai reprezentanților celorlalte state participante la apărare) va urca pana la cer-well, era de așteptat si asta. Pana una-alta, vendetele politice vor trebui grabite cat o mai tin baierele pe Pruna sa le ducă la bun sfârșit, ca iaca, SRI-ul pare sa se dezică de doctorii lui făcuți pe banda rulantă si bietul ministru al învățământului nu stie cum sa facă sa-i ardă legal pe colegii de nimicnicie ai lui Ponta–are aerul sa spună: stați, bre, un pic, nu puteți renunța cand vreți voi la onoruri academice, așteptați pana va executam noi, ăștia, altfel se vede ața albă de la cusătura lui Dottore, care si el voia sa renunțe si nu l-am lasat!

 3. fugi tare cu brigada multinationala pe teritoriul romaniei.nato de abia a reusit o brigada impartita intre 4 state aflate chiar pe granita terestra a rusiei,si ne aloca noua o brigada intreaga ca suntem la 400 km de cea mai apropiata unitate militara ruseasca.ca de obicei joshannis vine cu propuneri tembele.poate daca reuneste bat. de tancuri t-85 bison cu doua batalioane de inf. mec. cu mli-84 jder si ii pune numele “brigada multinationala nato”.ca la asa ceva nu s-ar baga nici macar vecinii:bulgarii,ungurii sau turcii.

 4. avusei dreptate.se pare ca nenea stoltenberg a spus astazi ca vor transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala.adica iei ce are mai bun romanica, mixezi cu doua batalioane de cavalerie americane(1000 de oameni care oricum se plimba tot anul prin romania la ex. militare) mai adaugi niste bulgari murati(daca nu primesc ordin de la moskva sa stea cuminti), asezonezi cu niste turci si iaca brigada multinationala. si facusi aceeasi marie dar cu alta palarie.cred ca putin se strica de ras la kremlin cand aude de imbecilitatile astea.

 5. Am o alta conceptie. Atat timp cat Romania e rupta in fund o mai “sprijina” si astia de vor sa ne trimita bragada multinationala, nu vad cu ochi buni asa ceva. Am mai spus-o, cand Romania va fi un stat puternic din punct de vedere economic, cu cetateni cu venituri de nivel european, cu infrastructura solida, atunci si-ar putea permite “brigada”. Atat timp cat suntem la nivel de suzeranitate, orice este posibil.

 6. 5000 de militari contra 20000 de militari cat spunea tot un oficial NATO cat poate deplasa rapid Federatia Rusa?

 7. Cum să ”respecţi” o ţară şi o naţiune? Cum să-i redai demnitatea?
  1. imporţi studioşi(studii de la 1 lună la 6 luni, studii plătite) cu diplome în altă ţară, denigrând şi anihilând învăţământul ţării tale, verbale prin numărul de diplome, plantându-i în funcţii în baza recomandării veefectiv: nu recunoşti legalitatea învăţământului în propria-ţi ţară,
  2. plantezi în funcţii de decizie habarnişti, poate pentru ”respect”,
  3. alungi profesioniştii prin plantarea resturilor bipede în orice conducere de instituţie,
  4. din orice colţ al lumii arunci cu mizerii spre propria-ţi ţară şi naţiune,
  5. menţii sau creşti prăpastia între bogaţi şi săraci prin amânarea legilor privind drepturile omului/dreptul la un nivel de trai conform preţ-valoare în ţara ta,
  6. mănânci ciuperci(a se citi minciuni crase) promiţând marea cu sarea,
  7. numeşti ”infractori dovediţi” în funcţie deşi tu impui să se trieze prin eliminarea acestora(vezi cazul Rarinca),
  8. pe ascuns ai înţelegeri cu străinii şi ne trezim asupra faptului împlinit(vezi Deveselu şi la marea neagră de unde va porni dansul cu repercusiuni începând cu nord-estul acestei ţări).Ţine minte acest punct şi reper Radu(nr. 8)! Parcă văd cum fug oamenii din calea războiului şi totul din N-E spre sud(linia comună cu rep.moldova în perimetrul iaşi/vaslui). Revedeţi coşmarul din alte ţări care are la bază chiar acelaşi început şi viitor final ! Mai e puţin şi vom trăi coşmarul întro dimineaţă, puţin răcoroasă, oamenii nu au decât o camaşă sau ce pot trage pe ei treziţi brusc din somn şi năuci ! Nu vreau să intre nimeni în panică dar asta văd eu la momentul de faţă , dar trebuie populat şi galaţi-ul cu…fugari români !
  Anul ăsta e momentul potrivit întrucât destabilizarea implementată de ”sistemul de forţă”, curvăsăreala politică şi minciunile sunt în plină creştere după înţelinare ca vechime şi teroare, încât nu mai ai încredere în nimeni şi nici în ziua de mâine!
  Sper să mă înşel ceea ce nu cred! Tot ce am scris s-a adeverit până la momentul de faţă.

 8. din declaratia data de ciolanis la sfarsitul summitului rezulta ca celebra brigada multinationala e formata din romani, bulgari si ceva polonezi. probabil si un centru de antrenament numit pompos iniţiative de instruire intensificată si mai ce? am obtinut un mare mai vedem noi , mai discutam la toamna mai iunie iulie…….dar ceva mai concret de la americani? avem un mai vedem, poate niste soldati rotiti oricum si acum prin toata europa si care mai stau ceva timp si pe la kogalniceanu, iar plimbarile obisnuite ale unor nave din nato prin marea neagra, lucru cu care ne-au obisnuit in ultimii ani. sa fir clar ca nu militarizarea de o parte sau alta e un pas spre pace iar probabil ca si rusii vor raspunde rapid la proiectele nato. de fapt zona noastra continua sa nu fie interesanta pentru americani si nato oricat se straduie unii sa ne considere buricul flancului estic al nato. interesele sunt mai la nord, tarile baltice si polonia luand caimacul noi ramanem cu brigada tripartida si un centru de antrenament basca, posibil un comandament zonal ceva acolo sa nu cadem de fraieri. mai pe romaneste iar am luat plasa fata de asteptari

Leave a Reply