Până în 2021 vor fi interzise în UE, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, precum şi paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi, conform noilor norme privind materialele plastice de unică folosinţă adoptate de către Consiliul UE.
Consiliul a adoptat marţi o directivă care introduce noi restricţii pentru anumite materiale plastice de unică folosinţă. Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu astăzi reprezintă etapa finală a procedurii.
Directiva privind materialele plastice de unică folosinţă se bazează pe legislaţia existentă a UE în materie de deşeuri, dar o depăşeşte prin faptul că stabileşte norme mai stricte pentru acele tipuri de produse şi de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvenţă a apariţiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.
Produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din materiale plastice şi, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm, scrie zf.ro
#Bruxelles, #EU, #plastic
Situatia poluarii cu plastic este dramatica.
Recent, o uriasa insula din deseuri de plastic a fost depistata in largul coastelor corsicane :