Procurorul general al Romaniei face afirmatii ciudate, cum ca politicienii trebuie “monitorizati”. Stie Augustin Lazar ca politicienii sunt legitimati de vot, ca politica este cea care face functionala democratia si institutiile statului? Cine sa-i “monitorizeze” pe politicieni? Procurorii? Ne intoarcem la practici totalitare?!
Intr-o democratie functionala, politicienii supravegheaza procurorii. Nu invers. Ma mir ca aceasta afirmatie nefericita nu a fost sanctionata pina acum.
MCV este un mecanism politic si inclusiv presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania trebuie sa fie scoasa de sub acest mecanism de supraveghere nespecific tuturor statelor membre UE. Procurorul general e in disonanta cu presedintele tarii? Interesant.
De urmarit…
Ar fi necesară o monitorizare a politicienilor, a declarat luni procurorul general al României, Augustin Lazăr, întrebat cu privire la păstrarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Despre discuția avută cu ministrul Justiției, procurorul general a declarat că a fost una cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public.
“A fost o discuție cu caracter general privind problematica administrării Ministerului Public, privind problemele legate de buget, privind structurile specializate ale MP care au bugete specifice pentru zonele respective, privind nevoia folosirii resurselor MP într-o manieră rațională, spre exemplu, micile instanțe care sunt pe tot teritoriul țării și care nu au oameni, nu au procurori pentru a funcționa în mod corespunzător și alte chestiuni de acest gen, care sunt legate de administrare”, a afirmat Lazăr.
Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiției despre dosarul deschis în urma înregistrărilor cu Sebastian Ghiță, procurorul general a subliniat că “dosarele concrete nu se discută cu nimeni”.
“Dosarele concrete nu sunt discutate cu ministrul Justiției. Dosarele concrete sunt instrumentate de procurorul de caz și nu se discută cu nimeni. (…) Eu personal nu am discutat cu ministrul acest subiect. Poate problematica faptului că este o mediatizare excesivă a unor lucruri și acest fenomen al telejustiției, care este negativ din păcate. Justiția ar trebui să fie făcută în continuare acolo unde este locul ei”, a răspuns procurorul general al României.
Despre amnistie și grațiere, Lazăr a opinat că nu este necesară nicio lege în acest sens. “Nu, nu este necesară nicio lege a grațierii și a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem niște priorități de a combate corupția, de a recupera bunurile care au fost însușite de infractori, produsul infracționalității și alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acțiunii penale și pentru care procurorii sunt plătiți”, a afirmat Augustin Lazăr, întrebat dacă se impune o lege a amnistiei și grațierii.
Potrivit procurorului general, discuția avută cu ministrul Justiției a fost una “despre faptul că o anumită legislație ar necesita anumite elemente de clarificare”.