Suntem cu totii martorii dezastrului natural din zona Gorj-Valcea. Viituri puternice, cum nu s-au mai vazut de 50 de ani, au ras totul in calea lor : case, terenuri agricole, drumuri judetene si nationale, pasuni.

defrisari

Armata, IGSU, Jandarmeria si Politia actioneaza cu mii de oameni in zona si utilaje pentru a gestiona situatia de criza.

Cauza principala o stim si o vedem cu totii : ploi cu peste 100 de litri pe metru patrat, un record in fata caruia nuprea poti face mare lucru.

Dar totusi…

Exista insa o cauza favorizanta, despre care prea putina lume vorbeste : defrisarile demente.

Sute de mii de hectare de padure din Romania au fost rase pentru afaceri de zeci de milioane de euro din vanzarea lemnului. Dar si pentru ca potentatii vremii sa-si ridice vile. La Ranca – Novaci sunt peste 1000 de astfel de constructii.

Din albia raului Gilort s-au furat mii de tone de balast, pentru aceleasi vile. Asta e alta cauza importanta.

Zona Ranca-Novaci n-a facut nici ea exceptie de la defrisari masive.

Padurea avea misiunea ei naturala : sa filtreze imensa cantitate de apa cazuta in urma ploilor abundente.

Au taiat smecherii padurea, a venit apa peste localitati intregi si drumuri, producand pagube de sute de milioane de euro.

Cum ne asternem, asa dormim. Intr-un cosmar !

 

34 COMMENTS

 1. CREDETI CA LANSAREA CANDIDATURII LUI VICTOR PONTA ESTE OPORTUNA ,IN TIMP CE NATURA FACE RAVAGII IN TARA ?EU CRED CA SE PREFIGUREAZA UN DEZASTRU DE IMAGINE PENTRU PONTA –

 2. autoritatile ii vad doar pe cei ce fura lalele.pe cei ce fura(sau taie abuziv) padure,nu-i vad.din cauza…copacilor.

 3. Domnule Radu Tudor,
  Imi pare rau pentru domneavoastra , insa sunteti prost informat in aceasta speta. In zona Ranca – Novaci nu s-au facut exploatari forestiere. In ceea ce priveste povestea cu balastul luat din albia raului , aceata este pentru credulii care se uita la televizor. In zona inundatiile sunt cauzate strict de faptul ca de 3 luni ploua incontinuu ,iar in ultimele zile apa cazuta a fost in cantitati imense. De ce nu precizati pe antena 3 ca luni , in Baia de Fier , localitatea vecina cu orasul Novaci , casele au fost inundate pt ca apa nu a mai “intrat in pamant . Pur si simplu a ramas la suprafata. nu vb in necunostiinta de cauza. Sunt din orasul Novaci , si am fost afectat de inundatii. Rugamintea mea este de a arata lumii realitatea si nu raiting pe tv!!!

  • stimate dle ungureanu, ca sa va expuneti punctul de vedere nu trebuie sa faceti presupuneri nefericite. Oameni ai locului din Gorj mi-au trimis date si fotografii cu defrisari masive. Daca dvs nu (vreti sau puteti sa) le vedeti, ramineti un afectat. De inundatii

 4. Cand vezi asemenea dezastre, te intrebi ce fiinta bantuie planeta Terra! Nu trebuie sa-l cauti prea mult, il gasesti, este OMUL!

  Este Cea mai Distrugatoare Fiinta din univers (pana acum), capabil sa se autodistruga si sa distruga natura, tot ce a fost dat ca o minune acestui colt de univers!
  Animalele au conducatori de haite! Omenirea are leaderi, moderni zicem, cu internet si sateliti! Istoria nu i-a invatat mare lucru, Ei patroneza in continuare maceluri, razboaie, cad copii si parinti de la 10000m! Leaderii duc tratative, apasa pe butoane si stau in buncare! SE VOR SINGURI PE PLANETA! IN SFARSIT SE VOR SATURA !!!

  • Ne spunem punctul de vedere pentru ca ne pasa.
   1. de 24 de ani ROMANIA a devenit, pentru unii un SRL, nici macar SA;
   2.toti politicienii si-au vazut de interesele proprii, de afacerile si bunastarea lor;
   3.retrocedarile de teren si paduri s -au facut abuziv, dupa placul autoritatilor locale – va dau exemplu loc.Rucar -Arges !Zilnic se furau cate 60 de masini cu lemne de pe Valea Dambovitei si chiar din zona Rezervatia Piatra Craiului;
   4.INTREBARE ? cine raspunde ? Cine plateste ? Justitia ce face?
   Cetatenii asteapta un raspuns CLAR – Daca se poate si la ANTENA 3, in emisiune la Dl RADU TUDOR.
   PS. Casa parinteasca- loc.Parhauti, jud.Suceava a fost inundata de 3 ori- 2006,2008 si 2010. Ce fac acum gospodarii din comuna si judet: NIMIC.NU STIU SI NICI NU VOR, BANI IN TARA EXISTA, DAR SUNT PROST CHELTUITI!! Ar fi multe de spus, darmite de facut.Solutii sunt dar, NU SE VREA DOMNULE RADU TUDOR !

  • Super beton intrebarea !
   Ideal ar fi sa nu mergem nici unul la votare sau sa mergem toti si sa ne anulam toti votul !

 5. Taierea padurilor, ne taie creaca de sub picioare acesti nemernici si dupa care se mira de ce avem viituri. De ce nu exista proiecte de impaduriri si consolidari de diguri acolo unde este ncesar. Nimic din toate astea, dar nimic nimic, doar se vaicaresc acesti politruci pe la TV cand cad trei fulgi de zapada sau cand ploua, fara sa faca nimic. Sa vina armata si jandarmeria ca sa rezolve efectele dezastroase ale hotiilor acestor derbedei. Dar cu viata oamenilor, cu casele oamenilor, cu nenorocirea acestor oameni cum ramane. Ei ce sa faca, sa vina sa va voteze ca sa faceti ce, cata nebunie si inconstienta.
  Acest fel de jaf, distrugand padurile Romaniei este dovada cea mai clara ca jaful politicienilor duce direct la moartea celor pe care pretind ca îi conduc. Ne conduc catre moarte. Se joaca cu noi pana ne omoara.
  Astept de actualii politicieni pe care i-am votat pedepsirea faptasilor jafului dupa lege, stopatea jafului si inceperea repararii acestui dezastru care ne vizeaza pe toti, aerul. Vreau fapte si vorbele despre aceste fapte sa fie la trecut(am facut) si in prezent(facem) si nu la viitor( vom face si vom drege). Dupa dezastrul in care se gaseste tara in urma lui Basescu si celor de dinaintea lui, cerem poate prea repede, dar sa vedem si noi ca se incepe ceva serios. Momirea, agatarea pentru vot pe dispererea romanilor este tiparul de pacalire folosit de toti de pana acum, dupa care vin cu scuze, iar in final sa spuna, dupa mine potopul.

 6. De ce Ponta nu a oprit defrisarile ba chiar le-a ocrotit? Austriecii care la ei in tara nu mai pot taia nimic au venit in colonia Romania sa rada tot .
  De ce sa faci baraje in loc sa opresti exportul de material lemnos brut impozitandu-l drastic prohibitiv asa cum se face cu alcoolul si tutunul .
  Sa lase la export doar produse finite pentru ca occidentalii sa-si mute fabricile in Romania .

 7. Daca Ponta nu poate opri defrisarile cum ne poate asigura ca RMGC sau Chevron nu vor face dezastre ecologice atata timp cat statul roman nu are tehnologie si capacitate de control ?

 8. Chiar voiam să-ţi propun un subiect care dă multă bătaie de cap oricui, din cei care mai gîndesc sau comunică, întîi, argumentele mele. INS-ul, SRI-ul, Ocolul Silvic, cei care se ocupă cu vînzarea teritoriului ţării, dar în primul rînd SRI-ul trebuie să ştie, să comunice staiul în care se află România, da? Peste cîţiva ani, vom ajunge ,,Palestina” ţărişoara în care au fost adunaţi şi trimişi cu vagoanele palestinienii, de la cel mai negru pînă la cel blond cu ochi albaştrii(zinoiştii-care s-au îmbogăţit din susţinerea americanilor, şi li se promisese că li se va da teritoriul Palestinei de azi, pentru a avea şi ei o ţară, ceea ce s-a şi întîmplat, dar, de păcătoşi ce au fost nu au avut ţară, pe unde se localizează zioniştii distrug totul în urmă) de americani în perioada celui de-al doilea război mondial, cînd în Europa erau lupte grele. Gaza regimului care distruge ţara, Gaza-închisoare mai dură decît Guantanamo, în Guantanamo ştii că stai închis pentru fapte rele, dar, în Gaza, locuitorii get-be-get(consideraţi terorişti, numai că îşi apără teritoriu şi familiile) sunt înconjuraţi de garduri betonate înalte, cu pază armată de jur împrejurul locaţiei, au dreptul doar la 7 litri de apă pe zi de familie, cu ce te speli, ce îţi speli, ce apă bei, cu ce apă faci mîncare şi poţi fi împuşcat dacă vrei apă, mîncare, loc de muncă, pe scurt: drepturi. Ai noştrii conducători, de 25 de ani de zile, nu au calculat înainte de a lua hotărîrea să vîndă, repercusiunile şi distrugerea pămîntului, a naţiei româneşti, a tot ce ne înconjoară, o să se ajungă, un exemplu: în Bacău, locuitorii sunt destui, din cauza alungării locuitorilor altor oraşe, vin toţi claie peste grămadă în Bacău, care bacău va fi înconjurat de americani cu garduri, armată cu puşti mitraliere, şi nu numai Bacău, un oraş dintro zonă a ţării unde se instalează legal străinii şi au afaceri ce nu vor a fi deranjate(ca în gaza). Întrebări: 1. cît din teritoriul ţării noastre este vîndut???
  2. care este motivul real pentru care s-a făcut vînzarea???
  3. care este beneficiul ţării şi dezavantajul românilor de rînd???
  4. care este viitorul acestei ţări? cum este proiectat???
  5. care este viitorul acestei naţuini???
  6. dacă cel puţin 33% din terenul şi pădurile ţării sunt deja vîndue, de ce nu ni se spune în faţă ce proiect au???
  7. ştiu că proiectul generalizat pentru Europa, a fost scris şi semnat pe hîrtie între cele două războaie mondiale(analiză, cercetare şi comunicare clară), cumva se respectă acel pact???
  8. gena americană,,te foloseşte ca pe hîrtia igienică, apoi te aruncă”, tot pe principiul,,să profite alţii şi noi să ne milogim” sau,,fac prin tine pentru mine” ori,,scopul scuză mijloacele” vezi: gazele, RMG, se merge înainte cu americanii???(apropo, viziunea celor bogaţi:orice produs se vinde cu poza:nud, sîn gol, sex, asta pentru că nu pot manipula biserica-biblia-coranul)
  9. din cîte îmi amintesc, ruşii au fost fidelii pactelor serioase,, cui pe cui la bine şi la rău”, părerea mea: mai bine cu ruşii decît cu americanii, ce spun ,,profesioniştii, nu cei care sunt înrolaţi politic???
  10. deja ţara, mare parte din ea este vîndută, nu s-a cerut acceptul poporului, poporul poate să se răscoale din cauza vînzării pămîntului strămoşesc străinilor(americani, chinezi,unguri,..)care îşi vor cere dreptul la autonomie în România noastră în timp pentru că, vor deveni proprietarii proprietăţilor noastre, pe pămîntul românesc, pe noi dezmoştenindu-ne chiar şi de viaţă, pe noi, românii get-be-get, ne vor alunga, omorî şi vom fi consideraţi terorişti(terorist:om plătit pentru a face rău comunităţii), ca în Palestina şi Gaza, unde,,americanii plătesc luptători pentru a distruge”. cum comentează SRI-ul această viitoare şi incontestabilă postură a omului, a proprietarului, a românului get-be-get???
  Şi ultima: CINE VA FI TRAS LA RĂSPUNDERE PENTRU ACESTE MIZERII LA ADRESA NAŢIUNII ROMÂNE, LA DIVIZAREA TERITORIULUI ROMÂNESC ???(nu vreau spuse, vorbe seci, faptele să vorbească)
  PS.cu scutele de rigoare Radu, este un adevăr şi un comentariu dur(ca de obicei, dar, aşa se va întîmpla!)

 9. Uite Radu, ce am găsit!!! cît de cretin poţi fi să vorbeşti asemenea anomalii!!! unde a trăit madam??? au fost inundaţii uriaşe prin 1965 sau1975 : http://www.cotidianul.ro/doina-pana-nici-inundatiile-nu-mai-sunt-ce-au-fost-odata-244207/
  Ce caută madam în guvern??? „Nici inundațiile nu mai sunt ce au fost odată, nu mai avem probleme pe râurile mari, avem probleme de foarte scurtă durată, în cantități uriașe, pe suprafețe mici, și cu acumulările de pe versanți, pâraiele ne fac mai mult probleme”, a mai spus Doina Pană, adăugând că „autoritățile s-au pregătit pentru coduri roșii, deși trebuiau să fie numai portocalii”. Măsură obligatorie: eliminare din guvern!!! Cum respectă ea demnitatea, eficienţa, seriozitatea???

 10. Trebuie schimbat Codul Silvic! Pana acum, toate modificarile vechiului Cod Silvic au fost facute doar pentru a favoriza jaful din paduri. Industria tutunului este monopol de stat! Statul trebuie sa detina si monopolul exploatarii padurilor (nu neaparat a prelucrarii lemnului)!

 11. Defrisari demente s-au facut mai peste tot. De aici si inundatiile, alunecarile de teren, degradarea solului. Ca sa nu mai vorbim de distrugerea perdelelor forestiere din camp, care aparau oarecum de inzapeziri aiurea in timpul iernii si mentineau zapada, implicit umiditatea in sol, la nivelul suprafetelor cultivate

 12. Gheorghe Flutur avea 4 dosare, a propos de defrisari, carora li s-a dat NUP, la interventia lui Stolojan pe langa stapanul lovelelor. In lumina catastrofelor anuale cu ocazia ploilor abundente, DNA-ul are de gand, oare, sa-l cheme la apel si sa verifice dosarele? Oare aceste persoane care au defrisat padurile ca din gradina proprie periclitand viata si bunurile oamenilor, n-ar trebui sa raspunda penal si sa li se confiste bunurile pentru a li se da celor pagubiti? Asta ar fi dreptate si justitie!

 13. Era bine daca intra noul Cod Silvic in vigoare de la inceputul lui 2014 asa cum s-a promis.Codul era gata trebuia pus pe ordinea de zi.Lucia Varga isi facuse bine treaba.N-au vrut insa pesedistii sefei Rovana Plumb nu i-a mirosit bine acest Cod pentru ca ar fi adus liberalilor mult capital politic.Deasemenea nu l-am auzit pe Antonescu pe atunci Presedinte al Senatului sa ia Legea si sa se duca cu ea la Ponta sa bata cu pumnul in masa.Pur si simplu dormea pe el.Presa deasemenea nu l-a considerat un subiect important tocmai pentru ca nu avea ingrediente de scandal care sa faca audienta ci era un act legislativ sec,serios,foarte util sa apara…In alte tari ar fi reprezentat prioritatea zero nu si la noi unde prioritatea o considera sondajele preelectorale si interpretarea lor toata ziua la tv nu si ceea ce se intampla in viata reala.Ponta a facut un prilej de campanie pana si din aceasta nenorocire a unor oameni.Cred ca ne asteapta 10 ani la fel de grei ca ultimii de pana acum.

 14. Pai bine ca stim ca defrisarile aduc dezastre; important este ce facem? Stiu cei de la ministerul mediului, Romsilva si alte “comitii si comitete” cate ha de padure au fost defrisate? Cate au fost reimpadurite? Cati dintre cei care au taiat si furat codrul sunt la puscarie? De ce nu se interzice taierea padurilor, exportarea materiei prime- cheresteaua? Asa , daca numai constatam si nu luam masuri, din primavara pana in toamna vor fi inundatii si iarna inzapeziri. Toti cei care lucreaza in domeniu, ar trebui ca zi si noapte sa impaduresca, sa nu aiba alta grija, sau sa nu poata dormi din cauza muntilor golasi.

 15. D-le Tudor urcati un elicopter in aer, faceti un tur al muntilor Romaniei si veti constata cum se taie padurile, aurul verde al Romaniei. De la nivelul Pamantului nu se vede nimic, in schimb din aer va veti speria, se taie in interiorrul padurilor marginile sunt lasate ca sa dea impresia ca padurea e neatinsa. Dezastrul este tradat de masinile grele care cara bustenii la vale.
  Aceasta e o problema de S.N. .
  Cine sunt cei mai mari “taeitori de lemne ” ai Romaniei ? Ii gasim in bancile Parlamentului si vrem sa se faca ordine in tara ?
  Pana nu se reintroduce in legislatie din nou “pedeapsa capitala” nu va fi ordine in tara asta.

 16. Doar atit , telegrafic . Sunt din Dej jud. Cluj si pot sa va spun ca vad in fiecare noapte in toate anotimpurile dupa ce se lasa seara binisor , pe soseaua ce face legatura cu orasul Cluj-Napoca zeci de tiruri pline cu lemne . Este ingrozitor. Tirurile au numere de CJ , BN , MM SI SV. Toata lumea stie ce se intampla aici dar nimeni nu face nimic.

 17. Fac parte dintr-o instituție care controlează transportul comercial rutier (deci si cel de material lemnos ) .
  din experiența va pot împărtăși câteva lucruri :
  1. Se face export nu numai de cherestea … ci si de bușteni întregi încărcați direct de la marginea pădurii in containere si duși in port pentru China sau alte destinații exotice. Nici măcar nu se mai ostenesc sa ii decojească .
  2. La controlul in trafic se prezinta pentru încărcătura un aviz primar cu regim special eliberat in baza HG998/2008 , completat cu pixul , unde este trecuta cantitatea de material lemnos in metri cubi , avize pe care ar trebui sa le controleze personalul silvic din cadrul Romsilva pentru a vedea daca cel care face exploatarea forestiera exploatează legal sau nu , adică exploatează cat a licitat sau acesta exploatează mai mult …… Va spun asta pentru ca in trafic , doar după acel aviz completat de cine știe cine … nu iți poți da seama daca încărcătura este dintr-o exploatare ilegala sau nu , transportatorul prezinta acel aviz completat cu pixul care este legal … Daca tot au creat sistemul SUMAL (adică sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) de ce le este permis sa folosească avize completate cu pixul si nu este urmărit materialul lemnos in mod electronic , adică cu avize eliberate direct de sistem fără posibilitate de frauda ??? Va dați seama ca se pot face avize false … Puteți sa-i întrebați pe cei de la Romsilva cate controale au făcut la marii exploatatori forestieri si cat material lemnos au confiscat .
  3. După cum știți pentru transportul comercial este obligatoriu utilizarea tahografului (acel aparat montat pe autovehiculele comerciale si care înregistrează kilometri parcurși , orele de plecare si oprire , viteza , etc), însă ce sa vezi … in Romania operatorii de transport care au si exploatare forestiera sunt exceptați de la utilizarea tahografului pe o raza de 100 km. de la sediu conform OG37/2007 . Într-adevăr , conform reg(CE)561/2006 la articolul 13 sunt prevăzute niște excepții , printre care si societățile forestiere , ca si titlu de recomandare nu obligatoriu , însă in situația României unde se defrișează in halul asta aceasta excepție nu se impunea … Va dați seama ca toți care transporta material lemnos fac uz de aceasta excepție .. Aceste înregistrări ar fi fost foarte utile in cazul unor controale combinate , comparând-se avizele pentru marfa cu kilometri si orele înregistrate de tahografe …
  4. Cele mai întâlnite destinații pentru lemn pe care le întâlnesc sunt Constanta port si Rădăuți (la societatea austriaca despre care ați scris) … însă daca va interesați puțin despre angajații Romsilva din zona (Rădăuți – Botoșani) veți vedea ce bine o duc … si ce motociclete Harley Davidson noi își cumpăra (cel puțin unii dintre ei , ceilalți cu Jeep-urile) si cam cat dau pentru a-si păstra posturile bănoase …
  5. In zona Straja (DN15) s-a construit ( cu bunăvoința autorităților județene)de către un italian o unitate de producere a energiei electrice ecologice (pentru care noi plătim taxe speciale) care ghici ce folosește pentru generarea curentului electric … lemn … foarte ecologic . Bineînțeles .. ei or sa spună ca se folosesc doar deșeuri , însă in fata centralei sunt păduri întregi de bușteni tăiați …
  6. Licitațiile de exploatare lemn le câștiga doar anumite firme …. (exploatările cele mai bune , cu acces cat mai facil la copaci) .. societăți care au administratori plini de X6 , Q7 si Porsche Panamera … unde este fiscul ???
  Considerând ca v-am fost de folos si cu speranța ca acest jaf se va opri cat nu este prea târziu , va mulțumesc ca ați deschis acest subiect si va asigur ca atât cat îmi da voie legislația actuala si cu toate riscurile care au apărut si probabil vor mai apărea (interesele sunt foarte mari) îmi voi face datoria cat mai bine posibil ..

 18. Oferta locuri de munca in toate localitatile! Veti descoperi ca tot mai multi oameni lucreaza cu noi, pentru ca le-am pus la dispozitie imediat dovada platii si contract legal! A inceput deja trimiterea castigurilor! Aceasta oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Munciti lejer, 3 ore pe zi, ca operator online, cu castiguri de 300 dolari lunar! Detalii va expediem dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:marianpirciu@yahoo.com

 19. DE ANI DE ZILE SE TAIE FARA MILA PRESA SI TELEVIZIUNILE AU FACUT ATATEA REPORTAJE SI CEI DIN GUVERN SE FAC CA PLOUA DESPRE CE VORBIM ????????

  NIMENI NU A MISCAT UN DEGET SA FACA ANCHETE SERIOASE CU ANI GREI DE PUSCARIE .DE SUFERIT SUFERA CEI NEVINOVATI

Leave a Reply