Ruşii au bombardat în noaptea de joi spre vineri un bloc din regiunea Odesa, fiind ucise cel puţin 14 persoane şi rănite alte zeci. Printre victime se numără şi copii, potrivit autorităţilor ucrainene.

Loviturile de rachete au vizat o clădire rezidențială de nouă etaje si un centru de agrement din regiunea Belgorod-Nistru (Cetatea Alba).

Imagine

Atacul vine după ce forțele ucrainene au recâștigat Insula Șerpilor, o insulă strategică a Mării Negre în largul coastei de sud, lângă orașul Odesa.

Cetatea Alba are o puternica relevanta istorica pentru Romania si pentru tarile din regiune.

Iata ce scrie istoria.md :

Amplasată la gura de vărsare a râului Nistru în Marea Neagră, într-un loc frumos şi de importanţă strategică evidentă, Cetatea Albă a fost atestată arheologic încă din atichitate. Astăzi, Cetatea Albă, (în ucraineană Білгород-Дністровський / Bilhorod-Dnistrovschi) este un oraş în raionul omonim din regiunea istorică Bugeac, în Ucraina de astăzi (regiunea Odesa).

Menţionată mai întăi ca aşezare construită de grecii din Milet, sub denumirea Tyras, după numele antic al fluviului Nistru (sec. VI-I î.Hr.) şi amplasată conform documentelor pe insula formată de cele două braţe ale deltei rîului Nistru (Tyras) (Notă: astăzi răul Nistru nu are deltă la vărsarea în Marea Neagră ci se varsă print-un liman, fapt datorat micşorării debitului acestui fluviu). În timpul lui Burebista, cetatea se numea Tyras şi ţinea de regatul dacic al lui Burebista. În secolele I – IV d.Hr. Cetatea se află sub stăpânire romană. Sursele medievale o menţionau, aproape fără excepţie, cu denumiri precum: Albi CastriCitta AlbaBelgorodAlba IuliaAkkerman, etc., toate însemnând în traducere “Cetatea Albă“.

La sfârşitul secolului XIV-lea (1392), Cetatea Albă a intrat sub stăpânirea moldovenilor, dobândind o mare importanţă în timpul domniei lui Alexandru cel Bun şi mai ales, a lui Ştefan cel Mare, ca fortăreaţă de apărare împotriva turcilor. Cetatea Albă era considerată, alături de Cetatea Chilia (situată la gurile Dunării),  “poarta creştinătăţii” şi “cheia a toată Ţara Moldovei, a Ungariei şi Ţării de pe Dunăre” sau “plămânii Moldovei“. Rolul lor strategic în stoparea expansiunii otomane era recunoscut de sultanul Mehmed al II-ea încă din 1462: “atâta timp cât Chilia şi Cetatea Albă sunt ale valahilor şi Belgradul sârbesc e al ungurilor, noi nu vom putea învinge cu totul pe ghiauri” (Nicolae Iorga).

După numeroase încercări nereuşite, la 30 iulie 1484, o puternică oaste turco-tătară, condusă de sultanul turc Bayazid al II-lea, a asediat Cetatea Albă pe timpul domnitorului Ştefan cel Mare, cetatea căzând sub ocupaţie otomană la 5 august a aceluiaşi an.

Oraşul devine parte a Regatului României între 1918 şi 1940. Populaţia românească în oraş este de 2% (2001).

Raionul Cetatea Albă (1940-2020) - Wikiwand

1 COMMENT

  1. Acum e nitica liniste dar nu se linistesc indiferent de situatie. Apropo, cred ca cel putin de prin 2009-2010 am scris despre dezastru 222-2023 si se vede, se simte puternic. Am scris despre cei care vor veni in Romania pe langa malul prutului pentru a se stabili ca va fi jale mare, se confirma, desi cereai dovezi clare. Nu puteam sa iti dau dovezi pentru ca totul era de citit printre randuri. Sa vedem ce va mai fi in 2023!

Leave a Reply