Deputatul PNL Bogdan Bola dezvaluie un esec urias al statului roman in privinta unui obiectiv de patriomiu simbolic pentru Romania :

Într-o lume perfectă, astăzi am fi avut un Guvern funcțional și nu am fi audiat propunerile de miniștri în Parlament. În aceeași lume perfectă, domnul Năsui nu ar fi trebuit să mai fie pe această listă de propuneri. A fost unul dintre acei miniștri “invizibili” pentru subordonații săi, care a fugit constant de responsabilitate și căruia i-a trebuit aproape un an să dea răspunsul halucinant de mai jos, cu privire la Pasarela din Mamaia:
“Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului poartă discuții cu lichidatorul SC Litoral SA, privind clarificarea unor aspecte ce țin de situația patrimonială a societății, între alte elemente regăsindu-se și Pasarela Regală din Mamaia. După lămurirea acestor aspecte, se va iniția proiectul de hotărâre de Guvern pentru înscrierea bunului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al Statului, iar după înscrierea bunului în acel inventar se va iniția un proiect de act normativ pentru transmiterea acestuia în administrarea Ministerului Culturii.”
Traducerea limbajului de lemn de mai sus: “să fiu nebun dacă știm a cui e Pasarela”. După ce în luna aprilie mi s-a transmis, mie și Ministerului Culturii, că Ministerul Economiei și Turismului și-a exprimat acordul privind transferul dreptului de administrare a Pasarelei de la Cazino în favoarea Ministerului Culturii, aflăm acum că acest lucru nu este adevărat. Din textul de mai sus reiese clar faptul că Ministerul Economiei nu are habar, la acest moment, nici măcar de situația patrimonială a Pasarelei…adică a cui este. Nu au acte, așa că au tras de timp până în acest moment.
Singura soluție rapidă pe care o văd, pentru a începe o viitoare reabilitare, este ca Primăria sau Consiliul Județean Constanța să intabuleze Pasarela respectivă și să facă apoi chiar ei acel transfer de proprietate către Ministerul Culturii. Doar acest Minister poate accesa fondurile necesare pentru reabilitare și are și specialiști necesari pentru acest lucru. Altfel, Pasarela, care este acum îngropată în nisip pentru conservare (singura metodă viabilă, din păcate), se va distruge în totalitate, până se hotărăsc băieții “capabili” de la București să se miște să mai salveze ceva din patrimoniul Constanței.

Leave a Reply